Vi testar dubbade löparskor från Icebug Image

Vi tester dobbelte løbesko fra Icebug

Hold vinterlöpningen stabil i dubbade löparskor. Vores testpanel har sprunget i tre forskellige modeller fra Icebug.

Du behøver ikke tumme rundt på dit løb, for at isen har lagt sig på vejene. Vi har taget hjælp af løberen og PT:n Ida Mikaelsson från Umeå för att ta redo på hur vinterlöpning med dubbade löparskor blir ett vinnande koncept.

- Kommer du til at grave dig ud og springe uanset snömängd och is på gatorna skulle jag rekommendera ett par rejäla vinterlöparskor med spikdubbar undertill. Är underlaget varierande med bara några få isiga partier och i övrigt mestadels torrt eller utan hala partier skulle jag satsa på ett par terrängskor utan spikdubbar men med extra bra grepp, säger Ida Mikaelsson som bloggar under namnet Mammamuskler.

Hvad adskiller sig egentlig mellem ett par vanliga löparskor och dubbade löparskor?

-Främst är det ju dubbarna som skiljer. I övrigt är vinterlöparskor oftast ganska stela och mer rejäla, alltså tjockare material som står emot väta.

Skal jeg springe på noget anderledes sätt i ett par dubbade löparskor?

-Tanken med at have just specialanpassade löparskor med dubbar är att du ska kunna springa med ditt vanliga löpsteg. Skulle du til eksempel sætte på isbroddar på ett par vanliga löparskor som inte sitter fast i skon, och som inte är gjorda speciellt för löpning finns risk för slitskador. Eksempelvis kan du fastna med dubbarna i isen medan själva skon inte sitter fast i dubbarna och på så sätt vrida om knät.

Udover skorna, skal jeg tænke på noget specielt for at være rustet til vinterlöpning?

-Ett underställ som andas är en bra grund och sen kan du tänka lager på lager beroende på hur kallt det är. Jeg synes om at have dragkedja på kläderna så jag kan öppna upp om det blir för varmt och instängt. Mössa, vantar och ett par lite tjockare strumpor som tål väta är A och O. Tänk på att det blir väldigt mycket kallare på vintern om det blåser, så en varm vindtät jacka som andas kan vara avgörande för om det blir en härlig runda eller en kylslagen runda. En buff at ha runt halsen kan vara skönt, då kan du dra upp den över munnen ifall andningen blir tuff. Till sist är reflexväst toppen, då syns du ordentligt.

Hvornår bør jeg springe med dubbade löparskor?

- Jeg tager på dubbskorna når det er isigt i princip overallt. Er det bare på vissa små ställen springer jag hellre i rejälare terrängskor från exempelvis Icebug med rejält grepp fast utan spikdubbar.

LÄS MER: Trailskon som er bedst i test

Har du noget sidste tip til en uforglemmelig vinterlöpning?

- Våga sänka ribban en aning under vinterhalvåret. Skippa klockan, sänk farten en aning och njut av löpningen. At sammenligne dine rundor med sommarhalvårets pass ger sällan några positiva resultat ifall underlaget är halt. Vinterlöpning kan vara lite lurigt och kylan kan komma krypande snabbt ifall du blir blöt eller vid plötsliga väderomslag. Ta kortare rundor vid hårt väder, en förfrysning känns oftast inte förrän du är inne igen. Og til sidst, vinterlöpning kan være helt magisk! At springa i ett vinterlandskap med snön som gnistrar kan kännas som i en saga. Luften er frisk og sprød, og det kan give energi til flere dagsrammer. Satsa på att fånga det lilla dagsljus som visar sig kommande månader och ge är ut och njut.

Ida testar 3 dubbade löparskor från Icebug:

Perfekt til længere distancer Icebug dubbad löparsko

Test af: DTS4 BUGrip

Rekommenderat pris: 1 895 kronor.

Finns för: Dam och herr.

Passar för: Längre pass i lugnare tempo, på plana underlag. Det er ikke skon du tar med dig på rundan i terrängskogen.

Passform: Vældigt små i størrelsen så gå op i en hel størrelse for optimal pasform. De er også små i bredden, så hvis du ved, at du har brede fødder, kan du komme til at sidde meget tæt.

Komfort: Relativt let skor for at være en rejäl model. Skon kan kännas lite stel till en början, men det är inget som stör själva löpningen utan bara någon du märker när du tar på dig skon.

Grepp: Meget stabil i forflyttningar åt alla håll. Det her greppet er næsten for bra, på is och snö är det en tia. Men når det ikke findes noget stop at greppa tag i, som om du springer på asfalt, kan du uppleva dem som något hala.

