Vett och etikett på golfbanan Image

Vett och etikett på golfbanan

Det värsta snedslaget på golfbanan är inte järnet in i skogen eller wedgen ner i ån. Det mangler i etikettebogen.

Golf har længe været en sport, der er forbundet med regler og uppförandekoder. Selv om meget af det stelbenta omkring regelboken försvunnit så finns det vissa misstag du verkligen ska undvika. Johan Mihkelson Ringqvist driver Ekholmsnäs Golf på Lidingö. Han har en lang baggrund både som spiller og som klubmand, han har med andre ord set det meste. Her er hans råd.

- For mig handler bra uppförande främst om säkerhet. Man skal ikke glemme, hvordan illa det kan gå om en boll eller klubba träffar fel. Det gælder om at vise hensyn til hinanden og handle sikkert på rangen og bananen. Særligt på övningsrangerna kan jag uppleva att många slarvar, varje år hör man om någon som träffats av främst klubbor. Håll avstånd och var uppmärksam.

Ute på banen gælder det også at være medveten om vad som händer framför och bakom den egna bollen.

- Respekt er nøgleordet. Lydnivån ska anpassas till vad det är för typ av spelare i bollen. På et tidspunkt kan det være okay at spille og skrika, med andre ikke. Samma sak med mobiltelefonen, har den inget ljud på är det inga problem för mig men sådant ska man fråga sina medspelare.

På banan er også spiltempot en vigtig del af samspillet med andre golfare.

- Det er mange, der klager over, at tempoet er for lavt på svenske baner, at mange rundor tager næsten sex timer. Og det er lavt sammenlignet med andre lande, på britiske øer til eksempel, hvor man har en anden indstilling til golf. Der er man på banan for at spille, i Sverige tager det sociale en større plads, det snackas mer og det tager længere tid. I USA kan du blive ombedd at ta upp bollen och gå ikapp sällskapet före dig, sånt händer inte här. Meget på grund af at kvalitén på spil er lavere her. Men samtidig kan jeg tykke, at det er ok. Vi vil have en tilgængelig golf og så må alle kunne få spil. Men selvfølgelig skal du som spiller være opmærksom og slippe igennem hurtigere sällskap og ikke krångla till det runt green utan spela så fort du är redo.

Klädkoder för golf är ett annat gammalt välkänt diskussionsämne. Johan Mihkelson Ringqvist har et grundprincip og et totalforbud på sin bana.

- Hel og ren er ledorden. Vill du spela i jeans så visst varsågod, personligen skulle jag inte göra det eftersom det är obekvämt, samma sak med träningsbyxor. Golfkläder passar av förklarliga skäl bäst för golf, så det använder jag. Har du bar overkropp har du passerat gränsen. Det får du gärna ha på stranden men inte på banan. At klädkoderna försvunnit nästan helt är bra tycker jag, det gör golfen mer lättillgänglig.

Skippa alltså den bara överkroppen och byxor, golfkläder och golfskor är att föredra!

LÄS MER: Så slår du længere på golfbanan