UNSER BLACK WEEK IST LIVE! FINDEN SIE HIER RABATTE BIS ZU 70%!

SEHEN BLACK WEEK

Näin selviät Vaasahiihdosta!

Näillä vinkeillä ensikertalaiset pärjäävät pitkissä hiihtokisoissa! Kolme Vaasahiihdon (90 km) hiihtänyttä jakaa vinkkinsä täällä.

Cecilia Persdotter: "Juttele muiden kanssa laduilla"

vasaloppetCecilia Persdotter osallistui Vaasahiihtoon ensimmäisen kerran vuonna 2016.

Miksi halusit osallistua Vaasahiihtoon?

- Päätin osallistua Vaasahiihtoon sen jälkeen, kun olin maannut pitkään influenssan kourissa. Olin väsynyt pelkkään lepäämiseen ja kipeänä olemiseen, ja halusin tehdä suuren muutoksen kun aloin parantumaan. Pienen mietinnän jälkeen pohdin, että Vaasahiihto olisi mahtavaa, hän kertoo.

Kuinka paljon harjoittelit aiemmin?

- Oi, luulen voivani kehuskella sillä, että olen Vaasahiihdon vähiten treenannut osallistuja. Viisikymmentä kilometriä korkeintaan, mutta kaudesta tuli aika hyvä, koska vedin vielä 90 kilometriä Vaasahiihdon jälkeen.

Miten valmistauduit muutamia päiviä aiemmin?

- Hiihdin hieman ja kokeilin liukua ja vaatteita, mutta muuten en tehnyt mitään erityistä. Kaksi päivää ennen kisoja aloimme valmistautua syömällä pastaa.

Missä vaiheessa kisa tuntui raskaimmalta?

- Olin todella väsynyt ja kyllästynyt kuudenkymmenen kilometrin jälkeen. Kehooni sattui ja olin vain väsynyt. Hiihdin yksin ja ilman musiikkeja, koska olin lukenut jostain, että hiihtäessä ei saisi kuunnella musiikkia. Mutta olisin niin toivonut, että olisin kuunnellut musiikkia, saanut tsemppiä ja näin lisää energiaa!

Cecilia Persdotterin 3 parasta vinkkiä

1. Anna itsellesi lupa nauttia

- Keskityin joskus liikaa nopeuteeni, mutta heti kun pakotin itseni näkemään kokonaisuuden hauskana juttuna, oli itse hiihtokin paljon hauskempaa ja antoisampaa.

2. Puhu muiden kanssa laduilla

- Näin saat muuta ajateltavaa. Yhtäkkiä olet ehkä hiihtänytkin seitsemän kilometriä aivan huomaamatta.

3. Syö ja juo kunnolla taukopaikoilla

- Ei kannata kisata aikaa vastaan saavuttaakseen parempaa väliaikaa jos on aivan uupunut. Erilaiset liemet olivat suosikkejani kisan loppupäässä, suola tulee tarpeeseen.

Onko sinulla mitään viimehetken vinkkejä heille, jotka ovat harjoitelleet todella huonosti?

- Nopea vinkkini on henkinen vahvuus, itse mietin koko ajan:" Hitto miten vahva olet Cecilia, jokaisella kerralla kun sauva osuu maahan, olet vain lähempänä maalia, kerta toisensa jälkeen!" Ja tämä todella auttoi!

Filip Dausch: "Kaikki energia, jota voit saada, on kullanarvoista"

vasaloppetFilip Dausch hiihti ensimmäisen Vaasahiihtonsa viime vuonna ja nyt hän haluaa parantaa aikaansa.

Miltä Vaasahiihto tuntui ensimmäisellä kerralla?

- Minulla oli ristiriitaisia tunteita, juuri kisan aikana tunsin oloni todella raskaaksi ja hiihto oli työlästä. Tunsin särkyä kaikkialla ja mietin koko ajan tuleeko tämä onnistumaan. Mutta sitten sitä vain hiihtäää kymmeniä kilometrejä ja yhtäkkiä huomaakin, että matkaa on enää kolme kilometriä jäljellä! Sitten yhtäkkiä kaikki on kaiken työn arvoista.

Kuinka paljon harjoittelit ennen?

- Liian vähän. Aloin harjoitella aika tiuhaan, 3-4 kertaa viikossa marraskuussa. Tammikuussa harjoittelin useammin ja hiihdin pidempiä lenkkejä, ehkä 4-5 kertaa viikossa.

Miten valmistauduit muutamia päiviä aiemmin?

- Muutamia päiviä aiemmin en harjoitellut niin paljoa. Lenkkeilin hieman ja harjoittelin laitteella, jossa sauvojen käyttöä tulee treenattua. Sitten lepäsin paljon. Hiilihydraattien tankkaus on myös tärkeäää ja tämä voi olla joillekin vaikeaa. Sen vuoksi valmistauduin Vitargo Carboloader -valmisteilla, joita käytin koko viikon ajan ennen Vaasahiihtoa, eli maanantaista sunnuntaihin.

Missä vaiheessa kisa tuntui raskaimmalta ja miksi?

- Sanoisin, että ensimmäisten kolmenkymmenen kilometrin jälkeen ja sitten taas puolivälissä. Ensinnäkin meillä oli hirvittävät olosuhteet, paljon lunta ja olemattomia latuja. Pääsimme myös alussa hitaasti vauhtiin (jäimmme jumiin siihen kuuluisaan mäkeen). Puolivälissä henkinen puoli oli koetuksella, sillä tiesin, että minulla oli vielä sama matka edessä... Mutta sitten hiihto alkaa taas kulkea ja sain levättyä hieman kun reitti viettää alaspäin.

