Spring ur din comfort zone! Image

Lente ur din comfort zone!

Samma runda, lika många gånger i veckan, vecka ut och vecka in. Känner du igen dig? Då är det dags att komma ur bekvämlighetslunken! Löpexpert Ida Kjos vertelt je hoe je het kunt oplossen.

Ida kjosIda Kjos geeft aan hoe je met pulsklocka kunt springen om je motivatie te verbeteren, maar geeft ook tips om met een kompis te springen zodat je een andere houding kunt aannemen.

Vi vet, det är väldigt skönt och tryggt att springa på i den där behagliga farten som du är van vid. Als je de ene na de andere vecka passeert, ben je helemaal bli uttråkad en kun je geen enkele förbättring zien. Löpexperten Ida Kjos menar att intervaller är den bästa medicinen för att komma ur bekvämlighetslunken.

- Det är ett jobbigt tips för intervaller är jobbigt, men det är också poängen. När du kör intervaller handlar det om att springa på en högre nivå än du brukar, vilket gör att det blir jobbigt, men på sikt blir du ofta en bättre löpare, säger Ida Kjos.

Als je drie gånger i veckan springt, kun je er beter voor zorgen dat je je weg omhoog kunt vinden: Ett pass med längre intervaller, ett skönt pass i din vanliga takt och en löprunda med kortare och snabbare intervaller. Deze combinatie zorgt ervoor dat je sneller kunt reageren op je "bekväma"-takt.

- Intervallers moeten allemaal in de maximale stand staan. Det handlar om utmana hjärtat och kroppen lite mer än vanligt. Gör du det här under längre tid får du effekt.

Hur lång tid tar det innan jag får effekt av intervallträningen?

- Det är svårt att säga. Det beror på utgångsläget och hur du har tränat tidigare. Jag upplever att många som har en gedigen träningsbakgrund har lättare att ta till sig träning och då går det snabbare. Hetgene dat kan gebeuren, en de vloek kan verbrijzelen, is een manier om een faktiskt långsammare te creëren na de rundorna. Men det handlar bara om att du har tagit ut dig på ett annat sätt, det är inget konstigt. Fortsätt nöta så kommer det ge effekt. Maar je kunt ook heel goed omgaan met vrouwenseks.

ida kjos
Utmana dig med både långa och korta intervaller, så kommer resultat snabbt, tipar Ida Kjos.

Ida Aantal slagen

Doorgang 1: Intervallpass met lange intervallers

- Spring in din vanliga fart i någon kilometer. Sedan går du upp i tempo under en och en halv minut. Det ska vara ett tempo där du känner "så här skulle jag vilja springa men i dagsläget är det för tungt". Du ska inte spurta så att du är kräkfärdig, utan endast höja växeln. Ga in een paar minuten naar de vanliga. Upprepa det här tills du har 800 meter kvar och jogga långsamt den sista biten.

Pas 2: De vanliga runa

- Det andra passet can vara ett ganska bekvämt pass. Spring in het vanliga runda i ett skönt tempo. Njut!

Pas 3: Intervallpass met korte intervaller

- Onder den tredje rundan kan du lägga in kortare intervaller, vilket per aoutmatik gör att du höjer farten lite. Mensen denken dat het heel goed is om te veren met de Pulsklocka of Nike+ Running app. Spring op minimaal två kilometer afstand als je je op de pulshöjningen bevindt. Lente 200-400 meter snabbt och vila en minut. Upprepa sex gånger. Om du har tillräckligt med energi, gör sex varv till innan du joggar ned.

ida kjos
Ida Kjos är pacer åt och van att peppa grupper att springa. Nike

LÄS MER: Så får du bättre löpteknik