Vilken löparsko väljer du? Image

Hvilken løvsko vælger du?

Vi har testet os igennem stabila, lätta och neutrala löparskor från Nike och Adidas, så att du kan välja vilket märke och vilken modell som passar bäst för just dig.

Løse sko er specielt indrammede og tilvirkede til bare løb, men alle løse sko passer ikke til alle fødder. Det gælder om at finde en sko, der giver ret stabilitet, støtte og dæmpning for just dig.

I det her test har vi sammenlignet neutrale, lette og stabile løbesko fra Nike og Adidas. Er du sikker på, hvilken sko der passer til dit løbesteg? Så her ved du, hvad du skal vælge:

Neutrala löparskor

Saknar pronationsstöd och är framtagna för att ge en så mjuk och löpvänlig känsla som möjligt. Passar nybörjare och motionärer som springer ungefär 3 gånger i veckan.

Stabila löparskor

Skor som kombinerer dæmpning med stabilitet. De er forstærket med et støtte, som skal forhindre, at foden pronerar, det vil sige roterar inåt. Passar motionärer samt löpare som vill prova på ett lopp eller längre distanser.

Letvægtsskor

En lettere sko, som i første hånd er fremstillet til løb. De er ofte mindre dämpade og mindre stabila än vanliga löparskor. Passar duktiga löpare med ett tekniskt löpsteg.


Løber til hende

Test af: Adidas Pure BoostSE-Pure-Boost.jpg

Märke: Adidas

Model: Pure Boost

Rekommenderat pris: 1 295 kronor

Type af løparskor: Neutrala

Omdöme: Lätta och supersköna

Testpanelet siger:

Redan från första stund känns de här skorna väldigt bekväma. Den strumpliknande ovandelen är mjuk mot foten och ger en skön känsla, medan gummiyttersulan böjer sig bra under foten för extra studs i steget.

- Passformen er utrolig smuk, men skon giver ikke så meget støtte ved anklarna. Jeg ville måske ikke købe den her model som nybörjare eller ovan löpare, säger en testare.

Skorna har ingen innersula men insidan är försedd med små hål i sulan som gör att den andas bättre. Plösen har en annorlunda snörning som kan kännas ovan i början. Den er desuden vigtig i tre dele, hvilket giver et tryk på fotens ovansida. Testpanelet er alligevel designet som en fuld potte.

- Udseendemæssigt påminner skorna mer om streetwearskor än löparskor - snyggt! säger en testperson.

Vil du også teste Pure Boost fra Adidas, så finder du dem her.

Test af: Nike Air Zoom Pegasus 33SE-Air-Zoom-Pegasus-33.jpg

Märke: Nike

Model: Air Zoom Pegasus 33

Rekommenderat pris: 1 195 kronor

Type af løbesko: Neutral

Omdöme: Komfortfavorit med grym dæmpning

Testpanelet siger:

Hvis du leder efter et par lette skor med mere dæmpning end et par lette vægtskor, er det her en model for dig. Skorna känns rejäla och kraftfulla trots att du knappt känner av dem på fötterna. De sidder lige ved siden af hele foden og hovedet.

- De skønneste løparskor jeg har haft på mine fødder! Fra begyndelsen var jeg lidt skeptisk, da jeg plejede at køre med letvægtskor. Men så fort jeg satte mig på dem ændrede jeg mening, siger en testare.

Testpanelen upplever skorna som mycket lätta och väldigt sköna. Også de med lidt bredere fødder oplever dem som ovanligt komfortabala.

- Noget jeg la märke är en förstärkning i sulan under framfoten så att det känns det som en liten kudde. Det ser godt ud! Hvis man får lidt ekstra støtte og kraft fra skjoldet og virkelig får fart på, så er det godt! siger en pige i testpanelet.

For korte til medellånga sträckor och intervaller är den här skon perfekt. Desuden er de så snygga at du kommer vilja ha dem även som sneakers till vardags.

Air Zoom Pegasus 33 fra Nike finder du her.

Test af: Nike Free Run Flyknit 2SE-Free-Run-Flyknit-2.jpg

Märke: Nike

Model: Flyknit 2

Rekommenderat pris: 1 295 kronor

Type af løbesko: Lätta

Omdöme: Fantastisk löpkänsla

Testpanelet siger:

Med de her skorna väcks springsuget redan när de sätts på fötterna. Känslan är riktigt härlig och skomodellen kramar om foten mjukt, som en strumpa.

