Löparmössorna som är bäst i test Image

Löparmössorna som är bäst i test

En funktionsmössa håller huvudet varmt samtidigt som den transporterar bort fukt. Vi har testat 6 olika löparmössor som gör jobbet!

Als je je spullen opbergt, is het handig om te kijken hoe het materiaal werkt, zodat de transporteur niet zo snel kapot gaat als je er geen last van hebt. Bomull är ett no-no als det inte transporterar bort fukten, utan suger åt sig den, vilket gör att du blir kall. Detta gäller, så klart, också löparmössan. Lämna alltså mormors hemstickade mössa och den tunna bomullsmössan hemma när du ska ut och springa i vinter. I stället ska du välja en mössa i ett funktionsmaterial (eller merinoull). Är du frusen av dig eller vill skydda dig från blåst ska du välja en mössa med värmande foder och som är gjord i ett vindtätt material.

Als je je functies wilt veranderen, moet je dezelfde regler gebruiken als voor andere träningskläder: 40 grader utan sköljmedel och ingen torktumling.

Vi har låtit en testpanel bestående av löpare som springer året om testa sex olika funktionsmössor för att du ska kunna hitta modellen som passar dig. Zorg voor een aangename temperatuur wanneer je springt, want dat is huvudsaken!

Psst! Mössorna är lika användbara när du åker längdskidor.

LÄS MER: Test av vinterns bästa löparskor

Craft, Active Extreme Windstopper Schedelmuts (Unisexmodel)

Craft_Active_Extreme.jpg

Normale prijs: 299 kronen.

Resultaat: Tunn, vindstoppande och skön.

Materiaal: 100 procent polyester.

Testpanelens omdöme:

Den här mössan heter Active Extreme Windstopper Skull Hat, och det ger en föraning om mössans passform. De muts is waterdicht, maar testpanelen tonen aan dat de muts goed zit op öronen.

- Jag tycker egentligen att mössor ska täcka öronen, men när jag springer upplever jag inte att det gör så mycket eftersom jag alltid har på mig mina hörlurar som håller öronen skyddade från blåst, säger en kvinna som testat mössan.

Men både männen och kvinnorna som provat mössan uppskattar att den har en vindpanel framtill som skyddar mot vind och att den transporterar bort fukt på ett bra sätt.

- Mössan är väldigt lätt och skön, men också ganska tunn. Op een dag, toen het extra koud was, kreeg ik van mijzelf een buff, een pannenband om mijn mössan heen, en toen ik mij afvroeg hoe het met mijn mössan ging, was er een man die mijn mössan had getest.

Mössan heeft een 3D-passform om op een mooie plek te kunnen zitten en na het indrukken van de knop gaat het snel.

- Den var skön att springa i när det var lite mildare väder, så jag vet att min kommer blir väldigt använd innan vinterkylan slår till på allvar, säger en kvinna.

Bjørn Dæhlie, Polyknit muts (Unisexmodel)

BjornDahlie.jpg

Normale prijs: 249 kronen.

Resultaat: Funktioneel, smidig och välsittande.

Materiaal: 92 procent poylester, 8 procent elastan.

Testpanelens omdöme:

En stilren mössa tillverkad av den före detta längdåkningsstjärnan Bjørn Dæhlies sportklädesmärke. De testpanelen tonen aan dat dit een geweldig skelet is dat goed past. Het enfärgade ontwerp zorgt ervoor dat de mössan goed te combineren is met verschillende soorten löparkläder.

- Ze functioneren net zo goed in milt väder als in blåsigt väder och in kallare väder tack vare bra materiaal. Het kan zijn dat de bh's in het midden nog minder dan 10 graden ververen, aldus een van de beste löparna in de testpanelen.

Mössan är lätt och ventilerar bra, men är inte utrustad med någon form av vindtätt membran. Två av tre personer i testpanelen önskar att den hade gått att dra ned lite längre över öronen.

- Totdat je de beste delen van interlöpningen tegenkomt, is dit een lichte en kleine fout, zegt een van de mannen die met je meeleeft.

Kari Traa, muts Myrblå (damodel)

KariTraa_myrbla.jpg

Normale prijs: 199 kronen.

Resultaat: Lätt, tunn och fukttransporterande.

Materiaal: 86 procent poylester, 14 procent elastan.

Testpanelens omdöme:

Norska Kari Traa står bakom den här mössan som är designad för kvinnor (men så klart kan bäras av män också!). De drieinnliga löparna som testat mössan beskriver den som lätt, tunn och skön. Mössans pasvorm is rekbaar en strak zodat je goed kunt zitten als je springt.

- Den sitter som en smäck på huvudet och smiter åt skönt, tycker en av testarna.

