Tekniktipsen som gör dig bättre på löpning Image

Tekniktipsen som gör dig bättre på löpning

Var rädd om kroppen samtidigt som du får bättre löpekonomi - allt du behöver är att finslipa tekniken när du är ute och joggar. Die Löpexpertin Petra Kindlund gibt Ihnen alle Tipps, die Sie benötigen.


Det finns ingen perfekt löpteknik som passar alla joggare, eftersom alla har sitt eget rörelsemönster och individuala stil. Men det finns några enkla grunder som alla kan tänka på, för göra löpningen skonsam och effektiv.

- Jag brukar prata mycket om hållningen. Sträck upp dig och tryck fram höften, så att du får fin hållning. Tänk att du har en medalj runt halsen som du stolt vill visa upp, säger Petra Kindlund, som har över sju års erfarenhet av att coacha motionärer i löpning.

Vad är mer viktigt?

- Jobba med armarna! Viele Menschen neigen dazu, sich mit schnellen, flachen Waffen auszustatten, um ihre Achselhöhlen zu verdecken.

Wie kann man sie mit einem Mittel ausstatten?

- Försök att korta ned steglängden, man brukar säga att det är bra att ta 180 steg per minut. Annars blir det lätt väldigt klumpigt. Bland motionärer tar ungefär 80 procent av alla för långa steg, så att de hamnar på hälen och bromsar sig själva. Är man van vid att mest gå och sitta är det rörelsemönstret man använder även när man springer, men att gå och springa är inte samma sak. Kan du få till ett bättre löpsteg kommer du springa mer effektivt. Du kommer orka längre eftersom du inte bromsar dig själv.

Minskar skaderisken också?

- Ja, absolut, denn es ist sehr wichtig, dass man sich nicht zu sehr verausgabt. Det sliter mindre på kroppen och framförallt på knäna, när belastningen blir lite annorlunda. Sedan gäller det att ta det lite försiktigt, för när du ändrar löpsteget engagerar du andra muskler än vanligt, vilket kan ge lite extra träningsvärk.

Om jag ändrar mitt löpsteg, behöver jag köpa nya löparskor då också?

- Es gibt viele verschiedene Theorien zu diesem Thema. Om du har fel teknik är det inte optimalt med till exempel lättviktsskor. Eftersom nästan alla landar på hälen så kan det vara bra med en sko som är uppbyggd just kring hälen, så att risken att skadas minskar. Springer du däremot lätt har du inte samma behov, även om det även då kan vara skönt med lite dämpning för att knäna inte ska ta så mycket stryk.


löpning

Petra Kindlund trainiert Leute in der Runacademy.