Dette er den sunneste melken Image

Dette er den sunneste melken


Å velge bort kumelk er trendy og blir sett på som bedre for helsen og planeten. Aber was ist die beste Alternative, und ist sie wirklich gut für alle, die sich mit Pflanzen beschäftigen?

Om du ikke allerede er en av dem som har kjøleskapet fylt opp av mandelmelk, så har du sikkert minst en person i omgangskretsen din som velger bort kumelk. En havrelatte eller en chiapudding av kokosmelk er ikke bare trendy. Mange hevder at du gjør både klimaet og helsen din en tjeneste ved at du velger plantebaserte alternativer til vanlig melk. Aber ist das wirklich so wichtig?

- Jeg vil si at det kommer an på hva du mener med sunnere. Generelt sett er det vanskelig å si. Derimot virker det som at man kan koble kumelk til betennelser i noen situasjoner. Har man en inflammatorisk sykdom eller inflammatoriske vanskeligheter kan det være verdt å trappe ned eller ta bort kumelk helt. Men det finnes ikke tilstrekkelig belegg for at alle skal slutte med meieriprodukter, sier ernæringsfysiologen Kristina Andersson.

I følge henne finnes det ingen belegg for at all må slutte med kumelk, men hun synes heller ikke at voksne mennesker skal drikke melk som drikke - dersom du ikke må gå opp i vekt eller du av en eller annen grunn må få i deg melk.

Tar du bare en skvett melk i kaffen noen ganger om dagen får du i deg en så liten mengde at valget ditt faktisk ikke spiller noen stor rolle, i følge Kristina Andersson.

- Det er jo det vi gjør mye som spiller en rolle. Om jeg tar en matskje melk av gangen i kaffen kommer ikke det til å gjøre noen stor forskjell på klimaet om jeg slutter med. Føler du deg ikke bra av meieriprodukter, da synes jeg du skal bruke det som er best.

Kristina AnderssonKristina Andersson har skrevet mange bøker om kost og helse. En av de nyeste heter Eat Clean og handler om hvordan du får mer næring og mindre søppel i maten. Foto: Bianca Brandon-Cox/Massolit.

Pflanzliche Melkalternativen sind das beste Klimamittel überhaupt. Kristina Andersson tar mandelmelk som et eksempel, en drikke som er veldig trendy akkurat nå.

- Man muss sich fragen, ob es schick ist, ein Kleidungsstück zu tragen, das geeignet ist, die eigenen Bedürfnisse zu befriedigen, und zwar in Kalifornien, wo es an der richtigen Kleidung mangelt und wo die Menschen den Erfolg suchen. Ser man på innholdet er det kanskje to prosent mandel og resten vann. Da har vi altså transportert vann over lange strekninger, sier hun og fortsetter:

- Det inneholder ingen næring. Det man gjør er å berike mandeldrikken med klassiske melkenæringsstoffer som kalsium og B12. Ut av et næringsperspektiv er det ingen drikke som er så næringsrik som melk.

Dersom du skal drikke noe av klimatiske grunner skal du satse på vann, men om du ser på både helse- og klima aspekt er havredrikke det best valget i melkejungelen.

- Det er ikke så mye vann i det og mer næring i havre fra grunnen av. I og med at det er laget av havre inneholder det betaglukaner, en type fiber som er bra for magen og tarmen, men som også kan senke kolestrolnivået og stabilisere blodsukkeret.

LES MER: Når blir sunn mat usunn?
LESMER: Veggiemat til livsnytere