- Jag ville ut och springa så fort jag satte på mig skon, och det är en fantastisk känsla! Foten hålls på plats på ett väldigt naturligt och bekvämt sätt, som ett andra skinn, säger en testare.

Vissa hade önskat lite mer stötdämpning framtill, men du som gillar just lättviktsskor kommer inte bli besviken. Den fungerer fremragende på både asfalt og enklere terräng, måske ikke for lange distanser men for kortere rundor då du inte hinner blir för trött och tappa steget, är den perfekt. For at få mest muligt ud af Free Run Flyknit 2 kræves det næste, at du har et bra löpsteg.

- Storleken passade mig utmärkt, men då vet jag med mig att jag har en storlek större i Nike än vad jag har i vardagsskor. Så et tips er at gå op i en størrelse, siger en testare.

Hvis du vil klikke på et par Nike Free Run Flyknit 2 finder du dem her.

Test av: Adidas Adizero AdiosSE-Adizero-Adios.jpg

Märke: Adidas

Model: Adizero Adios

Rekommenderat pris: 1 495 kronor

Type af løbesko: Lätta

Omdöme: Retrosnygga racerskor

Testpanelen säger:

Designet får den her løparskon at se ud som en retrosneaker til shoppingrundor og powerwalks, men låt inte det lura dig. Det er en let og pæn racingdoja, perfekt til hurtige og korte pas, eller når du vil have letast mulige sko under et lopp.

- Den er perfekt til dig, som er en van löpare med ett bra löpsteg. Hvis du derimod er lidt tyngre og pronerende, skulle jeg vælge en mere opbygget sko, som giver med dæmpning og støtte, menar en testare.

Den har lidt boost i sulan men betydligt mindre end til eksempel Ultra Boost. Den er slank med en normal bredde på længden. Skon er normal i bredd men lite liten på längden, så om du är mellan två storlekar är det nog bäst om du väljer den större storleken.

- Det her er den løsning, du vælger, når du skal springe mellemrum, og ikke den, du finder på, når du har et rigtigt langt pas foran dig. Hvis du allerede har en mængdetræningssko hjemme, er det her det perfekte supplement. Ekstra plus for at skon andas bra och håller sig fräsch, säger en testare.

Adizero Adios fra Adidas finder du her .

Test av: Adidas Ultra Boost StableSE-Ultra-Boost-Stable.jpg

Märke: Adidas

Model: Ultra Boost Stable

Rekommenderat pris: 1 795 kronor

Type af løbesko: Stabila

Omdöme: Superstöd för pronation

Testpanelet siger:

Ved første anblick ser skorna ganska breda ut, men de passar även smala fötter. De sidder skönt og kræver ingen ansträngning för att varken få på eller av sig.

- Eftersom jeg pronerer, har jeg testet flere forskellige typer af pronationskor og stabila skor, og nu har jeg næsten fundet en favoritmodel! Ofta synes jeg, at pronationsskor er ret hårda og oflexibla, men den her skon er både stabil og blød på samme gang. Det känns som att springa på moln! säger en testare.

Du behøver ikke gå op i en størrelse, som man ofte ellers gør med løparskor. Tack vare bra dämpning och grepp lämpar sig skorna för både asfalt, bana, stig eller eller grusunderlag.

- En väldigt smidig sko för att vara så pass stabil med en snygg och välarbetad design, säger en testperson.

Ultra Boost Stable fra Adidas finder du her.

Test af: Nike Air Zoom Structure 20SE-Air-Zoom-Structure.jpg

Märke: Nike

Model: Air Zoom Structure

Rekommenderat pris: 1 195 kronor

Type af løbesko: Stabila

Omdöme: Pålitligt støtte i pænt design

Testpanelen säger:

Suveränt grepp på olika typer av underlag i kombination med en lika bra passform gör den här skon till en stabil favorit.

- For mig var Air Zoom Structure det perfekte alternativ, da pronationsstödet virkelig holdt hvad det lovede. Den er superskøn og stabil, og den føles helt rigtig allerede ved det første løppasset, siger en testare.

Den kan upplevas som aningen hård i början om du sedan tidigare är van vid en mjukare sula men efter en stund är det inget som märks under löpturen.

