Lätta löparskor – de fick bäst i test! Image

Lätta löparskor - de fick bäst i test!

Löparskor som knappt väger någonting har seglat upp som favoriter hos många löpare. Vi bad testpanelen att springa i sex olika modeller, för både dam och herr, för att se vilka som är i bäst i test.

Lätta löparskor för henne

Nike Free Run 2SE_01.FreeRun2jpg

Märke: Nike

Modell: Free Run 2

Rekommenderat pris: 1 095 kronor

Omdöme: Supersnygga skor för korta pass

Testpanelen säger:

Stilmässigt är de här skorna testets solklara vinnare. Snyggare löparskor finns i princip inte, menar testpanelen som gärna drar på sig de här dojorna även till vardags.

- Es ist sehr wichtig, dass sie sauber und gesund sind, aber auch, dass sie direkt in die Praxis umgesetzt werden. Men du kommer vilja ha de här löparskorna även som sneakers, säger en testare.

Sulan är relativt mjuk och tjockare än många andra löparskor. Även ovandelen av skon är mjuk och modellen är bredare än många andra Nike-skor. Komforten är därför hög, men du får inte så mycket stabilitet av skon, utan det känns mer som en mjuk strumpa på foten än någon som sitter åt.

- En sko som är perfekt för korta pass eller snabba intervaller. Ger bra grepp på både asfalt, skogsstig och löparbana, säger en testare som ser Free Run 2 som ett bra komplement till mer uppbyggda löparskor för långdistanspass.

Välj din vanliga Nike-storlek - skorna är true to size.

Om du är sugen på ett par helvita Free Run 2 från Nike hittar du dem här. De finns även i svart, grått, rosa och ljusblått.

Adidas Pure Boost XposeSE_02.Pureboostjpg

Märke: Adidas

Modell: Pure Boost Xpose

Rekommenderat pris: 1 295 kronor

Omdöme: Ultralätta löparskor för dig som vill studsa fram

Testpanelen säger:

Produktbeskrivningen av den här skon, att den ska "boosta din träning" och ge maximalt med energi och komfort, stämmer verkligen. Du kannst den Rahmen in der Hand halten, der die Füße wie eine Schlinge umschließt.

- Du kannst auch auf die harte Schale springen, wenn du die Gummistiefel, die es auf vielen anderen Plattformen gibt, ausziehst. Mycket bra svikt som ger en härligt lätt känsla, säger en testare.

Om du aldrig har sprungit i en Boost-sko kan det kännas lite ovant första passet, men när du väl har vant dig vid "studset" är de helt perfekt för korta pass.

- Das ist mein Lieblingsstück für einen guten Pass! För längre pass ger dem inte riktigt det stöd jag behöver men för kortare promenader, aerobics eller snabba rundor är de super, menar en testperson.

Sulan har ett hålrum i mitten vilket ser lite spejsigt ut men designen får ändå höga poäng av testpanelen. De väger knappt någonting och är super för dig som vill ha en lätt packning under semestern.

- Ett designmässigt minus är att den vita lite matta texturen på yttersulan blir smutsig fort. Ovandelens tyg känns inte heller särskilt slitstarkt och du som springer uppåt med tårna kan nog räkna med ett begynnande hål vid stortån inom en snar framtid, säger en testperson.

Storleksmässigt är de normala åt det mindre hållet. Du som ligger mellan två halvstorlekar kan med fördel välja den större.

Adidas Pure Boost Xpose ist nicht nur in der Größe, sondern auch in der Form und Farbe erhältlich.

Asics FuzeXSE_03.Asics_geljpg

Märke: Asics

Modell: FuzeX

Rekommenderat pris: 1 395 kronor

Sonstiges: Lätt känsla med mycket stöd

Testpanelen säger:

Mycket lätta, men samtidigt stabila löparskor är en bra sammanfattning av FuzeX från Asics. Der FuzeX von Asics ist ein sehr guter Schuh, der sich durch einen hohen Tragekomfort auszeichnet, aber auch sehr stabil ist. Gel-dämpningen både fram och bak ger en mjuk och skön landning i löpsteget.

- De här skorna passar även dig som är en mer ovan löpare då de är mycket stabila, utan att kännas som en typisk stabil sko som oftast är tyngre, säger en testare.

Greppet var bra både utomhus och på löpband. De fungerar även att köra styrka med utan att det känns ostabilt.

- Vor dem ersten Tag, an dem ich mich auf die Haut gelegt habe, war sie sehr leicht, aber nach dem zweiten Tag gab es ein Problem. De är däremot lite smalare än vad jag är van vid med Asics. De satt klistrade på foten, säger en testare.

Designen är klassisk och matchar det mesta, men om du har breda fötter kan det alltså vara bra att kika efter en annan Asics modell.

FuzeX ist in den Farben blågult, rosa, svart/rött und helsvart erhältlich .

