Hur ska en skaljacka sitta? Image

Hoe zit een skaljacka in elkaar?

Hoe kan ik een frituurpan onder vandringen krijgen? Hoe kan ik de juiste locatie vinden? Experterna på Peak Performance har svaren!

Kläder som tål vind och vatten är att föredra vid aktiviteter utomhus. Als je gaat klättrar, vandrar of MTB gaat doen, heb je een goede baan. När det kommer till just det yttersta lagret väljer många därför jackor och byxor i softshell eller skal. Anledningen är för att de valen av material hjälper kroppens naturliga system när det kommer till att hantera svett och det som händer i kroppen när du får upp pulsen.

LÄS MER: Softshell eller skaljacka - vad är skillnaden?

Welke skaljacka kan ik dragen?

- Het beste aan een skaljack is dat het bekväm en torr bevat, zodat je de nedkylning niet kunt hinderen. Erik Stensson, ontwerper bij Peak Performance en fortsätter, zegt dat het belangrijk is dat je het materiaal op de juiste manier gebruikt:

- Materialet måste kunna ventilera ut fukt från kroppen, annars kommer svetten att kondenseras och kyla ned dig på insidan av jackan.

Peak Performance outdoor1.jpgAls je sig rätt op vandringen of mtb-turen klikt, is dat een goede zaak omdat je dan niet meer kunt bewegen. Peak Performances outdoorplagg är noga designade för att du ska ha en optimal upplevelse i naturen.

Hoe kan een skaljacka op een kroppen zitten?

- Den ska sitta bekvämt och ge dig god rörlighet. Maar het is wel handig als je de lager die je onder je hebt, kunt gebruiken. Kläder i sig genererar ingen värme, det handlar om balans mellan kropp och lufttemperatur. Har du för tighta kläder finns det väldigt lite luft som kroppen kan värma upp, och på så sätt kan tighta kläder anses kallare, säger Erik Stensson och fortsätter:

- Samma sak om plaggen är för stora så att det finns för mycket luft mellan kropp och jacka. Als je de luftmassa in de vorm van varm luft tussen de kroppen wilt hebben, moet je de hinna kylas ned och kondenseras innan den når skaljackan och kan transporteras ut.

SHOPPA HÄR: Allt inom outdoor

Topp 3 viktigaste egenskaperna hos en skaljacka:

  1. Vattentålighet. Det handlar inte bara om att jackan ska ha ett högt vattentryck så att du kan stå i en dusch med jackan på dig. Det handlar också om att jackan ska vara vattentät vid de små skrymslen och vid sömmar där det annars kan sippra in vatten. Het zijn detaljerna som Peak Performance lägger ned mycket tid på när de konstruerar ett plagg.
  2. Andningsförmåga. Den är lika viktig som vattentåligheten eftersom du vill få bort fukt på insidan av jackan. Om du svettas mer än vad plagget kan transportera bort, kommer fukten att sätta sig som det gör på en fönsterruta. Vatten vill dra ihop sig och samlas, vilket sedan kan leda till att det kyler ned dig. Därför har Peak Performance många detaljer på sina plagg som säkrar hög andningsförmåga.
  3. Pak het in. Det kan kännas som en liten detalj, men det faktum att du lätt kan packa ned en jacka i en väska om du blir för varm under din utomhusaktivitet, är en stor fördel. Alla Peak Performances skaljackor och linerjackor konstrueras för att du ska kunna göra just det.

SHOPPA HÄR: Vårt utbud från Peak Performance

SHOPPA HÄR: Kläder och skor för friluftslivet

LÄS MER: Test! De beste promenadedragers voor maximaal comfort