Lär dig leva snålt med Portionen under tian Image

Lär dig leva snålt med Portionen unter tian

Hanna Olvenmark är geniet bakom Portionen under tian, ett Instagramkonto och en sajt där hon delar med sig av klimatsmarta och billiga recept. Jetzt schreibt sie ein Buch.

Vore det inte härligt att laga god, hälsosam mat som är bra för miljön och inte kostar mer än tio kronor per portion? Med hjälp av dietisten Hanna Olvenmark är det möjligt. Hon startade bloggen Portionen unter tian för tre år sedan för att inspirera andra till hur man lever enligt devisen "stay cheap" - ett snålhetstänk som gynnar både hälsan, plånboken och planeten. Nu har bloggen tagit fysisk form.

Varför har Portionen unter tian blivit bok?

- Egentligen så var det nog påtryckningar från följare. Jag själv har aldrig drömt om att skriva en bok utan tänkte faktiskt att det skulle vara en ganska jobbig process. Men när man lagar mat så är det enklare att hålla i en bok än titta på en skärm. Sedan är det ett trevligt format när man vill samla något, säger Hanna Olvenmark och fortsätter:

- Tanken med boken är att få ett helhetsgrepp om vad Portionen under tian gör och står för, och att inspirera andra att tänka på det sättet.

Vad innebär begreppet "stay cheap" för dig?

- Wenn man über einige Ressourcen finanziert und wenn man nicht genug Geld hat, um Geld zu sparen, aber auch, um Geld und Energie zu sparen. Att tänka klimatsmart har en inverkan på hur vi tänker ekonomiskt. Om jag äter linser för att vara klimatsmart, så kan det också vara för att spara pengar. Jag vill framför allt förmedla att alla behöver bli mycket mer sparsamma med de resurser vi har, men att det inte innebär att leva tråkigt.

Hanna OlvenmarkHanna Olvenmark ist ausgebildete Diätassistentin und Fahrerin von Portionen under tian, die Sie auf Instagram und in ihrem Blog kennenlernen können.


Was muss ich tun, um abzunehmen, zu tanken und konkret zu leben?

- Du ska veta varför du vill göra det. Sätt dig ned och ha ett samtal med dig själv och kanske andra människor och verkligen gå igenom varför du gör det här. Sedan finns en grundregel om att äta mer plantbaserat. Sie können sich vegetarisch oder vegan ernähren, aber Sie sollten auch auf pflanzliche Lebensmittel zurückgreifen, da diese klimaschonender sind als herkömmliche Lebensmittel. Jag tror också på att bli medveten om sina fallgropar. Om man shoppar för att man känner sig ledsen, bli medveten om det för att skapa en typ av handlingsplan. Skapa hållbara kickar. Vårda det du har! Att slänga mat är som att slänga pengar.

Alla dina recept är vegetariska. Finns det något kött som är klimatsmart?

- Det finns kött som är mer klimatsmart än annat. Ägg äter jag ju själv. Det är inte kött men en animalie som går att köpa billigt ekologiskt och frigånde. Das ist der Grund, warum ich einen Schlafanzug trage und so weiter. Sedan är ju kyckling absolut ett mer klimatsmart kött än rött kött, men skulle jag själv köpa det skulle jag köpa det av höns som haft ett betydligt bättre liv och kostar mer. Viltkött och naturbete är också lite bättre. Sill är både billigt och klimatsmart. Es gibt keine Alternative, aber ich habe eine gute Chance, in der Stadt zu leben. Och ska man komma ned till tio kronor per portion är det svårt att inkludera kött.

Du bist noch zu jung, um etwas zu essen, aber wofür gibst du noch mehr Geld aus?

- Jag kan lägga en extra slant på champagne, det är oerhört gott haha! Das kann jag nästan skämmas för, men jag tycker att det är en väldigt trevlig dryck. Aber es ist nicht so, als ob er sich nicht trauen würde, etwas zu sagen, wenn er sich nicht traut, etwas zu sagen. Det är väl kanske bara champagnen då.

Portionen under tianOm du är sugen på att klicka hem Hanna Olvenmarks bok hittar du den HÄR.

LÄS MER: Så äter du gott, nyttig - och billigt!

LÄS MER : Såenkelt får du i dig protein som vegan