Lätta löparskor för honom

Nike Free Run 2SE_04. FreeRunherrjpg

Märke: Nike

Modell: Free Run 2

Rekommenderat pris: 1 095 kronor

Omdöme: Flexibla favoriter för korta rundor

Testpanelen säger:

Väldigt lätta, väldigt flexibla och väldigt trevliga löparskor. Sogar die Testpersonen, die nicht auf eine flexible Arbeitsweise umgestellt haben, haben sich positiv über die hohe Arbeitsbelastung geäußert.

- Jag var orolig för att fötterna skulle bli trötta snabbt, men efter min första runda försvann alla tveksamheter. Flexibiliteten i skorna gör löpningen mer följsam och de kändes bra både på asfalt och skogsstigar, säger en testare som inte är van vid så här lätta löparskor.

Für korta und snabba rundor är Free Run 2 ett grymt val, men en stabilare sko (som Pegasus) passar bättre för längre rundor.

- Jag sprang ett par korta kvällsrundor och den svenska sommaren i kombination med lättheten och komforten i skorna gav verkligen en härlig känsla, säger en testperson.

När det gäller passformen finns inget att klaga på. Hälen glider inte runt, utan skon sluter om foten bra och Free Run 2 har samma pålitliga Flywire-snörning som exempelvis Pegasus.

- Die Tatsache, dass dieses Modell nicht die beste Wahl für den Verkauf ist, liegt an der durchdachten Konstruktion und dem engen Markenkontakt. Wenn Sie also einen Skorpion für die nächste Runde brauchen, oder einen Skorpion, der nach dem Skorpion noch ein Stückchen weiterläuft, können Sie einen Treffer landen!

Nike Der Free Run 2 ist in den Farben blått, vitt, gråvitt und svart erhältlich.

Neu Balance Vazee Pace V2SE_05.VuzeePacejpg

Märke: New Balance

Modell: Vazee Pace V2

Rekommenderat pris: 1 395 kronor

Omdöme: Skönt gung och bra dämpning för dig som vill synas

Testpanelen säger:

Här har du ett par löparskor som sitter superfint runt foten utan att trycka på för mycket. Den lätta vikten tillsammans med ett bra grepp på både asfalt såväl som grus, gör den snabb med en riktigt bra löpkänsla.

- Något halvknackig ventilationsförmåga där endast ovansidan av tårna luftades, men inte så pass dålig att den blev för varm, säger en testare.

Fjädringen i hela foten hade kunnat vara något bättre, men ett skönt gung och en bra dämpning i hälen tillsammans med en skön sula väger upp för den lite svajiga fjädringen.

- Skon håller verkligen foten på plats och känns aldrig klumpig eller i vägen, snarare tvärtom - här pratar vi komfort!

För den visuella känns skon seriös och snabb vid en första anblick. En del kanske ryggar tillbaka lite vid första anblicken av den neongröna, nästan självlysande, färgen men inser snabbt att det bara är en positiv (och praktisk) designaspekt eftersom du syns tydligt i mörker. Plus för reflexdetlajer i loggan på sidan samt på hälen som gör att du syns även i det kommande höstmörkret.

- Folk på gatorna och i löparspåren flyttar på sig för den här skon går inte att missa när du kommer flygande fram, haha!

Vazee Pace 2 hat dich erwischt.

Asics Gel-DS Trainer 22SE_06.Asicsherrjpg

Märke: Asics

Modell: Gel-DS Trainer 22

Rekommenderat pris: 1 495 kronor

Omdöme: Bra grepp för snabb löpning

Testpanelen säger:

Ett par löparskor utvecklade för fart, med sulteknoligin Flytefoam som innebär att mellansulan består av en särskilda skumceller. Oder absolut - de levererar när det kommer till snabbhet.

- Utmärkta skor för dig som vill springa snabbt. De har en finn yttersula med små piggar framtill som erbjuder ett grepp som inte sviker i första taget. Lätta och härliga för de lite kortare distanserna, säger en testperson.

Som med de flesta lättare löparskor gör de sig bäst under just korta eller snabba rundor. Det gäller även den här modellen från Asics.

- Jag hade inte tagit just de här till långa löprundor. Sulan är dessutom relativt hård de första rundorna så korta pass är bäst i med den här skon, säger en testare.

Även om sulan upplevdes som lite styv i början gav den bra grepp på olika underlag, såsom asfalt, grus och gräs. Hälkappan omsluter bra och det finns ingen riska att glida runt i skon.

Designmässigt är inte testpanelen överförtjust. En lite roligare färg hade gett högre poäng när det gäller den aspekten, men sammanfattningsvis är Gel Trainer 22 en klart godkänd löparsko för dig som gillar en lätt känsla.

Der Gel-DS Trainer 22 von Asics ist für Sie da .

Hela vårt utbud av lätta löparskor hittar du HÄR.

LÄS MER: Fynda löparskor!

LÄS MER: Tipps! Träna så här inför Tjejmilen