Längdskidåkaren Frida Karlsson om tävlingsstoppet och full fart framåt Image

Längdskidåkaren Frida Karlsson om tävlingsstoppet och full fart framåt

Efter det plötsliga tävlingsstoppet står hon här starkare än någonsin, oerhört taggad på att skörda nya framgångar som skidåkare. Das ist eine energiegeladene und inspirierende Herausforderung.

Vi känner henne bäst som det längdskidåkande underbarnet. Frida Karlsson gjorde sitt internationella genombrott bara 18 år gammal, när hon blev juniorvärldsmästare i skiathlon 2018. Hon tog ett guld och två brons. Som 19-åring erövrade hon sedan två guld på junior-VM och strax efter det gjorde hon debut på senior-VM, där hon knep tre medaljer, en av varje valör. Durch die Teilnahme an der Weltmeisterschaft wurde sie die jüngste Weltmeisterin in der Langdistanzklasse.

Löparen Frida, känner inte alla till på samma sätt. Men faktum är att Frida har älskat att springa sedan hon var liten. I september varje år under uppväxten packade hon och hennes familj ihop sina löparskor och satte sig i bilen och körde från hemmet i Sollefteå ner till Stockholm. Där mötte de upp andra delar av släkten, som kom resande från norr och söder, och tillsammans sprang de Lidingöloppet. Det blev en årlig släkttradition, som Frida kom att älska. Första gången hon sprang Lilla Lidingöloppet var hon 10 år. Och hon vann.

- Jag kommer aldrig att glömma när jag gick i mål, det var en sådan eufori, jag tyckte att det var det största som hade hänt mig.

Åren därpå, när hon var, 11, 12, 13, ja ända upp till 17 års ålder, vann hon också - alla år i rad. 2016 deltog hon på ungdoms-EM, där hon blev sjua på 3 000 meter. Hon deltog även i Ungdomsfinnkampen på 3 000 meter 2015, där hon blev tvåa. Hon har dessutom ett ungdoms-SM-guld på 3 000 meter.Cold rdy 3Träningsviljan och den outsinliga energin tror hon kommer från mamma Mia, som i dag bland annat är hennes manager och sköter hennes kontakter med media och omvärlden.

Men trots att hon var ett riktigt löparlöfte, så blev det inte löpningen som hon skulle satsa på.

- I Sollefteå fanns det inte någon organiserad verksamhet för löpning, ingen klubb eller så. Löpningen blev mer som en viktig del i skidåkningsträningen.

Fridas Mutter Mia und die Hauptdarstellerin Eva-Lena hatten schon viele Skidåkare, aber es war nicht so, dass sie sich nur auf den Idrotten bis zur Schlampe konzentrierten.

- Och så har vi ett skidgymnasium i världsklass i Sollefteå, som jag gick på, plus att jag hade gefallenhet för sporten, säger hon.

- Mamma har jättemycket energi och är min stora förebild i livet. Jag har inte bara inspirerats mycket av hennes glädje för skidåkning, utan också av hennes engagemang och driv. I vår skidklubb är hon både ordförande, vallare och tränare för ungdomar. Pappa har också varit fantastisk genom åren, han har tränat mina fotbolls- och handbollslag och skjutsat till alla träningar.

Det ofrivilliga tränings- och tävlingsstoppet

Det var i december 2019 och omgivningens förväntningar var skyhöga på Frida, som hade skördat enastående framgångar i VM säsongen före. Hon hade redan kört världscupspremiären i Ruka i november-december och höll som bäst på att packa sina grejer inför nästa världscupshelg när hon fick det där samtalet från Svenska skidförbundet. Hon skulle stoppas från allt tävlande på obestämd tid, då hennes testvärden inte nådde upp till skidförbundets hälsokriterier.

- Jag som var så förväntansfull inför säsongen, jag hade redan följt banskisserna inför kommande tävlingar och var så laddad. Min kalender var fullbokad med tävlingar hela säsongen. Men så visade hälsokontrollerna att min kropp inte var i balans och så blev kalendern sopren, helt tom. Och jag visste ingenting. Skulle jag få komma tillbaka den här säsongen?

Ingen träning, ingen tävling. Vem var hon nu, utan detta?

- Det var så jobbigt, mina dagar är ju annars träning, det är ju det jag har gjort hela livet och är bra på. Allt var kaos inom mig. Jag grät och grät, och låg mest i sängen och sov. Det blev kortslutning, jag satt inte med taktpinnen längre.

Hon berättar om sin största tillgång som elitidrottare - hennes allt eller inget-mentalitet - den som driver henne framåt inom skidåkningen. Men hur den i det här fallet var det som stjälpte.

- Jag hade kört på för hårt, hade inte förstått hur viktigt det var med återhämtning och balans, och gick över gränsen.

