Elaine Eksvärd: Så tränar jag för att bli stark igen Image

Elaine Eksvärd: Så tränar jag för att bli stark igen

I slutet av maj födde Elaine Eksvärd sitt andra barn, dottern Evelyn. Op haar blog schreef ze over haar zoektocht om haar styrka te herstellen en haar zwangerschapswens te vervullen, något som väcker reaktioner.
- Det handlar inte om mitt utseende, det handlar om min hälsa, säger hon.

elaineElaine Eksvärd tränar varannan dag och längtar till gymmet. "Jag har blivit en vidrig person som springer på löpbandet leendes och som gör en kin och ler. Förut avskydde jag den type av människor och tänkte ´Måste de vara så hurtiga?´ men nu är jag en av dem, haha," säger hon. Foto: Pressbild

När retorikexperten, föreläsaren och författaren Elaine Eksvärd, 33, födde sin och make Gustav Eksvärds zoon Matheo för tre år sedan dokumenterade hon vägen tillbaka till den form hon hade innan graviditeten på sin blogg. I slutet av maj i år fick paret sitt andra barn, dottern Evelyn, och även den här gången är Elaine Eksvärd öppen med sina ambitioner att tappa gravidkilona och bygga upp sin styrka igen.

Nu zijn Elaine Eksvärd en haar gezin op weg naar hun semester in Spanje, maar het is belangrijk dat hon een semester vrij van träningen doorbrengt. In januari is hon delta in een crossfittävling in Halmstad, och förbereder sig inför den.

- Jag har tränat crossfit förut, men aldrig varit med i en tävling. Målet är göra frontsquats med 60 kilo i höst och bli bra på olympiska lyft. Jag kunna slå mina antal chins, förra hösten kunde jag göra åtta, nu vill jag kunna göra tio, säger hon.

Hoe komt din kropp?

- Na förlossningen was jag jättesvag och kunde knappt göra en knäböj utan att skaka. Jag hade hört att träning under graviditeten gör det snabbare att komma tillbaka och undrade hur de tänkt då? Men efter fem veckor hade jag läkt och nu känner jag att jag blir starkare och starkare för varje träningspass, att grunden finns kvar.

Welke träningsmål heeft u?

- Het is het beste om mijn kleding te bakken. En dan gaan jag en een Noors kompis in september naar Oslo. Het grootste probleem is dat we mig runt på under en timme, jag har aldrig gjort det så det känns spännande. Jag är ingen löpare eftersom jag tycker att det är så tråkigt att springa.

Vad har du fått för reaktioner på att du började träna så snart efter att Evelyn kom till världen?

- Het was niet zo moeilijk, de mensen die mij kenden, wilden weten hoe het komt dat ik mijn verhaal vertel en dat ik mijn verhaal kan veranderen. Het gaat erom dat je de meeste tijd krijgt om te zorgen dat je contact kunt leggen met een paar muzikanten op dezelfde plek als waar je vandaan komt. Het is frustrerend om onder de tafel te gaan liggen en niet te weten wat er gebeurd is. Jag tränade tills dagen innan min förlossning, jag tycker det är fantastiskt vad kroppen kan göra. Det är märkligt vilken norm som satts för oss gravida, att vi ska ligga på soffan och äta glass. Jag kunde göra chins fram tills jag var i vecka 29 eller 30.

Du skriver ganska öppet om att du vill gå ner i vikt, är det känsligt att prata om kropp och vikt som nyförlöst?

- Absoluut, det är jättekänsligt. Als het lukt om de balans op te maken, kan ik zien of het lukt om te zien of het lukt om te zien of het lukt en te zien of het lukt. Det handlar inte om mitt utseende, det handlar om min hälsa. Als jag de Viktväktarna en de försöker in de gaten houdt, denk je dat het goed is om een visum aan te vragen voor de föräldrar att det inte är något att skämmas för, jag ser ut så här när jag är nyförlöst. Kvinnor i synnerhet ska ofta jämföra sig med varandra, jag vet inte varför många likställer att jag tränar med att jag hetsar dig att träna? Jag berättar bara vad jag gör, du inte behöver följa mig.

Kun je zeggen dat träning gör dig till en bättre förälder?

- Ja, träning gör mig till en mycket bättre person. Jag mår bättre och orkar mer och har energi till att springa runt och bära mina barn. De dag dat jag inte tränar är jag inte en lika glad person.

Vad är det bästa ens partner kan göra för att stötta en nybliven mamma?

- Inte värdera kroppen. Gustav har aldrig värderat min kropp, han ser till mitt välmående.

Är det viktigt att skapa utrymme för träning när man fått barn?

- Ja, jätteviktigt. Jag har lärt Evelyn ta flaska så att jag ska kunna gå och träna i en och en halv timme. Som min PT säger "Du äter, går på toa och sover när du har barn. Det är saker som är livsviktiga. Men träning är också livsviktigt. Du väljer inte bort att gå på toa när du fått barn så varför skulle du välja bort träning?".

elaine
In oktober räknar Elaine Eksvärd med att ha byggt upp sin styrka igen. Elaine is op zoek naar een nieuwe baan om haar leven te redden. "Det är drivet med min träning, att se vad min kropp kan göra. Het is goed om te zien of je iets kunt doen dat je doodt", aldus Eer. Foto: Privat

Elaine Eksvärds sekstips voor andere nyblivna zoogdieren die zich willen wassen

  1. Jämför dig inte med andra utan utforska vad just din kropp kan göra.

  2. Bekijk de positieve foto's van nyförlösta zoogdieren en zie hoe ze het doen.

  3. Kom in de buurt van hoe je het beste uit jezelf kunt halen.

  4. Titta dig inte spegeln, utan titta på vad du kan göra, titta på vikterna och se hur de ökar för varje gång.

  5. Tänk på att trappa upp i hälsosam takt.

  6. Sätt inte "smal och snygg"-mål, utan sätt styrkebaserade mål. Det andra får du på köpet.

Fakta:

Naam: Elaine Eksvärd.

Ouder: 33 jaar.

Bor: Stockholm.

Gezin: Maken Gustav Eksvärd, 39, och gemensamma barnen Matheo, 3 år och dottern Evelyn, snart två månader.

Gör: Retoriker, föreläsare och författare. VD för retorikbyrån Snacka Snyggt, författare till bland andra Vardagsmakt, Härskarteknik och Snacka snyggt. Läs mer på Snackasnyggt.se och Elaineeksvard.se.

Följ Elaine Eksvärd in sociala medier: Bloggen på Mama, Instagram @elaineeksvard och på Twitter @elaineeksvard.