Tämän vuoksi sinun tulisi pulahtaa avantoon Image

Tämän vuoksi sinun tulisi pulahtaa avantoon

Se on ilmaista, helppoa ja saat siitä lukuisia positiivisia vaikutuksia terveydelle. Tänä vuonna sinun kannattaa vihdoin pulahtaa jääkylmään veteen.

Jääkylmään veteen hyppääminen keskellä talvea tai aamun aloittaminen jääkylmällä suihkulla ei ehkä kuulosta ihanalta, mutta se tekee hyvää. Ainakin, mikäli on uskominen Linda Ahlgrenia ja Linda Vagnelindia, jotka ovat kirjoittaneet uuden avantouintia koskevan kirjan Kalla bad.

- Olemme aina uineet paljon. Yhdessä olemme uineet nyt muutaman vuoden. Meille kaikista parhaiten toimii kylmä pulahdus ilman saunaa. Se on puhdasta ja pelkistettyä. Pulahdamme veteen säähän ja lämpötilaan katsomatta, Linda Ahlgren paljastaa.

Sekä hän että Linda Vagnelid asuvat Ruotsin länsirannikolla, minkä vuoksi he pulahtavat mieluiten virkistävään meriveteen. Se on usein kylmää pitkälle kevääseen ja jäätävää läpi talven.

Minkä vuoksi uitte talvella?

- Kylmässä vedessä uiminen on ilmaista ja hyvin helppoa. Se antaa todellisen boostin päivään! Piristyt varmasti ja keho tuntuu kevyeltä. Sitä tuntee elävänsä sataprosenttisesti. Avantouinnin parhaus piilee sen yksinkertaisuudessa ja helppoudessa.

278201.jpgLinda Ahlgren rakastaa tunnetta, jonka jääkylmästä vedestä saa. Hän työskentelee arkisin pilatesohjaajana Pilates Complete -salilla. Foto: Linda Vagnelind.

Linda Ahlgren kertoo, että säännöllisestä kylmässä vedessä uimisesta saa monia terveydelle hyviä vaikutuksia niin psyykkisesti kuin fyysisestikin. Niihin lukeutuvat niin parantunut vastustuskyky, vahvempi sydän, parempi uni kuin pienentynyt stressin määräkin.

- Me olemme saaneet paremman vastustuskyvyn. Olimme usein kipeitä, mutta aloitettuamme kylmässä vedessä uimisen, olemme sairastaneet huomattavasti harvemmin.

Avantouinti on myös suosittu palautumismetodi. Moni urheilijakin pulahtaa kylmään kylpyyn, jotta lihaskivut -ja jumit helpottaisivat. Se vähentäää myös kipua.

- Silloin ei riitä pelkästään yksi pieni pulahdus tai lyhyt suihku. Se vaatii säännöllisyyttä. Positiivisia vaikutuksia osoittaneet tutkimukset osoittavat, että vaikutukset ovat sitä vahvempia, mitä useammin kylmään veteen uskaltautuu.

Saanko saman vaikutuksen kylmästä suihkusta?

- Saat samat vaikutukset kuin jääkylmään mereen tai järveen pulahtamisestakin, mutta menetät luonnon kokemuksen. Kylmä suihku parantaa myös unirutiineja ja herättää hyvin. Se on myös nopein tapa saada kaikki hyvät vaikutukset. Ajatukset kirkastuvat sekunnissa ja olet skarppina valmiina päivään.

Enkö sairastu, jos vesi on jäätävää?

- Et sairastu, pikemminkin vastustuskykysi paranee.

Milloin ei tulisi pulahtaa avantoon?

- Uida ei pitäisi koskaan alkoholin tai lääkkeiden vaikutuksen alaisena. Myöskään kipeänä ei tule uida. Jos kärsit sydänongelmista, jätä avanto välistä. Avantouinti sopii sinulle vain, jos olet terve. Jos epäilet yhtään ja olet esimerkiksi raskaana, kysy lääkäriltäsi.

Jos avantouinti houkuttelee, on Linda Ahlgrenilla pari vinkkiä. Ensimmäinen on aloittaa varovasti. Aloita lyhyin pulahduksin, jotta totut kylmään. Toinen vinkki on ottaa paljon ylimääräistä vaatetta, esimerkiksi mukavat olohousut ja pipo sekä kengät. Silloin saat lämpöä nopeasti.

- Termospullo, joka sisältää jotakin lämmintä juotavaa, voi olla myös mukava nauttia jälkeenpäin.

Kun olet vedessä, rentoudu. Hengitä rauhallisesti, pysy portaiden tai rantaviivan lähettyvillä ja ui aina seurassa. Epäiletkö vielä? Skrollaa alaspäin.9789174249552.jpgLinda Ahlgrenin ja Linda Vagnelindin kirjan Kalla Bad löydätTÄÄLTÄ.

3 vinkkiä arkajalalle - näin pääset alkuun

1. Hommaa uintikaveri

Kokemus on vahvempi, kun sen jakaa toisen kanssa. Puhdista pää, nauti terveysvaikutteista ja ideoi yhdessä.

2. Valmistaudu kylmin suihkuin

Suihkussa voit itse säädellä veden lämpötilaa. Silloin voit helposti totuttautua kylmään asteittain. Voit harjoitella myös rauhallista hengittelyä kylmässä vedessä.

3. Aloita hengitysharjoittelu

Rauhallinen ja kontrolloitu hengitys auttaa hallitsemaan kehon reaktioita. Me kuvailemme kirjassamme joitakin hengitysharjoituksia, mutta on olemassa monia hengitystekniikoita, joilla voit harjoitella hengittämään syvään ja rauhallisesti.

OSTA TÄÄLTÄ: Uima-asut

LUE LISÄÄ: 5 terveystrendiä vuodelle 2019

LUE LISÄÄ: Näin teet talvijuoksusta lempiharrastuksesi