Mössan får tumme upp för att den absorberar fukt och svett bra under hela löpturen. Ze zijn na een tijdje klaar. Den har inget vindtätt membran och är ofodrad men upplevs ändå som lagom värmande när pulsen gått upp, även under kyliga temperaturer utomhus. Panelen ger designnen plus för att det finns en liten reflex längst fram.

- Mössan har inga sömmar vilket är positivt. Het geeft je de mogelijkheid om een skav te vinden en je kunt je goed aanpassen. Jag skulle rekommendera mössan till andra!

Odlo, Polyknit (unisexmodel)

Odlo_polyknit.jpg

Normale prijs: 199 kronen.

Resultaat: Värmande, bekväm och fukttransporterande.

Materiaal: 87 procent polyester, 13 procent elastan.

Testpanelens omdöme:

När du tar i Odlos Polyknitmössa kommer du känna att tyget känns ganska tunt, men när den sitter på hvudet kommer du upptäcka att den värmer skönt, även i kallare temperaturer. De testpanelen zorgen ervoor dat de meeste mensen die de testpomp gebruiken, de test kunnen doorstaan:

- Det här var en mycket bekväm mössa, inga skavande sömmar. Den satt så där lagom tight. Den gav ingen huvudvärk samtidigt som det inte blåste kallt om öronen heller, säger en man som sprungit i mössan, och även fick plats med sina trådlösa hörlurar under mössan.

Mössan transporterar effektivt bort fukt och svett, samtidigt som den torkar snabbt. Designmässigt har mössan en logga fram och en bak, dock utan reflexer. In dit geval test je of dit een goed, veilig en functioneel product is dat geschikt is voor meerdere activiteiten onder je vinterhalvåret. Det enda minuset som testarna kan komma på med mössan är en liten ögla som finns på toppen.

- Perfect om de mossan in de hal op te hangen aan de dedikerade kroken voor löparmössor. Als je een andere muts hebt met een gededikerde krok in de hal voor löparmössor, dan kun je deze accessoire gebruiken om de spanning te verhogen, en als je in de winkelras gebruikt met een kleine ögla die de knopen aan de bovenkant van de knoppen vastmaakt, dan heb je een kvinna die de mössan heeft getest.

Craft, Lichte thermische muts (unisexmodel)

Craft_light_termal.jpg

Normale prijs: 199 kronen.

Resultaat: Åtsmitande, stilren och fodrad.

Materiaal: 92 procent polyester, 8 procent spandex.

Testpanel omdöme:

Light Thermal Hat från Craft finns i två storlekar, S/M och L/XL. Det gör att det kan vara lite knepigt att hitta rätt storlek. Iemand die de mössan brukar testte, had vanligtvis medium på huvudet, men upplevde att den satt för hårt runt öronen.

- Mössan sitter verkligen på plats och jag vet inte om den var oväntat liten i storleken eller om den ska vara så, i så fall kan den vara perfekt att ha i nickduellen på fotbollsplanen. Annars hade jag rekommenderat att gå up en storlek mot vad du brukar ha, säger han.

Mössan når halvvägs ner på öronen och därför tycker testarna att den lämpar sig bäst för svalare höst- och vårdagar än en iskall vinterkväll.

- Den har en lätt fleecad insida som håller värmen, vilket jag uppskattar på löprundan, säger en kvinna.

Designmässigt beskriver testarna den som en stilren och enkel funktionsmössa med reflekterande logotype, vilket är perfekt nu när det är mörkt utomhus. En je kunt er ook voor kiezen om een skavande sömmar te kopen, want de meeste mensen zitten op een tafel met een sömlös känsla.

Johaug, Run muts (damodel)

Johaug_run_benie.jpg

Normale prijs: 299 kronen.

Resultaat: Vindskyddande, snygg och sval.

Materiaal: 86 procent polyester, 14 procent elastan.

Testpanelens omdöme:

En mjuk och följsam mössa i stretchigt jerseymaterial får du om du väljer den här modellen. Den får tumme upp för sin design, kvinnorna som testat mössan tycker den är riktigt snygg!

- Het heeft een mooie pasvorm en is perfect in combinatie met het huis, waar ik het heb getest.

Mössan är ofodrad och torkar snabbt när du tagit av dig den, men en av kvinnorna tyckte att den höll sig fuktig lite för länge. Däremot täcker den öronen bra och ger ett lagom bra skydd mot vinden.

- Jag förväntar mig inget mer än det här av en funktionsmössa och kan absolut rekommendera den, både för tjejer och killar!

LÄS MER: Test voor begrip van merinoull

LÄS MER: Underställen i syntet som är bäst i test