“Jag åt sju och en halv semla på en timme” Image

"Jag åt sju och en halv semla på en timme"

Triatleten Jonas Colting is een van de meest veelzijdige, fåfäng en allmänbildad. Je kunt je helemaal uitleven - en dat is een groot voordeel als je zo'n fascinerende eer hebt.

Jonas Colting, 42, is een sexy VM- en EM-medaillejör in triatlon en heeft zelfs een aantal goede zwemprestaties. Han är en hälsokonnässör som skrivit böcker, gör en podd, spelar in tv, hälsocoachar och inte är det minsta rädd för att säga vad han tycker. Det har skapat en del stormar, som förra året då det blossade upp en ortorexidebatt efter programmet Helt sjukt i Tv4, där han deltog. Jonas Colting tyckte att diskussionen inte borde handla om det växande problemet med människor som tränar för mycket och äter för nyttigt, utan om att de allra flesta sitter stilla för mycket och äter en massa socker. Han nämnde att fredagsmyset borde bytas ut mot fredagslöpning - och stormen var igång.

Wat kan je doen als je de hele dag "fredagsmys" bestelt?

- Haha, jag tycker det verkar mysigt. Ik vraag me af waar je heen wilt, zegt Jonas Colting.

Varieer je om eenåsiktsmaskin te vinden?

- Er zijn mensen die dit willen, maar ze zijn allemaal bereid om dit te doen. Jag har forum där jag kan uttrycka det jag har reflekterat kring gällande mitt gebit. Om jag har en tydlig åsikt som jag kan argumentera för och som kan hjälpa andra i sin argumentering, tycker jag det är viktigt att jag får uttrycka den.

Är det någon gång du tycker det är jobbigt att stå för vad du tycker?

- Ja, absoluut. Drevet can gå snabbt och folk är snabba med att sabla ned andra människor. Det är förstås tråkigt när man missförstås, speciellt när vissa vill missförstå av ren illvilja. Men så är det att verka i offentligheten, och det finns politiker och andra som har det hundra gånger värre och får stå till svars för allt hela tiden. Det är en tråkig värld på det sättet och det kan vara hårt. Maar omdat ik een ärligt menad åsikt heb dat bij välgrundade argument hoort, står jag gärna för den även om folk ogillar vad jag säger.

Har det här gett dig någon ärkefiende?

- Nej, det tycker jag inte. Jag har vissa som jag tjabbas med, men jag försöker tänka på sakfrågan i stället för person. Man behöver inte ogilla varandra som människor bara för att man diskuterar en sak. Jag har till example haft en del offentliga debatter med Paolo Roberto. Jag håller inte med honom ett skit, han diskuterar i egenskap av pastaförsäljare och han har uppenbarligen låga kunskaper i näringslära, men som människa och entreprenör respekterar jag honom som fan och det tror jag att han fattar också, även om omgivningen inte gör det alla gånger.

Reflekterar du kring hur folk ska uppfatta dig som person?

- Det gör väl allla med lite självinsikt. Als je geld geeft voor de manier waarop je je moet gedragen, kan je er ook over nadenken. Maar als je podden hebt, dan is dat het beste wat je kunt doen als je de dingen die je hebt gedaan, onder ogen wilt zien. I en tweet på 140 tecken finns däremot allla möjligheter att tolka det jag försöker förmedla på helt fel sätt. Många är väldigt snabba med att döma andra genom sociala medier, jag försöker vara tvärtom och inte ha någon uppfattning förrän jag träffat person.

Tycker du själv att du är en träningshetsare, när du gör uttalanden som att det är sunt att ha dåligt samvete över missad träning, att 99 procent av svenskarna rör på sig för lite eller att man bör ligga på en fettprocent på 12-15 procent som man?

- Det stämmer att det är en optimal fettprocent, men det betyder inte att jag dömer någon som inte har det. Jag sticker inte under stol med att övervikt är ett problem men jag är ingen träningshetsare, däremot en träningsinspiratör. Het kalla mig för träningshetsare är som att kalla tandläkaren för tandborstningshetsare eller lärare för kunskapshetsare. Om du vill då kan du säkert komma på negativa attribut till de flesta.