- Storleksmässigt bör du nog gå upp en halv till en hel storlek då jag upplevde skon som något litet, vilket jag vet att fler i testpanelen också tyckte. I övrigt tycker jag att den var supersnygg och fräsch! säger en testperson som särskilt gillade sulans coola detaljer.

Hvis du bliver suget ind i den her stabile løbesko fra Nike, finder du den her.

Løbetøj til ham

Test af: Adidas Response LTSE-Response-LT.jpg

Märke: Adidas

Modell: Response LT

Rekommenderat pris: 1 195 kronor

Type af løbesko: Neutrala

Omdöme: Lätta med skön passform

Testpanelet siger:

Response LT er en meget let, sort model, som passer til normale og lidt mindre tryk. Den opleves hverken som stor eller lille i størrelsen, så du kan absolut gå efter din almindelige skostorlek for en perfekt pasform.

- For att vara Boost-sula kändes den lite hård första gången, men efter ett par löppass lossnade det och skon kändes skönare. Snörningen är lite "sned" för att kunna omsluta foten bättre, vilket jag gillade, säger en testare.

Greppet i sulan er väldigt bra på torrt underlag men kan göra att du halkar till lite i kurvorna på blött underlag. Det gjorde åtminstone en i testpanelen när han gav sig ut på blöta löparbanor.

Hälkappan var riktigt skön och höll foten på plats under hela löpturen.

- Jeg anbefaler virkelig den her skon til dig som motionslöper. Ett bra köp! säger en testare.

Adidas Response LT finder du her.

Test af: Nike Air Zoom Vomero 12SE-Air-Zoom-Vomero-12.jpg

Märke: Nike

Model: Air Zoom Vomero 12

Rekommenderat pris: 1 395 kronor

Type af løbesko: Neutrala

Omdöme: Komfortabel med grym dæmpning

Testpanelet siger:

Når skon sätts på foten tänker vi genast på "komfort". Den er meget blød og behagelig allerede første dag. Stabil uden at blive for hård.

- Grym pasform med bra hälgrepp utan tendens till att den ska börja glappa. Det føles virkelig som om, at du omslutter foden på et meget komfortabelt syn. Skon är lite bredare framtill så foten kan röra sig under löpningen, vilket jag personligen tycker är väldigt skönt, säger en testare.

Storleksmässigt är den normala så gå efter din vanliga storlek för bästa passform. Designmässigt är de väldigt "cleana" och tilltalande.

- Det er ikke ofte, at man stöter på et par helvita löparskor, men de er riktigt snygga. Jeg skulle faktisk kunne tænke mig at have dem som hverdagssneakers, menar en testperson.

Skorna har testats på blandat underlag och har klarat både asfalt, grus och skog med bravur. Dämpningen är mjuk och fin genom hela steget vilket gör den väldigt skön att springa i.

- Det her er virkelig en sko, som du kan plukke op af lådan, sætte på fødderne og give dig ud i sporet med uanset hvor du skal springe. Den er velkendt, men alligevel let og søger du en sko med meget komfort, er det her skon for dig, siger en testare.

Nike Air Zoom Vomero 12 finder du her.

Test af: Nike Air Zoom Odyssey 2SE-Air-Zoom-Odyssey-2.jpg

Märke: Nike

Model: Air Zoom Odyssey 2

Rekommenderat pris: 1 495 kronor

Type af løbesko: Stabila

Omdöme: Sobra med bra stöd

Testpanelet siger:

Hvis du er oppe ved pronationskor kan det kræve nogle rundor før de her skorna ger en riktigt bra känsla.

- Det her var min første pronationskor og første løprundan gik ikke så bra. Jag fick ont i en del muskler som jag normalt inte får ont i. Redan vid andra rundan var smärtan dock borta och jag fick en helt annan upplevelse, så det kan vara värt att ge dem några gånger, säger en testare.

Det her er et par bra, stabila löparskor men testpanelen hade gärna sett att de var lite bekvämare och vassare med tanke på priset. Bättre grepp och högre komfort hade höjt helhetsupplevelsen.

- Det, der trækker ned betyget, er, at jeg opfattede dämpningen som lidt dårligere, samt at de er ganska trånga, siger en testperson.

