Hylla Le Maillot Jaune med Craft x Vacchi Image

Hylla Le Maillot Jaune med Craft x Vacchi

Årets stilfullaste cykelkollektion har landat! Den är gul, snygg och fullkomligt osar anrik cykelkultur.

Om de beste cykeltrofee van het land, de Tour de France, en het 100-jarig jubileum van de legendarische leider "Le Maillot Jaune" te vieren, is Roberto Vacchi nu bezig met Craft kollektionen Le Siécle Jaune - det gula seklet.

De collectie bevat alles van korte broeken tot lange T-shirts, maar er is ook een frontplagget dat huvudakten is. Den gula ledartröjan användes i Tour de France första gången år 1919 och har uppnått ikonisk status efter sina hundra år i bruk. Tröjan is uitgegroeid tot de absolute top van de eliteklassers när de trampat sig genom de 21 etapperna som utgör Tour de France. Kollektionen är en hyllning till den välkända tradition.

- Wielrennen is een spannende sport, maar het is ook leuk om de symbolen van de Tour de France te gebruiken. Dit is de cykeltävling waar de mensen naar kijken. Du kanske inte kan namnen på kända cyklister men den gula ledartröjan är det många som har koll på, säger Roberto Vacchi, sportkommentator och före detta elitcyklist.

Tröjan är mytomspunnen och det finns flera teorier till varför den gula tröjan först började användas. Den officiella förklaringen är att ledaren enklare skulle gå att urskilja ur mängden. Den gula färgen sägs komma från tidningen L'Auto, organisatören till Tour de France, som då trycktes på gult papper.

Den gula ledartröjan har sällskap av många andra tröjor i andra färger och med andra betydelser. I Tour de France finns också den gröna poängtröjan, den rödprickiga bergspriströjan och den vita ungdomströjan, men det råder inget tvivel om vilken tröja som har högst status.

-Den gula tröjan är ju den mest prestigefyllda!

10 procent van de intäkterna från kollektionen skänks till Peter Fåglums ungdomsfond som verkar för att lyfta unga cyklister. Als je wat extra's in je broek doet, krijg je het beste van jezelf.

Craft cykelKun je de gula tröjan wiegen? De prijs is 899 kronen.

SHOPPA HÄR: Allt för ditt cykelpass

LÄS MER: Få koll på cykelsportens stilregler