Så undviker du familjekaos vid matbordet Image

En ontdek de familie op het matbordet

Svenska supernannyn Anna-Karin Wyndhamn vet hur du får matvanorna med ditt barn att funka - de här striderna bör du undvika och så bör du lägga upp maten!

Svenska supernannyn Anna-Karin Wyndhamn, som är doktor i pedagogiskt arbete och har bakgrund som gymnasielärare, står inför uppdraget att i Supernanny Sverige skapa harmoniska hem där familjemedlemmarna lyssnar på varandra, hjälper till i hemmet och äter och sover utan kamp och skrik. När vi på Sportamore träffade henne under TV3:s presskonferens förklarade hon hur du undviker bråk med ditt barn vid middagsbordet.

Bör föräldrar äta middag med barnen eller låta de små äta innan?

- Voor de eerste keer zeg ik dat het absoluut niet nodig is om naar de middag te gaan. Duka inte upp till middag för barnen klockan sex och sedan för dig och din partner en timme senare. Het is een jätteviktig sociaal avontuur voor de barnet, zegt Anna-Karin Wyndhamn.

Mitt barn vill bara äta en specifik maträtt, vad ska jag göra?

- Als je wilt weten in welke werksituatie je verkeert, ga dan naar de mat en vraag wat je moet doen om een en ander te serveren. Is het een supermakkelijk idee om elke dag te blijven werken? Server det barnet äter. Om barnet exempelvis bara vill ha korv eller köttbullar, kör på det. För barnet äter också frukost, något på förskolan, lite frukt på eftermiddagen och så vidare. Det finns ändå en variatie. Ofta låser sig barn kring tanken "just när jag är hemma på kvällen vill jag ha det där". Det är ett sätt för barnet att få vara med och bestämma. Och då tänker jag: Välj dina strider. Kun je niet in de buurt van de skrika en de gorma gaan zitten? Kör på korven. Voor zo'n kleine verandering komen zelfs de meest inbitna korvälskaren na een beetje morot. Och bestäm dig, vad är viktigast: Att barnet njuter av just den maten du har lagat eller att ni sitter ned en stund och äter i lugn och ro hela familjen?

SupernannySupernanny Sverige med Anna-Karin Wyndhamn sänds på måndagar klockan 21:00 på TV3. Foto: TV3/Johnny Wohlin.

Vilket är det vanligaste misstaget föräldrar gör när det kommer till barnens matvanor?

- De grootste misstap is dat je alles naar een eindbestemming moet brengen. Man tänker att det är så bra med en gryta för då får du både med grönsaker och kött. Maar je kunt niet zien wat je doet, je kunt het in je broek doen en in je broek doen. Låt barnen lägga upp sin mat på det viset.

Det blir alltid bråk när vi ska sätta oss och äta, vad ska jag göra?

- Jag tror ofta att föräldrar har stått och lagat mat väldigt länge och lagt ner sin själ i det. Als je de barnet naar de tafel brengt, breng je de barnet naar een lek of naar een spel, zodat je zelf of je vrienden de barnet naar de tafel kunnen brengen. Förvarna barnet i stället och säg exempelvis "När du har spelat klart den här rundan ska du komma till bordet och så ska vi sätta oss och äta".

LÄS MER: En god morgon med Kristin Kaspersen

LÄS MER: Därför borde du åka på träningsresa