Voilà! Träna på franska Image

Voilà! Træna på franska

Uppretade lantbrukare som blockerar motorvägar med sina traktorer och kastar ruttna tomater på torgen är ingen ovanlig syn i Frankrike.


Oproret er altid rundt om hjørnet, og mange vil hævde, at strejkandet er Frankrikes nationalsport. Med anor hundratals år bak i tiden till revolutioner och motstånd mot makten. Andre vil slå et slag for tennis eller fodbold.


Hvis du ikke har lyst til at spille plakat og skrika invektivt på en kullerstenstorg, så kan du altid dyrke sport i Tricolorens æra. Her er franske specialiteter at rikta in sig på 14 juli till ära, allez allez!


Cykel. Fransmännens motsvarighet till vår längdskidåkning. En gren fuld af tradition og mystik om kampen på vejene. Hjältarna stavas Jaques Anquetil och Bernard Hinault, båda två mångfaldiga segrare i Tour de France, världens äldsta årligen återkommande cykeltävling. Pågår just nu fram til 26 juli.


Håndbold. Både franske damer og herrer er verdensledende og har taget del i guldmedaljer i både OS og VM det seneste årti. Åh, la la!


Tennis. Ger utrymme för allt det franska kynnet älskar. Stil, elegance og præcision. Mange hjältar har været på det røde gruset i Paris under Franska öppna. De største er Lacoste og Lenglen, som under sine storhetstider tog sporten til nye højder. Nu er det tunt med franske navne i toppen, men Gasquets semifinale i Wimbledon giver senest hopp.


Fotboll. Da Zlatan Ibrahimovic oplevede sin måske bedste tid i Paris i efteråret 2013, viste en undersøgelse i Frankrig, at 90 procent af franskmændene vidste, hvem han var. Det siger en hel del om fodboldintresset (og Zlatan). Men faktum er, at franskmænd elsker deres fod. Zidane er den største og herr-EM går i republik næste år.


Rugby. Landslaget kaldes netop som fodboldsditot Les Bleus og er enormt populärt. Frankrig er en magtfaktor i rugbyverdenen og deltager som et af de bedste lag årligt i Six nations, som ved siden af VM (spilles i høst) er den mest prestigefyldte turnering. Inhemska ligan hör till världens bästa och lockar storpublik.


Pétanque. Boule? Boccia? Nej, petanque! Send din vandfyldte plastklods fra bensinmacken til Elba. Pétanque er fransk og spilles med metalklodser og en lille træpude. Du kender det måske først og fremmest som boule, men det er samlingsnamnet på varianter, hvor boccia også indgår (det italienske navn). Lika franskt som baskrar, baguetter och Bastiljen.


Parkour. Træningsformen tillika sättet att ta sig fram i en urban miljö (på det mest effektiva sättet) har sitt ursprung i Frankrike där embryon till dagens utövning tog form efter andra världskriget. Parkour blev populært under 1990-tallet og har i dag udøvet jorden rundt. Det er svært, når det ser ud, men god chance!



5 Træningstips til dig som er frankofil!


1. Outfit: Gärna sjömansinspirerat, men allt som är "très chic" går förstås bra.

2. Aktivitet: Spring op for alle trapper ved Sacré-Coeur. Eller gå ud med en fransk bulldog, om du vil have en lugnare aktivitet.

3. Träningslåt: Marseljäsen.

4. Om du fuskar och blir påkommen: Säg Pardon!

5. Återhämtningsmål: Baguette (kolhydrater) med brie (fedt og protein). Skölj ned med ett gott vin, är ju ändå bevisat bra för hjärtat. Santé!