Design: Stilren og let at matche til alt. Sort er tilbage!

Sammanfattning: En mängdträningssko som funkar fint för både motionären och den mer erfarna löparen. Til forskel fra konkurrencekor, som ofte er tunneler, lettere og påfrestende for fødder, er det her en mere skonsam model. Skon er meget lille i størrelse, har en smal pasform og er bastant uden at opleves som tung. Det absolut bedste ved modellen er greppet, som er grymt på sne og is. Men du kan opleve skorna som noget hala om du springer på asfalt så det her er ikke rätt modell när det nästintill är barnmark med enbart ett par isfläckar på vägarna. Ekstra plus for at de holdt for "hoppa i vattenpölar"-testet og den høje dämpningen som ökar komforten ytterligare. En værdifuld investering for dig, som ikke vil gå miste om herliga löprundor eller promenader i vinterväder.

Let sko for de hurtigere pas Icebug dubbad löparsko

Test af: Oribi3 BUGrip GTX

Rekommenderat pris: 1 995 kronor.

Findes til: Dam och herr.

Passar för: Snabbare pas med kortere distanser. Funkar på alla underlag såsom motionsspår och enklare stigar. Undvik dock de mest steniga underlagen.

Passform: Gå op i en hel størrelse for perfekt pasform. Den her model er meget lille og retter sig primært mod aflånga fötter.

Komfort: Ekstremt let, den letteste skon som mange i testpanelen någonsin testat. Også den her model er stelare än andra löparskor, men det stör varken komforten eller löprundan.

Greppet: Greppet er fremragende. I och med att skon är så pass lätt dras stabiliteten ned något. Ska du ut på längre turer där du söker en bättre stabilitet för trötta fotleder är det här inte rätt modell för dig.

Design: Testpanelet fik det grå look, som sticker ud sammenlignet med lignende modeller i en sort nyans.

Sammanfattning: En let og smidig sko med et drop på 9 mm, som passer perfekt til dig, der vil skrue op for tempoet på dine løprundor. Den hurtige løbeskinne, som ikke giver sig ud på de allerlængste afstande, kommer ikke til at nyde godt af den her model. Skon sitter som gjuten på foten. Tænk bare på, at den både er meget lille og smal i passformen, så gå op i en størrelse for optimal komfort. Modellen har en flot dæmpning, men ikke så meget som kræves for at klare de helt lange pas. Derfor er den her skon riktad till kortare distanser och intervaller i ett högt tempo där den lätta och smidiga modellen får komma till sin rätt. Klarar spring i vattenpölar och är helt klart den snyggaste vinterlöparskon i testet. En god investering for at kunne springe året over uanset underlag.

Greppar precis allt Icebug dubbad löparskoTest av: Pytho4 Bugrip

Rekommenderat pris: 1 695 kronor.

Finns för: Dam och herr.

Passar för: Exakt alla underlag, från väg och is till bökig och stenig terräng.

Passform: True to size med en pasform som er åt det bredare hållet.

Komfort: Den utroligt lette vægt gør, at du knap kan mærke skon på foden. Til forskel fra de andre modeller i testen er Pytho4 Bugrip mere fleksibel og former sig både efter fot og underlag.

Grepp: Greppar skog, is, snöslask och även asfalt, till skillnad från de andra modellerna i testet. Det er intet, der gnider den her skon. Skon er også meget stabil og klarer alle typer af forflytninger uden at trampe snett.

Design: De ser både hurtige og pæne ud i spåret i vinter. Matcha gärna med ett härligt snölandskap och isig luft.

Sammanfattning: En sko som har alt: en dämpning över det normala på löparskor med dubbar, ett grepp som inte rubbas av något och ett yttre som skyddar mot snöblandat regn. Og du har vi ikke ens nævnt den grymma komforten. Med et fald på 5 mm får du en nær markkontakt samtidig som skon sidder mjukt og skönt på foten. Delar af testpanelen hade gärna burit den till vardags om det hade funkat. Det, der er mindre bra med skon, er andningen som hamnar på en medelnivå. Den andas något, samtidigt som en sådan här sko även ska hålla en viss typ av värme när det är så pass kallt ute. Trods det kender du dig aldrig for varm eller instängd i skon. En stor favorit for dig som virkelig vil få et boost af dine løparskor i vinter!

LÄS MER: Derfor skal du købe vinterlöparskor med dubbar

LÄS MER: Vinterlöparskorna som är bäst i test