Lär barnen äta nyttigt (Jo, det går!) Image

Lär barnen äta nyttigt (Jo, det går!)

Als je wilt weten hoe het is om na een grönsaker te blijven hangen, dan is dat de beste oplossing. Anna Lissjanis is een expert op dit gebied.

Sund mat varje dag är förstås ett jättebra mål. Men trots allla intentioner om att äta nyttigt står man där i köket ibland och sticker till en skrikande liten en prinskorv, för att få tyst på gnället. Det är mänskligt. Maar als je barnen vindt om een hälsosam mat te maken, dan is dat een ingenieuze omöjlighet.

Anna Lissjanis is de auteur van de populaire blog Trend o träning, heeft een persoonlijke tränare ontwikkeld, heeft veel aandacht besteed aan de kosten en is moeder van een oude schuur. Den äldsta är tio år, mittenbarnet är åtta och dessutom har hon fyraåriga tvillingar.

- Toen ik mijn moeder voor het eerst ontmoette, was ik op zoek naar een plek waar ik mijn skräpmat en halvfabrikat kon serveren. Tyvärr märkte jag att det kan bli stressigt på vardagarna och att maten ibland måste fixas snabbt, men jag har bestämt mig för att inte få dåligt samvete om jag serverar Mamma scan någon gång. Om basen är bra mat är det inte hela världen att vid något tillfälle ta det snabba valet, säger Anna Lissjanis.

Hoe kan jag som förälder ge mina barn sunda matvanor?

- Få in det så naturligt som möjligt redan från början, när barnen är små. Heb een fruktskål framme, gör morotsstavar som snacks och gör ingen stor sak av när ni äter något som är mindre nyttigt. Kijk ook naar de dingen die "rätt och fel" zijn. Visa i stället att allt får ingå beroende på tillfälle, för att inte lägga någon laddning kring mat. Det tycker jag är viktigt.

Wat moet ik doen om een mooie mat te krijgen?

- Gör den lite roligare. Maak biffar som hjärtan, ta fram pepparkaksformar och gör fina figurer av det grova brödet och skär ut mönster i melonen. Wat is er mis mee? Je kunt också tomater, gurka och morötter som en glad gubbe och servera som en liten plocktallrik till barnen innan den varma maten är klar.

Of zijn er meerdere fabrikanten die sallader tot sig själva en sedan ger barnen köttbullar och makaroner geven?

- Framförallt det faktum att man vill att barnen ska bli mätta och att man som vuxen gillar grönsaker mer än dem. Voor iedereen zijn er verschillende manieren om een fantasiefilm of werk te vinden.

Vind je het een goed idee om de barnen in je kast te leggen?

-Absolut! Det är jättebra, de kan skära grönsaker, vispa, röra om i grytorna och rulla köttbullar. Het is allemaal heel belangrijk om te weten waar je mee bezig bent.

Hoe kan je ervoor zorgen dat je een dieet volgt en een dieet volgt, zodat je je schuur kunt ombouwen?

- Nu finns det ganska många dieter, som korttidsfasta, där du inte äter alls vissa tider. Det kan du hålla under dagen för att sedan äta nästan likadant som barnen när de är hemma. Däremot är det inget problem om inte allla äter exakt samma, om basen är densamma. Om det till exemplpel bjuds på lax och du följer en lågkolhydratsdiet kan man ha olika tillbehör. Det är inget konstigt att både barn och vuxna väljer olika eftersom alla har olika smak.

Maar wie kan er nu voor zorgen dat mijn schuur je vertelt wat maten doen voor kroppen en wat ze innehåller?

- Det kan du göra redan när de är små, fast på ett tillgängligt sätt. Jag berättar för mina barn att kalcium är bra för skelettet och att det finns vitaminer i frukt och grönsaker till exempel. Mina in een oude schuur kan jag zich opsluiten om ervoor te zorgen dat de mat energie geeft aan deras fotobollsträning en ervoor zorgt dat de växer en blir starka.

Hoe kan het dat je een situatie hebt waarin je een schuur hebt die naar je toe komt voor mijn geweldige vikt en die je niet op de grond ziet?

- Je kunt absoluut niet oordelen over een schuur die je op het verkeerde been zet en je moet weten dat dit de reden is van je vikten. I stället kan du som förälder göra sunda förändringar. Zorg ervoor dat de pyttiga maten tot op de millimeter nauwkeurig zijn en zoek naar de kleinste details. Därmed inte sagt att det ska tas bort helt, utan tillåt det i begränsad mängd. Servera obegränsat med grönsaker hemma så att de alltid blir mätta och ansträng dig för att laga gott av bra råvaror.

Hjälp! Hoe kan jag stå emot som förälder om barnen tjatar om godis och glass?

- Först och främst genom att vara konsekvent och stå för att ett nej är ett nej. Annars lär de sig att det går att få sin vilja igenom med tillräckligt mycket tjat. I början kommer de bli arga och du får ta smällen, men försök då att avleda dem genom att prata om annat eller hitta på något kul. Ni can till example gå ut och spela fotboll, rita, eller göra något annat barnen gillar. Alleen als het regnar is, is het tristessäta en bulle.

Är det okej att ge barnen sockerstinna godsaker?

- In mijn familie hebben we traditiegetrouw een lördagsgodis, maar ik probeer het ook bij spontane tillfällen. Om de blir bortbjudna på kalas of om det är fettisdagen till exempel. Jag vill inte att det ska bli en fixering vid onyttigheter så att de får skuldkänslor, eller vräker i sig när de väl äter det eftersom de annars aldrig får något. De truc is om te beginnen met de mängden.

Een voorbeeld?

- Det kan räcka med en liten chokladbit som efterrätt. Tänk på sambandet, att äta onyttigheter i samband med annan mat som sänker blodsockret är till exempel bättre. Laat je niet misleiden. Det kan du motivera med att det är dåligt för tänderna. Tandtrollen zijn een mooie oplossing, maar om te zorgen dat de sokken niet loskomen, is het belangrijk dat je ze niet vergeet.

Vad bör jag som förälder absolut undvika att göra mot mina barn när det gäller maten?

- Uppmuntra och gör den hälsosamma maten lättillgänglig och god i stället för att tjata. Det kan nämligen ha motsatt effekt. Maar ook, en dat is iets wat ik nooit heb gedaan, om de mat te gebruiken voor het föränderen van dit product. Betona fördelarna med näring i stället. Het is goed om te weten dat er vitamineresiduen in grönsaker zitten, dat je fris bent en dat je blij bent met sallad, zodat je het kunt gebruiken om te eten.