Så blir du en bättre skidåkare Image

Så blir du en bättre skidåkare

Oavsett om du är en nybörjare på skidor eller en rutinerad åkare kan du alltid bli bättre ute i backen. Här är entusiastens bästa tips.

Svenska Andrea Grünenfelder bor i Schweiz, bloggar om hälsa, är pilatesinstruktör och sist, men inte minst, en rutinerad skidåkare. Tre gånger i veckan befinner hon sig i skidpisten och två gånger per säsong åker hon på skidsemester tillsammans med sin man Tobias, som är elitalpinåkare och tävlat i OS.

- Jag börjar min skidsäsong i slutet av november, oftast i skidorten Ischgl i Österrike, och avslutar någon gång i mitten eller slutet av april, antingen i schweiziska Zermatt eller i italienska Livigno. Däremellan besöker jag en drös andra orter men åker också i vår lokala resort, en liten ort med fantastiska skidmöjligheter som heter Elm. Härifrån kommer både min man och Vreni Schneider, en skidlegendar inom damåkning. Hon är min stora förebild och min enda idol inom sport, säger Andrea Grünenfelder, som nedan ger sina bästa tips för att du ska bli en bättre skidåkare.

De beste tips voor iedereen die wil skiën

1. Älska känslan!

Skidåkning är för de flesta ovana åkare mer av en rekreationsupplevelse snarare än en sport. Als je het niet goed doet, moet je het wel goed doen.

- Een andere vorm van passie voor skidåkning, scheten en bergsliv is de basis voor een manier waarop je als överhuvudtaget je motief kunt veranderen in een manier om je terug te trekken en je verlies te compenseren. Skidåkning som sport är inte riktigt densamma som att lira lite boll med polare ute på gården med en bira i handen en lördagskväll. Det är lite mer än så - och det kräver lite mer av dig, säger Andrea Grünenfelder och fortsätter:

- Du åker inte skidor en söndagsmorgon efter att ha varit ute på ditt lokala hak till klockan fyra på morgonen. Skidåkning är en livsstil och för att du ska ta del av den så bör du utnyttja din kropp och din kapacitet till max. Disciplin är A och O. Välj ut ett par skiddagar, spika dem i din almanacka, styr upp en resa upp till närmaste backe, kolla upp skidlärare och googla var de bästa pisterna för vuxna nybörjare finns. Det kräver tid och tålamod, men sport kommer ge dig så mycket tillbaka.

2. Investeer in nieuwe foto's

Du spelar inte fotboll med en volleyboll. Koop een skidor van materiaal en prylar die volledig geschikt zijn voor skidåkning. Er zijn veel verschillende soorten skidor en pjäxor, maar als je investeert in goede skidorken uit het buitenland, is dat een garantie dat je je goed zult gedragen.

- Framförallt bra skidor är jäkligt viktigt. Een groot aantal butikers is in dagskidor en als je het doorgeeft aan een ander persoon, is alles mogelijk. Ga zo door: Börja med att ställa dig frågan vilken sorts skidor du behöver. Tänker du "kurva dig" nedför backen, åker du hellre med många zick-zack-svängar á la Mattias Hargin, eller vill du ta längre och bredare skär? Vind online informatie waar je heen kunt gaan.

Andrea Grünenfelder heeft de Atomic-markt overgenomen en heeft några år tillbaka sina skidor av dem.

- Trots det förlitar jag mig ändå inte på experterna som ger mig skidor varje år, utan jag kollar upp vad deras nyaste utbud är och vilka slags skidor som bäst passar min åkstil och det jag vill uppnå med min åkning just denna säsong. Het enige waar ik om geef is hoe lang mijn huid kan worden. En kortare skida passar till många kurvor och den långa skidan är utförsskidan till super-G och störtlopp.

3. Välj rätt märke på bindning och pjäxor

De stora skidföretagen har utvecklat en symbios mellan skidan och bindningen och det bästa är om du kan välja det från samma märke. Vissa märken har ingen egen bindning och då måste du kombinera med bindning från något annat märke. När du ska välja pjäxa rekommenderar Andrea Grünenfelder att du inte köper en billig nybörjarpjäxa, trots att du är en ovan åkare.

- Jag rekommenderar en bättre pjäxa även för dig som är nybörjare. Börja inte med den sämsta billigaste pjäxan utan börja redan någonstans i mitten, en bra och välutvecklad pjäxa för en medelbra åkare. Tävlingspjäxor är för hårda och nybörjarpjäxor är för mjuka och inte bra i långa loppet.

Det du letar efter när du köper pjäxor är ett par som ger stabilitet, robusta pjäxor som håller dina fötter och ben i schack samtidigt som den låter dig ta ut svängarna utan att du förlorar fotfästet och balansen.

- En billig pjäxa är bara varm. Och ja, billig. Glöm för den delen inte heller att låta dina fötter vila medan du åker lift eller gondol uppför bergen. Maak een pjäxan en een knäpp op verschillende manieren als je op weg bent naar je bestemming en spänn snel als je naar je bestemming gaat. Als je zo kijkt, kun je het beste je foto's maken. Als de foto's inte får zijn en det ska gör det den tjockare, skon obekväm och din åkning dålig efter ett tag.

4. Förlita dig inte på andra

Visst kan det vara bra med instruktioner och lärare, men du måste också kämpa själv för att bli en bättre åkare.