Designen får derimod et rigtig højt betyg och det är trevligt med ett par löparskor som är färgglada utan att bli för skrikiga i färgställningen.

Hvis du vil klikke dig ind på et par Nike Air Zoom Odyssey 2 kan du gøre det her.

Test af: Adidas Supernova st mSE-Supernova-ST.jpg

Märke: Adidas

Model: Supernova

Rekommenderat pris: 1 395 kronor

Type af løbesko: Stabila

Omdöme: Enkel allroundsko

Testpanelet siger:

Overlag er den her en ganska bra löparsko för dig med ett neutralt löpsteg. Men i den her prisklasse havde en person i testpanelet forventet sig lidt mere, særligt af designen.

- Jeg havde forventet mig noget lidt coolare. Designet er noget simpelt for min smag. Den ser desuden lidt klumpig ud og har en osmidig følelse, siger en testperson.

Andra i testpanelen tyckte däremot att skon var för spejsad i utseendet, så hur den uppfattades skilde sig mycket åt från person till person. Trods viss besvikelse gällande designen är skon skön att springa i med god flexibilitet, bra stöd och stötdämpning.

Hälgreppet upplevs däremot inte lika bra som det marknadsförs, vilket drar ned löpkänslan. På dele af testpanelet satte den tvärtom ikke riktigt åt som den ska runt hälen och skapade ett glapp trots rätt storlek.

- Det her føles ikke som Adidas mest innovative sko, men den er absolut helt okej, siger en testare.

Adidas Supernova finder du her.

Test af: Nike Air Zoom Elite 9SE-Air-Zoom-Elite-9.jpg

Märke: Nike

Model: Air Zoom Elite 9

Rekommenderat pris: 1 245 kronor

Type af løparskor: Lätta

Omdöme: Snabb löpglädje med ett brett användningsområde

Testpanelet siger:

Nikes Zoom Elite-serie har altid ligget i skuggan af storsælgerne Pegasus eller Vomero, men det her en riktig höjdarsko för dig som letar efter lättviktssko med dämpning i framfoten. Den ger mycket löpglädje och fartkänsla men känns konstruerad för en framfotalöpare.

- Sulan använder sig av Nikes Cushlon-skum, som är något styvare än exempelvis Lunar-skum, men det ger också högre tålighet och i min mening bättre kontakt med underlaget, säger en testare.

Du, som sprunget meget i Nike-skor, kender igen ovandelen af mesh med smart Flywire-snøring, som giver en blød og följsam følelse rundt om foden. Den lave vægt, den gode pasform og slitstyrkan i sulan gør skon relativt bred i sit anvendelsesområde.

- Jeg oplever den som behagelig og god til både kortere, hurtige intervaller og længere pas. Til og med på skogsstigar kändes den som ett utmärkt alternativ. Så hvis du gerne vil variere din løbetid, men ikke vil have for mange skor, er Air Zoom Elite 9 et smart valg. At den dessutom är snygg skadar ju inte! säger en tetsperson.

Hvis du bliver suget ind i Air Zoom Elite 9 fra Nike, finder du dem her.

Test af: Adidas Adizero Boston 6SE-Adizero-Boston-6.jpg

Märke: Adidas

Model: Adizero Boston 6

Rekommenderat pris: 1 395 kronor

Type af løbesko: Lätta

Omdöme: Kvalitetskor med bra grepp og ventilation

Testpanelet siger:

Adizero-serien plejer at levere skåne skor og Boston 6 er intet undtagelse. Men den er lille i midten, det er ikke jævnt, men det gør, at pasformen ikke er perfekt.

- Den har et pænt, meget rent og klassisk Adidas-design. Selv om farven er orange, føles den ganske rolig og er ikke helt skrikig, siger en testare.

Skon er skön för både långa löpturer, backintervaller och vanliga joggingrundor. Materialet føles slittstarkt og tåligt, mens det selv føles meget let sammenlignet med skor med tilsvarende dæmpning.

- Sulan ger riktigt bra grepp både på asfalt och skogsstigar. Den ventilerade väldigt bra, blev inte alls så varm och svettig som jag blir med andra skor. Storleksmässigt sitter den perfekt, säger en kille i testpanelen.

Adizero Boston 6 fra Adidas finder du her.

LÄS MER: Vårens største løparskotest for mænd 2017

LÄS MER: Vores største løbesko til kvinder 2017