Nu vill alla orientera Image

Nu kunnen alle

Löpning, natur och en del smartness på det - allt fler lockas av mångsidigheten med orientering. Svenska orienteringsförbundet har märkt av en boom i antalet medlemmar och tackar tough viking-trenden för det.

Förra året ökade antalet personer som stämplade in som medlemmar i Svenska orienteringsförbundet. Det är den första ökningen som förbundet sett på flera år.

- Det känns bra eftersom det bekräftar vår känsla, att allt fler börjar orientera, säger förbundschef Susanne Söderholm.

Allt fler svenskar väljer att lägga till ytterligare utmaningar till sin löpning - kartläsning med kompass och terränglöpning - kopplar hon ihop med den rådande hinderbanetrenden.

- Een springer met een hinder, zoals de stoere viking, ligt in het verschiet en ik ben er zeker van dat dit een manier is om te zorgen dat de bewegelijke människan een betere oplossing heeft dan een springer, zegt Susanne Söderholm.

I dag är närmare 75 000 svenskar medlemmar i en orienteringsklubb. En er is nog veel meer te doen voor degenen die hun werk willen doen. Varje år arrangeras omkring 600 orienteringstävlingar runt om i Sverige. De meeste van hen hebben motorklassen die är öppna för dig som inte är medlem i någon klubb utan bara lockas av en löptur där huvudet måste vara med.

- Om du är sugen på att tävla tycker jag att du ska välja en tävling nära där du bor, tipar Susanne Söderholm.

Karta, färdiga, gå!

HÄR can du se vilka orienteringstävlingar som arrangeras i år och få veta hur du gör för att vara med.