Så är det att yoga första gången Image

Så är det att yoga första gången

Näst sista veckan på Erics träningsresa är här. Den här gången har han provat på yoga - och han älskade det!

Häng med på Eric Fallanders träningsresa! Hij is 40 jaar oud en heeft een sambo, een tv-stal en een baan als copywriter bij een mobiel bedrijf 3. De laatste 20 jaar heeft hij zijn eigen beweging gevonden in het springen naar de hållplatsen of in de trapporna in de stället voor mensen. Och den ensidiga kosten består mest av hamburgare och pilsner.

Nu har han gett sig själv tio veckor att gån från soffpotatis till fysiskt praktexemplar. Nu kommit vi till näst sista veckan, då Eric har testat yoga - och många pusselbitar verkar ha fallit på plats.

eric yoga

Okej, jag är tillbaka i sadeln! Det var ju lite jobbigt där ett tag. Als je van alles op een rijtje zet tot je alles op een rijtje zet, als je kort op elkaar let, als je je zorgen maakt over diëten en als je je afvraagt hoe het zit met die verschillende dingen, dan krijg je nästan knäcken over je heen. Toen jag zich voor het eerst aanmeldde, had jag een väg tillbaka genom baletten. Den är trots allt kul och äger bara rum en gång i veckan, och när jag hade tagit mig igenom förra lektionen kände jag att jag var redo att starta igen.

Den här gången körde jag inte igång med PT-Staffans hårdaste pass. Ik stället för att gån från noll till hundra på en gång, så bestämde jag mig för att ligga och panschis-köra på tvåan ... Jag har bett Staffan om ett modifierat program. Jag tänkte så här: Het idee was dat je van de zon naar de "hunk" op 10 veckor kon gaan, maar dan moest je wel een beetje in de war raken. Neem de hand van mig en geef me een lichte bättre. Dat is het enige wat ik kan doen, en ik ben er zeker van dat jag het juiste recept heeft gevonden. De baletten waren nyckeln. Als je hetzelfde probleem hebt als ik, ga dan naar de winkel. Het kan heel goed zijn dat je gewoon gaat sporten, maar het kan ook heel goed zijn dat je gaat sporten en joggen. Den kan finnas var som helst, och nu är jag sugen på att testa ännu fler grejer! Dus ik heb yoga getest.

In Studio Orm in Södermalm in Stockholm heb ik een proefles Ashtanga-yoga gevolgd. (Googla det. Waar je ook naar op zoek bent, het zijn veel verschillende yogavormen die je kunt vinden op yogamatten) Matta vond het leuk om te bewegen, en de kleine panty funkade ju alldeles utmärkt enligt dresscoden.

Det är lite som om man är i en saga när man gör yoga, alla rörelser heter saker som "sol" och "hund" och "träd". En dan nog de coolste van alle förstås - "krigaren". Det är makalöst hur det kan vara så krävande när det mest verkar gå ut på att stå stilla.

"Tänk på andningen", zegt jag tegen instruktören, och snart kommer jag djupare och djupare in i rörelserna, och efter ett tag finner jag mig göra saker som jag bara en timme tidigare hade tagit för omöjliga. Instruktören går runt och justerar och korrigerar, trycker lite här, drar lite där. Jag som är jordklotets ovigaste man har plötsligt blivit till modellera som manipuleras till alla möjliga former. Vips, så står jag på huvudet och världen är uppochner på mer än ett sätt.

Het beste aan yoga zijn de avslutningen. Op het moment dat je je goed voelt, kun je je uitleven op de rygg en de vila. Instruktören breder ut en filt över mig, och jag ska "blunda och glömma bort rummet". Det går jättebra, och jag är nästan på väg att slumra till. Om alla gym utrustades med filtar och erbjöd tupplur efter träningspasset tror jag att fler skulle utnyttja sina gymkort!

Ett par dagar i veckan är jag med och coachar grabbens fotbollslag (egentligen flyttar jag mest koner, men "coacha" låter bättre) och i den åldern brukar det uppmuntras att de sysslar med fler aktiviteter än bara fotboll - det är bra för dem om de får testa fler grejer innan de specialiserar sig. Maar ik ben er zeker van dat hetzelfde ook voor vuxna geldt. Testa fler grejer! Jag had aldrig uthärdat yogans krävande magstöd utan passen på gymmet, eller alla akrobatiska balansakter om jag inte hade gått på balett de senaste månaderna. Bij de eerste balettlektion kon ik ervoor zorgen dat ik mijn eigen djupare kon maken in de meest krachtige stegen, met behulp van andningen. Alle rörelse är bra rörelse, och testar du fler grejer utvecklas du och kan dra nytta av oanade synergieffekter mellan disciplinerna.

Alla jag har mött under de här veckorna har sagt samma sak: Lite träning är bättre än ingen träning, mer nyttig mat är bättre än ingen nyttig mat och så vidare. Det är de bästa rådet jag har fått, och det tänker jag följa.

De baletten gingen naar mig igen, maar jag kreeg mig styrfart. Nu kan jag testa fler grejer. Studio Orm is framför allt en pilates-studio, så kanske det blir pilates härnäst? Jag har hittat nyckeln och slagit in dörren på vid gavel.

Jag har alltid tänkt att det är rena marknadskrafter som styr att det finns sånga aktiviteter att välja mellan - att man villna sälja både pilatesbollar, yogamattor, kettlebells, barfotaskor och gud vet vad. Maar kanske är det inte bara det. Kanske är det av ren omsorg - att vi ska hitta något som passar just oss? Jag tänker att jag fortsätter så tills jag hittar något som passar just mig, min motivation och mitt schema.

Gör det du med. Välj nåt kul! Kicka boll i parken, ta en crawl-kurs, ut och jobba i trädgården. Möjligheterna finns överallt. Väck med prestationsångesten, det är bättre att träna lite än inte alls!


LÄS MER: Eric test balett