STOR guide: Allt du vill veta om walkingskor Image

STOR guide: Alt du vil vide om vandresko

Som en blanding mellem löparsko og vandringskänga. Lær at kende walkingsskon, en favorit på promenaden.

Når du skal op i fjällen eller ut på vandringsleden är det bara en typ av sko som gäller - vandringskängan. Frågan är vad du ska ha på fötterna när du går din långa hundpromenad, är på svampplockningsäventyr eller tar en kortare förmiddagshike? Eksperten Malin AnderssonSalomon har fuld koll - så skal du kitta upp dig med en ordentlig promenadsko!

SHOPPA NU: Skor og tøj til langpromenaden

Walkingsko + hikingssko = promenadskor

Mens vissa varumärken gör skillnad på walkingsskor och hinkingsskor brukar Salomon kategorisera dem som samma sak: en sko för promenader.

- Man kan sammenfatta det som att båda är skor som designats för att gå i. Sen kan de vara anpassade för olika sorters terräng. Skor til asfalt har traditionelt en mere nedtonet sula samt mere dæmpning. Det er oftest det, man mener, når man siger vandresko, fortæller Malin Andersson og fortsætter:

- Hikingsskor er også en slags promenadskor, hurtigt tilpasset til varieret, blød terräng. De kan have et større sulmönster for at få bra grepp om skogsstigen och ett vattentätt GoreTex-membran, eftersom den typen av miljö ofta är blöt.

Det største mønster er i din skosåle, og når den er bedre, kommer den til at ligge i en hård terræng. Går du meget på asfalt er derimod dämpningen du ska bry dig mest om.

- De fleste af vores promenadeskor på Salomon har derimod både meget dæmpning og stabilitet, så du skal klare af asfalt eller klippiga partier så väl som terräng. Har du for lidt dämpning kan du få ont i lederna. Det er samme princip, som når du springer i en dårlig løparsko - det bliver en slitage helt enkelt.

At du er i behov af meget dæmpning afgørs delvis af terrängen, men andre faktorer kan også spille ind.

- Hvis du giver et godt eksempel, er du ofte i behov af mere dæmpning. Ju tyngre du är, desto mer slitage blir det på kroppen, eftersom du så att säga bär din egen kroppsvikt. Hvis du derimod er lidt ældre, så kan det være stabiliteten, du er i ekstra behov af.

Sammanfattning:

  • For promenader på asfalt - leta efter en sko med meget dämpning.
  • For skogspromenader - satsa på en sko med mycket stabilitet.
  • Hvis du ikke har meget plads eller bærer tung oppakning - så er dæmpningen højt prioriteret.
  • Er du i den ældre have eller har instabila fotleder - hold utkik efter ett par stabila promenadskor.

TIL SORIMENTET!

outline salomonVar noggrann med valet av strumpor! Bomullstrumpor blir lätt blöta och skaver då på både din fot och materialet i skon. Testa ett par i syntet eller ull.

Derfor skal du ikke have løparskor på promenaden

En sko til "walking" og en til "hiking" er med andre ord samme sag om man frågar Salomon. Derimod adskiller det meget mellem en walkingssko og et andet almindeligt skosort til promenader - løparskorna.

- Du kan promenere i en løvsko, men den er ikke anatomisk bygget til det, som en promenadesko er. Walkingsskor og hikingskor er stabilare, for at klara av en ojämnare terräng. Når du promenerer, har du desuden mere kontakt med marken, end når du springer, og derfor bliver stabiliteten ekstra vigtig.

Ud over at det er en løssluppen dæmpning, der placeres anderledes i forhold til, hvordan dæmpningen placeres ud i en sko for promenader.

- Skillnaden är att du behöver mer dämpning i hälen eftersom du belastar den mer på promenader än då du springer. I et løbesteg lander du optimalt på mellemfot eller framfot, istället för hälen.

Derfor skal du ikke promenere i vandringskæmper

En løparsko er for blød til at promenere i, men en vis fleksibilitet vil du alligevel have. Derfor er det ikke mere vandringskrævende at gå i gang, da det er meget stygt.

- En renodlad vandringsko er betydligt styvare i både sulan och ovandelen. Man kan sige, at den er ekstra alt i forhold til en vandringssko - du får både mere grepp og stabilitet, siger Malin Andersson og tillägger:

- Når du vandrer er det ofte endnu mere stökig terräng och du har mer packning. Så vandrer du mere og tramper snett lättare. Derfor bliver stabiliteten endnu vigtigere her. Som jeg siger, er en vandringsko en blanding af to yderligheter - den mjuka löparskon och den stabila vandringskängan.

promenadsskorEn promenadsko er en alsidig vandringssko til korte strækninger og let terräng. Her finder du alle promenadeskove hos os.

Så passerer promenadeskorna som allra bäst

Walkingscor og hikingscor kommer til sin ret først på hundpromenader, under svampplockning eller formiddagsutflykter i den lokale skov. Trods det erkender vores Salomon-ekspert, at den kan gøre sig bra også på korte vandringsetapper.

- Det beror lidt på terrängen og hvor meget pakning du skal bære. Jeg vandrer selv ofte i hikingsskor, om jeg ikke skal for længe. Det er perfekt for dig, der kan lide det let og vil have en sko, som du kan have lidt til alt.

Hvis du vælger den rigtige model, kan du bruge den året rundt. En skindmembran bruger dra upp priset en del, men oftast är det värt det.

- Vælger du en vandresko med GoreTex, kan du få den ind i efteråret. Med en ullstrumpa i funkar den till och med på vintern. Er du meget varm, vil du derimod have en sko uden vandtæt membran. De fleste modeller findes både med og uden.

At lægge i kundvagnen bredvid dina nya skor

Ska du bara promenera behöver du kanske ingen vandringsryggsäck, ingen kompass eller andra hjälpmedel som du behöver på en vandringsled. Tillbehören som rekommenderas vid sidan av en walkingssko är betydligt simplare än så.

- Jeg vil gerne give dig et tip om, hvordan du vælger en god stump til. Mange har syntet- eller ullstrumpor når de træner, men tar vanliga bomullsstrumpor när de går på promenad. Når bomuld bliver svettigt eller blødt, begynder det nødigt på både indersiden af skon og huden på foden. Så et tip er, at du kan spare på både sko og fot om du vælger ret strumpa i antingen ull eller syntet.

SHOPPA HÄR: Skor at promenera i!

Malin Anderssons tips til, hvordan du finder den rigtige størrelse:

  1. Börja med att mäta din fot och kika i storleksguiden till den sko du valt. Der ser du hvilket centimetermål, der svarer til hvilken størrelse.
  2. Kika sedan i produktbeskrivningen. De fleste mærker skriver ud om skon er smal eller bred og du vet sikkert med dig om din fot er bredare eller smalare än snittet.
  3. Du skal have lige meget plads til at ramme, som du har i din hverdagskor - mellem en halv og en centimeter.
  4. Har du en anden sko fra samme mærke, kan du kika i den. Sannolikheten att samma storlek passar igen är stor.
  5. Hvis du går ud fra et par løbesko, vil du købe en halv størrelse mindre, fordi løb er en mere intensiv aktivitet end promenader. Det gør at foten rör sig med vid löpning, med mer risk att den slår i framtill.

LÄS MER: Så får du enkelt til vandring med børnene

SHOPPA HÄR: Alt fra outdoorspecialisterne Salomon