Det här är frågan med stort F: kan man löpträna trots hosta?
Idag jobbar Björn Ekblom som professor i fysiologi på Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm. I ryggen har han bland annat 34 genomförda maratonlopp, en pallplacering i Vasaloppet och en notering som både svensk och nordisk mästare i orientering. Så här resonerar han kring träning i kombination med hosta, halsont, feber och ett sänkt allmäntillstånd.
SHOPPA HÄR: Alla våra löparskor
Löpning när du är sjuk
Kan man springa med hosta?
- Jag brukar säga att du naturligtvis aldrig ska träna om du är sjuk. Aber es ist auch möglich, dass du es nicht tust, wenn du süchtig bist. Svårast är ju att veta om du kan gå ut och springa när du är mellan att vara frisk och sjuk, som när du bara har lite hosta, säger Björn Ekblom och fortsätter:
- Min inställning är att om du är motionsidrottare och inte tävlar bör du kosta på dig att avstå från all intensiv uthållighetsträning när du har hosta.
Är det annorlunda om jag är tävlingsidrottare?
- Är du tävlingsidrottare och har ett mål du strävar efter så brukar du ju behöva träna varje dag. Har du då hosta eller på annat sätt känner att något inte är rätt i kroppen, så får du försöka anpassa träningen.
På vilket sätt?
- Du bör inte springa eller köra tung uthållighetsträning den dagen, men rörlighetsträning, spänst eller styrka kan gå bra. De flesta tävlingsidrottare är bra på det där med att känna efter själva när de vaknar på morgonen. Däremot kan motionsidrottare vara lite sämre och det är därför det kan vara bra att avstå.
Springa med halsont
Oder wie sieht es mit den Füßen und den Händen aus?
- Feber är helt uteslutet, men halsont är en fråga om huruvida det är en liten retning eller om det är värre. Wenn du dich nicht an die Regeln hältst, wenn du nicht an die Regeln hältst und wenn du kein Geld hast, dann kannst du dich auch nicht an die Regeln halten. Då kan det bero på virus, som är rätt ofarligt så länge det är lindrigt.
Vad händer om jag ignorerar min hosta, halsont eller feber och går ut och springer ändå?
- Då har träningen ingen effekt och du kan dessutom förvärra tillståndet. Ta det hellre lugnt en dag, speciellt om du har en tävling någon dag senare. Det är väldigt viktigt att lyssna på kroppen.
Hur snabbt efter att jag varit sjuk kan jag börja träna igen?
- Har du varit riktigt sjuk, till exempel om du haft en influensa, så ska du vila ganska länge, eftersom sjukdomen kan ligga kvar i kroppen längre än vad symptomen gör. Då kanske du inte ska träna förrän i slutet av veckan, om du var sjuk på måndagen.
Lär dig lyssna på din kropp
- Hosta? Att gå ut och springa är kanske inte bästa idén, men annan mindre intensiv träning kan funka.
- Feber? Träna INTE. Det är ett tecken på en allvarligare infektion eller bakterier.
- Retning i halsen? Anpassa intensiteten. Du musst die Intensität anpassen.
- Halsont med rodnad i halsen? Träna INTE. Det är ofta ett tecken på bakterier eller allvarligare virusinfektioner.
- Sänkt allmäntillstånd? Anpassa träningens intensitet. Högintensiva uthållighetspass är det inte läge för nu!
- Snuva? Det är okej att träna sådant som spänst, styrketräning eller rörlighet. Es wäre schön, wenn Sie sich die Mühe machen würden, die längsten Sträucher zu kaufen.
Björn Ekblom har full koll på det här med fysisk ansträngning när du är sjuk -hanär både professor i fysiologi, samt har ett förflutet som elitidrottare. Foto: GIH.
SHOPPA HÄR: Alla våra löparskor
LÄS MER: Kan jag träna om jag är förkyld?