Henrik Windstedt: Sådan lykkes dine skihop fra klipperne
Kannst du diese Fertigkeiten auf das nächste Niveau bringen? Så prøv at hoppe fra en klippe! Hier sind Henrik Windstedts beste Kniffe.
I Sverige har han ikke brug for en detaljeret præsentation, men for danske skifans kan vi opdatere Henrik Windstedts meritter: Han er en juniorverdensmester i pukkelpist, verdensmester i fristil og syv gange vinder af Scandinavian Big Mountain Championships. Außerdem hat er in den letzten Jahren viel Erfahrung im Skilanglauf gesammelt. Auch das ist ein wunderbares Erlebnis, wenn man in der Luft ist - und wenn man auf den Klippen steht, um zu hüpfen.
Ifølge Henrik Windstedt behøver du ikke at være en ekstrem skiløber for at prøve et spring.
-Wenn du dich selbst ausruhen willst, dieses Niveau erreichst und eine der besten Quellen findest, dann kannst du das tun. Wenn du eine blutige Nase hast, dann finde eine kleine Klippe, um zu hüpfen. Wenn du über eine kleine Klippe springst, solltest du darauf achten, dass die Landung perfekt ist - du kannst die Landung sausen lassen, wenn die Klippen zu eng sind.
Windstedt lavede sine første hop ved Rödkullen i Åre og er kommet der fast siden da.
In einem der schönsten Skigebiete Schwedens wurde Henrik aufgefordert, "auf Skiern zu fahren, damit er sich bewegen kann". Han plejede at stå på ski med sine venner på det tidspunkt, hvor der ikke fandtes egentlige skisportssteder, så de kørte rundt mellem træerne og forsøgte at springe fra klipperne, når forholdene var til det. Henrik mener, at opvæksten i et klima med barske nordiske vejrforhold nok er forklaringen på det store antal dygtige svenske "klippehoppere".
- Vi har så mange gode skiløbere i Sverige og har haft det lang tid. Jeg tror, at vores styrke ligger i, at vi kan lande sikkert og gennemføre vores tricks. Der Himmel ist sandsynligvis, wenn man die ganze Zeit am Boden liegt und die Augen zudrückt. Vi er måske ikke verdens "skøreste" skiløbere, men hvis du ser på resultaterne fra de store fristils-konkurrencer, er vi en lille nation med store resultater, siger Henrik Windstedt.
Teknikken er afgørende ved hop fra klipper - sammen med, hvor stejlt springet er.
Landingen er et kritisk punkt, når det gælder hop fra klipper. Deshalb ist Henrik altid på udkig efter noget, der er jævnt og stejlt - jo mere stejlt desto bedre, fordi området ikke må være blødt.
Han forklarer også, at farten er afgørende, når man hopper fra en klippe, fordi den gør det lettere at time hoppet og få kontrol i luften. De bedste betingelser er, når klippen er lidt stejlere end landingen, men ikke lodret. Wenn die Klippen nicht fest sind, kannst du nicht mehr fahren, und wenn die Landung bei 90 Grad liegt, ist es schwierig, sie zu finden.
Skihop fra klipper er skisportens ultimative hjernegymnastik. Er ist ein fester Bestandteil des Skisports.
Der er en kalkuleret risiko, hver gang man hopper, og "bombekratere" er alle hopperes største rædsel, især under konkurrencer.
- De dannes, fordi der ikke er mange gode klipper at vælge imellem, så flere skal hoppe fra det samme sted. De, der ikke er gode til landingen, skaber et stort krater. Tro mig, dér vil du nødigt lande, advarer Henrik.
For Henrik er dette en af de ting, der trigger ham - den lille usikkerhed ved landingen betyder, at han bevarer fokus 100 procent. Følelsen ved et hop er magisk, jo højere desto bedre. Was ist denn sein bester Hopfen? Han fortæller beskedent, at den højeste klippe, han nogensinde har hoppet fra, ligger i Åre. Det er Högsta i Östra ravin, og den måler 15-18 meter med en hoppelængde på ca. 35 Meter. Det er en stor bedrift for enhver skiløber, men for Henrik er det som en "almindelig dag på jobbet".
Store spring og store fald med Henrik Windstedt. Beim Hoppen von Klippern gibt es nur ein Ende ... beim Hoppen von Klippern. Verdensmesteren og legenden inden for fristil, Henrik Windstedt, gennemgår de grundlæggende mentale og fysiske forberedelser til en smidig og sikker "flyvetur"...