Vilken kampsport passar dig? Image

Hvilken kampsport passer dig?

Kampsportsintresset fortsætter med at øge og er en af de hurtigst voksende træningsformer i Sverige. Men for dig, der bare sætter kampsport på film tidligere, kan det være svært at finde ret. Vi har derfor samlet en guide i kampsportsdjungeln!

BoxningUanset om du vil have tonede armmuskler eller blive den nye Ingo er boksning en bra træningsform.

Boxning

Boxning regnes som den absolut ældste kampsport. Her er slag mod overkroppen og hovedet tilladt. To utövare möts i ringen, där varje rond är tre minuter, och med en minuts vila mellan ronderna. Inden for amatørboksning bærer utövarna hovedbeskyttelse, håndskar og tandbeskyttelse. I proffsboxning används endast handskar och tandskydd.

Passar dig som: Vill bli mer uthållig och öka din grundstryka. Boxning är en träningsform som passar de flesta, oavsett tidigare bakgrund inom träning. Vær opmærksom på, at du er ude efter at blive den nye Ingemar Johansson eller bare blive lidt spänstigare.

Kickboxning

Kickboxning har mange ligheder med almindelig boksning, men her er det også tilladt med gnister. Der findes fem forskellige grene inden for svensk kickboxning, men fælles for alle er, at al boksning er tilladt. Ud over det så varierer reglerne for forskellige spark, knytnæver og klinker (fasthållning). Kampene i kickboxning er lidt forskellige, afhængigt af hvilken klasse man kæmper i. En kamp i amatørkickboxning foregår i 3x2 minutter med en minuts vila mellem ronderna. I svensk kickboxning er man afhængig af beskyttelse over foden og skinnebenet. Man bærer også hovedbeskyttelse, suspensoar, handskar og tandbeskyttelse.

Passar dig som: Vill bli stark, uthållig och träna hela kroppen. Under træningen tilpasses altid beskyttelsesudstyr og niveau efter dine kunskaper. Passar såväl motionären som den tävlingsintresserade. Ryk ind med et stort, hårdt fyspas!

Thaiboxning
Selv om thaiboxning er en hård træningsform, får du fantastiske resultater - både når det kommer til styrke og smidighed.

Muay thai

Muay thai, mere kendt som thaiboxning, er en af kampsporterne, der vokser mest i Sverige. Thaiboxning bygger på et par grundlæggende teknikker, som bareras og finslipas till det yttersta. I denne form for kampsport er slag med knytnæver, armbøjninger og knojern tilladt, såvel som spark og greb. Præcis som i kickboxning, ser matcherne i thaiboxningen olika ut beroende på vilken klass du tävlar i. Men de riktiga matcherna i thaiboxning är 5x3 minuter och de enda skydd man bär är tandskydd, suspensoar och handskar.

Passar dig som: Inte är rädd för blåmärken, blodsmak i munnen och hård träning. Thaiboxningsträning bygger på olika slag- och sparktekniker där du tränar upp koordination, uthållighet och helkroppsstyrka.

MMA

MMA, Mixed martial arts, er en blanding af teknikker fra kickboxning, thaiboxning, brottning og grappling. Grappling betyder, at man får brugt sine hænder (grappla) og kasta sin motståndare. I MMA går matcherne i en så kaldt oktagon, istället för i en ring som de andra kampsporterna. Oktagonen er en kraftig, åttakantig bur med metalnet klædt i vinyl. Matchlängden i Sverige är 2x5 minuter med 90 sekunders vila mellan ronderna. Udrustningen man bærer under en tændstik er håndskar, benskydd, suspensoar og tandskydd. Slag, gnister og knogler mod hoved, krop og ben er tilladt både stående og i aktiv markposition. Også kast, nedtagninger, ledlås og stranguleringar (utstrypning) er tilladt. Matchlängden i Sverige är 2x5 minuter med 90 sekunders vila mellan ronderna.

Passar dig som: Vill ha ut mesta, möjliga inom kampsport. Eftersom MMA er en blanding af de fleste kampsportsgrene, er det hård træning for hele kroppen så gælder. Det handler altså ikke om at gå ind i en bur og blive slagen fire pass i veckan.

BJJ
Brasiliansk jiu-jitsu kommer til at gøre dig smidig som en panter!

Brasiliansk jiu-jitsu

Brasiliansk jiu-jitsu, BJJ, har sit udspring i den traditionelle judon (som i sin tur er udviklet fra den japanske jujutsun). BJJ er til største delen en "markkampsport", hvor man bruger sig af brottning med olika lås, nedtagningar, kast och utstrypningar. I BJJ er det ikke tilladt med nogle former for slag eller gnister, forekommer disse betyder det varning eller diskkvalificering. Matcher i BJJ utförs i en gi (judodräkt), och en match pågår i fem minuter.

Passar dig som: Inte gillar slag och sparkar, utan är mer sugen på träning som stärker rörligheten, gör dig smidigare och förbättrar koordinationen.

Fotnot: Kampsport er et godt træningsalternativ for dig, der er træt af bare at gå i fitnesscenter og vil træne gennem hele kroppen på et og samme træningspas. Alle former for kampsportstræning baserer sig på utövarens viden og udføres sammen med erfarne trænere og er derfor en sikker træningsform.