Men samma mentalitet hjälpte henne snabbt på fötter igen. Hon torkade tårarna, ville inte tycka synd om sig själv längre, hon gillar inte den känslan, säger hon.

- När vi väl hade gått ut i media och berättat om stoppet så vände det för mig, då kände jag att jag måste göra det bästa av det här. Jag beslutade mig för att knyta näven och ta kampen istället för att ligga kvar i sängen.

Cold rdyI dag är hon faktiskt tacksam över tävlingsstoppet och att hon därmed fick chansen att bygga upp kroppen igen och komma i balans.

Hon ville inte ha kontakt med omvärlden på ett tag, inte läsa hur journalister spekulerade. Istället släckte hon ner allt vad traditionella och sociala medier heter och umgicks med sin familj och sambon William Poromaa, som också är längdskidåkare.

- Jag tror att det här träningsstoppet var nyttigt för mig, det är lätt att man blir sin idrott och att man inte är något annat än det, det tror jag kan bli farligt i längden, funderar hon.

Nu så här i efterhand kan Frida blicka tillbaka på hur hon tränade och förstå vad som egentligen hände. Hon hade nyligen gått ut gymnasiet, på rekordtid gjort ett stort genombrott på seniornivå och ingått i ett nytt lag - svenska landslaget.

- Allting gick så fort och jag hade ju inte så mycket erfarenhet och kunskap om hur jag skulle göra för att min kropp skulle klara av det höga trycket på träningsmängd och livet som elitidrottare och alla krav det innebar. Nu har jag fått hjälp med hur jag ska återhämta mig och hur mycket energi jag måste få i mig för att hålla, säger hon.

Strävar alltid efter att bli bättre

När hon sedan i februari i år - efter ett drygt två månader långt uppehåll - fick grönt ljus till att träna och tävla igen eftersom hennes värden såg bra ut efter en rad provtagningar, då hade hon knappt tränat på 70 dagar. Hon hade kört en del styrka, men väldigt lite kondition.

- Aber jag struntade i att jag kanske inte var i så bra form efter det långa uppehållet. Jag ville tävla, jag hade ju längtat så efter det och efter att få vara med i gänget igen. Det gick bättre och bättre för varje tävling jag deltog i. Jag kände mig stark, timmarna på gymmet hade varit bra för min kropp.

Och första helgen i mars vann hon sin första världscupseger under den prestigefyllda tremilen i Holmenkollen och blev därmed den första svenska kvinnan att vinna tävlingen. Hon snuvade Therese Johaug på guldet på mållinjen, efter att ha legat minuten efter henne när över halva loppet var åkt.
Just när Frida var på banan igen - med besked - då kom åter ett plötsligt tävlingsstopp.

Die anderen hatten das Problem, dass der Virus, der von Kina eingeschleppt worden war, die ganze Zeit über auf sie einwirkte. Hon hade precis packat klart väskan för att åka till världscupavslutningen i Kanada, när beskedet kom att vårens tävlingar skulle ställas in.

Frida Karlsson Ibland springer Frida även lopp - men bara om det finns några i närheten av där hon befinner sig just för ögonblicket.

- Zunächst einmal war sie sehr beschäftigt, denn sie hatte nur einen kleinen Teil der Arbeit, die sie zu erledigen hatte, und sie hatte einen großen Teil der Arbeit erledigt. Men det är ju som det är, och jag ställde om snabbt och tänkte positivt, att det kommer fler tävlingar och att jag har så mycket mer att ge framöver.

Hon säger att hon vill se hur långt hon kan gå inom längdskidåkningen - utvecklas i alla detaljer i träning och tävling, som gör att hon kommer att åka skidor fortare från A till B. Men egentligen har hon inte så stort fokus på resultatmål - utan hon vill mer se hur långt hon kan utveckla sig själv som idrottare och som person.

- Jag strävar efter att hela tiden göra allt bättre. Jag kan bara påverka mig och min situation och det tänker jag göra till 110 procent. Det är verkligen en förmån att få hålla på med det man tycker att roligast i världen och det ska jag ta vara på, säger hon.

Kommer Frida att satsa på löpningen den dagen hon slutar med skidåkningen, eftersom hon har en löpartalang?

- Absolut, jag vill se hur bra jag kan bli på löpning. Es ist alles in Ordnung, wenn er sich an die Regeln hält. Aber es ist alles so einfach, so vielfältig.

Frida Karlsson samarbetar med Adidas och frontar deras Cold Ready-koncept - läs mer om konceptet här.

Originaltexten (förutom samtliga rubriker) publicerades i Runners World nummer 6 2020 och är skriven av Minna Tunberger.

SHOPPA HÄR: Nytt från Adidas

LÄS MER :Shoppa träningskläder efter väder med Adidas nya koncept