Haaveiletko hyvistä yöunista? Treenaa näin! Image

Haaveiletko hyvistä yöunista? Treenaa näin!

Nukutko paremmin kovan iltatreenin jälkeen? Pitääkö sinun todella analysoida menneen päivän tapahtua ennen kuin voit nukahtaa? Unitutkija kertoo, minkä vuoksi sinun tulisi välttää molempia.

Vaikka on ihanaa viettää tiistai-iltaa Netflix-maratonin parissa, on totuus, että digitaalinen vallankumous on pannut sisäisen kellomme sekaisin. Jotta petaisit itsellesi parhaat mahdollisuudet kunnon yöuniin, on tärkeää, että teet selvän eron yön ja päivän välille.

- Illalla sisäinen kellosi on hyvin herkkä valon lisääntymistä kohtaan. Jos treenaat kovin myöhään illalla ja altistat itsesi runsaalle valon määrälle, lisääntyy dopamiini ja stressi kehossasi, mikä tarkoittaa, että kehosi valmistautuu pysymään hereillä. Samalla koettelet kaikkia kehon valveilla olemista edistäviä signaaleja, neurotieteiden dosentti Christian Benedict selittää.

Christian Benedictin mukaan paras aika treenata on aamu. Silloin altistat itsesi valolle, mikä on päivärytmillesi tärkeää. Toisaalta aikaa jää myös illalla rauhoittumiseen.

- Mitä enemmän vietät aikaa päivänvalossa juuri herättyäsi, sitä paremmin nukut seuraavana yönä. Täällä Pohjolassa talvella päivä on suurimmaksi osaksi pimeä, joten on tärkeää hyödyntää kaikki valoisat tunnit ja olla aktiivinen, hän neuvoo.

Workout_sleepingMitä enemmän vietät aikaa päivänvalossa, sitä paremmin nukut illalla.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta treenata aamupäivästä ja saada päivänvaloa, kannattaa työskennellä ikkunan lähellä. Toinen vinkki parempaan uneen on antaa aivojen levätä päivän aikana. Aivon etuosa työskentelee muistin kanssa, huolehtii päätöksenteosta ja stressinhallinnasta. Moni ei anna aivojensa levätä ennen iltapuulle laskeutumista, joten ei ihme, että ajatukset jatkavat kierroksiaan. Meditointi, lyhyet päiväunet tai nopea ulkoilu päivän mittaan antaa aivoille kaivatun lepotauon.

- Meillä ei ole päivässä montaakaan hetkeä, jolloin annamme ajatustemme vain olla. Monilla on aikaa vasta sängyssä ajatella asioita, jotka ovat tapahtuneet päivän mittaan. On kuitenkin parempi murehtia päivällä kuin yöllä sängyssä ennen unia.

Viimeiseksi on tärkeäää muista, ettei unesta pidä muodostua liian iso asia. Siitä tulee sitä vaikeampaa, mitä enemmän yrität. Anna kaiken tapahtua rauhassa. Joskus nukumme huonosti, ja se on ihan ok.

- Yritä olla dramatisoimatta unta. Ortoreksiaksi kutsutaan sairautta, jossa kantaja on hullaantunut terveydensä edistämiseen. Hän ei esimerkiksi voi syödä tietyllä tavalla, koska silloin sairastuu syöpään ja niin edelleen. Ortosomnia tarkoittaa puolestaan täydellisen unen metsästämiseen hullaantumista. Mutta mitä täydellinen uni edes on?

Christian Benedict selittää, että monella meistä on ajatus, mitä hyvä uni tarkoittaa, mutta emme tiedä, miltä täydellinen uni näyttäää. Se nimittäin on hyvin yksilöllistä. On luonnollisesti hyvä säilyttää unirytmi tasaisena, mutta tutkimusten mukaan he, jotka kompensoivat unentarpeensa viikonloppuisin, eivät ole todennäköisemmin kuolemassa aiemmin kuin tasaisesti läpi viikon nukkuvat.

- Jos haluat varmistaa, että vanhenet terveellisesti, mieti kokonaisuutta. Se ratkaisee, Christian Benedict päättää.

OSTA TÄÄLTÄ: Juoksukengät

LUE LISÄÄ: Näin uni vaikuttaa treeniisi

LUE LISÄÄ: Näin vältyt sairastumasta, kun juokset syksyllä