Filip Dauschin 3 parasta vinkkiä

1. Älä kiirehdi

- Älä stressaa, sillä kisassa on liian paljon ihmisiä ja 90 kilometrin hiihtoon menee aikaa. Anna hiihdon kestää niin kauan kuin se kestää. On parempi päästä maaliin kuin keskeyttää viidenkymmenen kilometrin jälkeen jos olet kuluttanut itsesi loppuun.

2. Syö ja juo jokaisella taukopaikalla

- Tarvitset ravintoa! Kaikki energia, jota voit saada, on kullanarvoista. Unohda nestevyöt ja hyödynnä nestepisteet matkan varrella. Äläkä unohda ottaa sitä pientä pussia, joka jaetaan viimeisen kymmenen kilometrin kohdalla, näistä saa todellisen energiaboostin ja pääset maaliin vauhdikkaasti!

3. Nauti!

- Nauti siitä, että hiihdät yhdessä Ruotsin raskaimmista hiihtokisoissa. Ajatus on vaikea juuri siellä laduilla, mutta usko minua, nauttiminen on sen arvoista! Nyt haluan hiihtää uudestaan, koska haluan parantaa aikaani.

Mikä on paras viimehetken vinkkisi heille, jotka ovat harjoitelleet todella huonosti, mutta aikovat silti osallistua?

- Harjoittele lumella tai laitteella, jolla voi harjoitella hiihtoa ja harjoittele kaksi tuntia. Yritä myös tehdä treeni, jossa ehkä hiot sauvatekniikkaasi jatkuvasti 3-4 tuntia. Kehon pitää tottua pitkään treeniin ennen kuin altistat itsesi ehkä kahdeksan tai kymmenen tunnin yhtäjaksoiseen liikkumiseen. Lenkkeile myös silloin tällöin, että jalatkin saavat treeniä ja yhdistä tätä 1-2 tunnin sauvatreeniin. Sitten olet valmis!

Sanna Spännare: "Älä panikoi ensimmäisessä mäessä!"

vasaloppetSanna Spännare hiihti ensimmäisen Vaasahiihtonsa 2016, eikä hän ajatellut osallistua uudestaan, vaikka itse kokemus oli unohtumaton.

Miltä Vaasahiihto tuntui ensimmäisellä kerralla?

- Hiihdin 90 kilometriä ja se oli ensimmäinen hiihtokisani. Ennen hiihtoa minulla oli paljon odotuksia, kuvitelmia ja olin hermostunut. En ollut yhtään valmistautunut haluamallani tavalla. Itse kisan aikana huomasin, että tällainen megahiihto ei enää ollut yksi suurimmista mielenkiinnonkohteistani... Sain siis energiaa siitä, että minun ei tarvitsisi tehdä tätä uudestaan.

Miten paljon harjoittelit ennen?

- Aivan liian vähän! Kävin leikkauksessa pari kuukautta aiemmin, enkä ehtinyt kohottaa kuntoani niin paljoa. Hiihdin yhteensä neljäkymmentä kilometriä ennen kisaa.

Miten valmistauduit muutamia päiviä ennen kisaa?

- Päivää aiemmin tein lyhyempiä treenejä laduilla, jotta pääsisin oikeaan fiilikseen ja saisin tuntumaa. Edellisenä iltana söin paljon hiilihydraatteja ja yritin juoda paljon. Katselin myös radan rakennetta, eli missä olisi mäkiä, laskuja ja missä hiihto olisi tasaista.

Missä vaiheessa kisa tuntui raskaimmalta?

-Minähän en olee mikään hiihtotähti ja hiihdän aika hitaasti ja noin kolmenkymmenen kilometrin jälkeen tunsin, etten tiennyt missä itse kisassa oli kyse, ja että matkaa oli vielä kuusikymmentä kilometriä jäljellä! Tällöin vaadittiin oikeanlaista asennoitumista.

Sanna Spännaren 3 parasta vinkkiä

1. Mieti joku minitavoite

- Yhdeksänkymmentä kilometriä on todella pitkä matka ja todella monet eri asiat voivat vaikuttaa siihen, miten paljon jaksat.

2. Tarkkaile aikoja

-Stressasin, etten ehtisi taukopaikoille ajoissa, ja siitä syystä taskussani oli lappu, johon olin kirjoittanut väliajat. Sen vuoksi pystyin kontrolloimaan omaa vauhtiani ja pystyin huomaamaan, että minulla oli enemmän aikaa kuin mitä kuvittelin.

3. Älä panikoi ensimmäisessä mäessä!

- Heti alussa on superjyrkkä mäki, jossa kaikki kulkevat todella lähellä toisiaan ja joillain on todella kiire muiden ohi. Todellinen pullonkaula-efekti. Yritä vain päästä ylös rauhallisessa vauhdissa, niin hiihto lähtee tästä kulkemaan paljon paremmin.

Onko sinulla vielä vinkkejä heille, jotka ovat harjoitelleet huonosti, mutta jotka silti aikovat osallistua?

-Tulet onnistumaan! Olen itse hyvä esimerkki tästä. Sinulla on enemmän aikaa kuin mitä luulet, ja jos vain keskityt pääsemään maaliin, tulet myös pääsemään sinne. Vaasahiihto on unohtumaton kokemus, erityisesti aamulla kun useat tuhannet odottavat auringonnousun aikaan lähtöä.

LUE LISÄÄ: Hiihto ilman kipeitä käsiä? Tee näin!