Vad tycker du man ska göra åt den galopperande överviktsepidemin?

- Enligt mig måste det vara upp till var och en. Samhället kan träning tillgängligt och subventionera saker men jag tror främst på individbaserade lösningar. Du har ansvar för din egen kropp och föräldrar har även ansvar för sina barn.

Wat zijn de beste tips voor iedereen die graag wil dat iedereen zich goed voelt?

- De beste tips om beter te worden in beweging is om beter te worden in beweging. Je kunt alle jävla oändlighet teoretisera, göra planer, scheman och skaffa coacher. Maar je moet er wel rekening mee houden dat je je werk niet zomaar kunt doen. Men ett tips är att anmäla dig till ett event. Det är ett kortsiktigt mål som kanske kan motivera dig. Het is heel handig om te drukken op de knop die je moet indrukken om de gebeurtenis te starten, maar het is een extra morot. Ett annat jättebra tips är att skapa ett socialt sammanhang kring träningen. Doe dit samen met je partner, sambo, je collega of je vriend of vriendin. Sedan tycker jag det är underskattat att uppleva vackra miljöer i naturen. Det är klart att du tappar motivationen ganska snabbt om du bara springer på löpband. Fokusera mer på upplevelsen än på prestationen.

Een van de laatste dingen die je zegt is dat sexpack sär jävla B som ideal is. Kan du förklara varför?

- Voor det är missriktat, ett fokus på yttre attribut. Det är så grunt. Idrottsmän ser inte ut så, men det betyder inte att de inte presterar eller har hög funktion inom sina sporter. Je bent volledig functioneel als je loopt en crunches doet. Det är bara bra om du vill gå runt och spänna sexpacket hela dagarna. Idrottsmän däremot är avslappnade på utsidan, eftersom de jobbar med andningen och det kan göra att idrottsmän in action till och med ser ut att ha putande magar.

Vad är du mest rädd för i livet?

- Samma som de flesta, tror jag. Als je het niet onder controle hebt, kan je de människor in mijn leven onder controle houden. Voor de eerste keer is er geen reden om te stoppen. Als je het niet erg vindt, tycker je dat je het niet erg vindt.

Hoe gaat het met je?

- Normalt och vanligt, enligt mig. Jag äter så bra jag kan utan att bli fanatisk och jag är flexibel när jag reser men jag vill att det ska finnas någon form av rimlighet i min vardag. Jag älskar fräscha och goda sallader. Totdat ik dit kan, fisk, ägg, bra fetter, fet yoghurt, lite grädde en dricker mycket kaffe. Dessutom kolhydratsnjuter jag ibland.

Vad innebär det?

- Ibland äter jag kolhydrater jag tycker är goda. Jag tror på paleo och LCHF men jag älskar fikabröd och bakverk, fast jag undviker det verkligen. Extreem sällan äter jag pasta, men jag skulle aldrig äta ris och potatis. Jag tycker inte det är gott, förutom färskpotatis, så det blir bara en onödig insulinbelastning. Jag är omsorgsfull med maten och lagar bra mat och låter det ta tid.

Vijftien van deze drie mensen rekommenderar du alla som vill må bättre att utesluta ur sin kost?

- Tillsatt socker i vardagsmat, så där ryker ju halvfabrikaten. Als je een auto bestelt, ga je naar een andere plek waar je margarine en spannmål kunt eten.

Berätta någonting som ingen vet om dig!

- En gång åt jag sju och en halv semla på en timme. Det var 15 eller 17 år sedan under en tävling. Jag vann och var väldigt mätt efteråt!

jonas colting
Bekijk de dagliga dos van Jonas Colting en zijn Instagram.

Tre foto's van Jonas Colting

Gordo Byrn

- Ett finansgeni som började med triathlon och sedan blev en fantastisk coach. Ze heeft een helikopterfilosofie voor het leven waar ik veel moeite mee heb, aldus Jonas Colting.

Therese Alshammar

- Hon har haft en lång karriär och alltid gått sin egen väg. Dat vind ik goed.

Mark Sisson

- Een paleoguru die het boek Primal blueprint 101 heeft geschreven en een blog heeft die Mark's daily apple heet. Hij is een extreem slimme persoon.