- Jag är old school när det gäller denna sport och jag anser, till skillnad från en del andra, att du lär dig bäst själv. Du behöver inte skippa skidlärare, däremot måste du ha lite tålamod, vilja och kämparanda själv också. Jag minns hur många timmar jag tillbringade i backen själv som barn, det enda jag gjorde bra var att åka lift uppför backen. Jag had enorm veel zin om naar de andere hand te gaan, want tot de slet ging het mis. Det är bra om du vänder dig till en skidlärare men förlita dig inte enbart på honom eller henne. Als je de basis van deze sport hebt gelegd, kun je het probleem aan de hand van je hand oplossen.

5. Visa bergen respekt

Kämpa och utmana dig själv men överskatta inte dig själv och underskatta inte naturen.

- Åk så som du klarar att åka, och inte så som Aksel Lund Svindal åker i tv. Han är snabb, den killen, men han började också när han var fyra år gammal och det gjorde förmodligen inte du. Kör i eget tempo, njut av snön och känn efter hur snabbt du kan åka innan adrenalinet tar över och låter talangen vara åt sidan.

Als je het goed doet, kan det nämligen hända olyckor.

- De farligaste i en skidbacke är nybörjare eller dåliga åkare som åker snabbt. Det händer en drös olyckor här i vår region, skidregionen Elm/Glarus i Schweiz, varje helg och oftast handlar det om dåliga åkare som åkt in i antingen närliggande träd eller i andra människor. Dåliga åkare som överskattar sig själva blir dagligen upplockade av helikoptrar och serverade på ett operationsbord på närliggande sjukhus. Wat kan ik doen? Så, respekt!

andrea grunenfelder
Bekijk de coole Andrea Grünenfelder op Instagram!

De beste tips voor mensen die slecht ter been zijn

1. Välj ordentliga material - som är inåkta

Velen van jullie weten hoe mooi het materiaal is. Om du tar steget från nybörjare, genom "mittfältet" och börjar komma upp dig behöver du naturligtvis även material som håller den höga nivån du befinner dig på.

- Dagens skidstjärnor diskuterar nästan alltid sitt material under intervjutillfällen vid mållinjen och de lägger stort värde på skidan och dess dagsläge. En bra och snabb skida, som du som proffs gärna vill ha, är inte en sprillans ny skida - utan en skida som har fått åka och åka och återigen åka. Den här sportens stora stjärnor, speciellt inom Super-G och störtlopp, tränar på sina skidor under sommarträningarna och låter inte sällan en junior eller en ny kille i teamet åka med samma skida under träningstillfällen. Dit materiaal is in alle opzichten een topprestatie, maar je moet er wel voor zorgen dat je de eerste bent die het materiaal koopt, want je moet er ook voor zorgen dat je het onder controle hebt.

2. Välj bra åk-slots

Tajma tiden i backen, så att du blir så ensam som möjligt. Bij het van åkare raakte je geïrriteerd door hundratals amatörer erövrar "din" pist. Je moet zo snel mogelijk naar je rug gaan om te zorgen dat je je helemaal kunt oprichten.

- Börja tidigt och åk så mycket som det bara går innan turisterna och folkmassan börjar erövra berget. Ta sedan en paus - och fortsätt ditt åk under lunchtid, då pisterna återigen gapar tomt, om så bara för trekvart. Utnyttja de tomma pisterna till max och försök även åka på en vanlig vardag. Det, om något, ger dig en frihetskänsla och de vida pisterna glittrar och gnistrar bara för dig.

3. Pjäxinläggen in ugnen

Om det finns ett husmorstips när det kommer till skidåkning är det att värma pjäxinläggen, det vill säga sulan som formar sig efter din fot, i ugnen.

- Sulan formar sig bara vid en viss temperatur, så vad jag brukar göra med ny pjäxa för att inre delen ska formas efter min fot är att ta ut inläggen och lägga dem i ugnen i ett par minuter. Därefter, när de är lite mjukare, trampar jag på dem och lämnar mitt avtryck. Sedan lägger jag in det i pjäxan och låter det formas ytterligare. Jag kör på tävlingspjäxor som i sig är väldigt robusta och relativt obekväma, men förbannat stabila, så det här med en sula som formar sig efter min egna fot är väldigt viktigt för mig och alla som har sådana pjäxor.

4. Onthoud deze informatie

Det finns fantastisk åkning på fler platser än du kan ana.

- Det är inte bara Verbier, Zermatt och Courchevel som håller hög klass! Det finns så många fantastiska skidorter i Europa, inte bara de hypade, som bjuder på fina backar och härliga pister utan att det kryllar av turister, säger Andrea Grünenfelder.

Zoek online naar alle mogelijkheden. Riktiga skidproffs väljer sällan en hypad skidort mitt under vintersäsongen. De är smartare än så eftersom de vet att de annars kommer få stå och vänta på liften i 40 minuter.

- I stället väljer de orter där möjligheterna är stora och folkmassan inte lika extrem. Tänk efter: Vill du rocka backen utan att det finns hundratals barnfamiljer som åker som sniglar ner för pisten eller inte? Zeg het maar.

5. Bereid een skidor voor om beter te glijden

De beste manier om een skidor voor te bereiden is om du är en van åkare.

- Det är A och O i tävlingsvärlden, men kanske inte något som en nybörjare tänker på. Skidorna ska vaxas, slipas och prepareras, om möjligt varje gång efter en åkning. Antingen kan du göra det själv, en van åkare har förmodligen allt som behövs, eller lämna in dem i närmaste skidbutik eller uthyrningslokal. Skidan slits most vid kanterna och det gäller att slipa dem så ofta som möjligt.

andrea grunenfelder
Vem längtar inte ut i backen now?

LÄS MER: Offpist, javisst!