Stark utan vikter med street workout Image

Stark utan vikter med street workout

Street workout är en utmanande träning inspirerad av parkour som gör dig sjukt starkt. Titta bara på populära Malin "Malle" Jansson!

Wat wil je als je parkour combineert met een inslag uit de sportschool? Svaret är street workout, en utmanande träningsform som utförs på en stång eller på marken, helt utan vikter. Det är också en bedömningssport som du kan tävla i, vilket före detta cheerleadern och numera street workout-proffset Malin "Malle" Jansson gör.

Samen met haar vriend Daniel Flefil, die ze heeft getraind voor het tv-programma Gladiatorerna, inspireert ze 176 000 fans op Instagram om de utmanande kroppsträningen te testen.

- Du använder inga vikter utan främst den egna kroppen och vissa speciella redskap. Antingen kan du hålla på med en eller flera stänger, eller så är du mycket på golvet med kroppen och gör övningar som handstående och armhävningar, förklarar Malin Jansson och fortsätter:

- I gymnastiken ska allting väldigt perfekt. I street workout är det lite slarvigare och coolare. Je kunt dit op straat doen. Det är lite det som är grejen.

840x630xMalinMalle_streetworkout_rehband-1-1024x768.jpg.pagespeed.ic.-6gxtLbIud.jpgEn av de största fördelarna med street workout är känslan av att kontroll över kroppen, menar Malin Jansson.

Malin Jansson heeft een aantal jaren aan street workout gedaan. Om du tar en titt på hennes Instagram är det lätt att avfärda träningsformen som något för endast extremt starka och viga personer. Men så är det inte, menar hon.

- Iedereen kan zich op zijn gemak voelen bij het sporten, maar dat is niet het enige. Ingen är expert från början, utan du måste börja någonstans. Det är bra med en grundstyrka i bålen men det är absolut inget krav. Jag kunde till exempel inte göra en enda pull up när jag började.

Wat doe je als je je op je gemak voelt?

- Jag har aldrig känt mig så stark som jag gör now. Det är en sådan sjukt härlig känsla att man har kontroll över kroppen, att det är så funktionellt. När jag började trodde jag aldrig att jag skulle kunna göra vissa saker som jag gör idag.

Hoe ofta tränar du?

- Jag tränar varje dag, men inte samma sak varje dag. Jag lyssnar alltid på min kropp. Zelfs als je de hele dag door zou kunnen gaan, zou je dat niet doen. Als je in je vrije tijd niet durft te rekken, masseren en foamrollen, dan kan je dat doen.

Ett träningspass varar i ungefär tre timmar, men det inkluderar både uppvärning, stretching och en hel del vila. Malin Jansson brukar köra dynamiska övningar hälften av passen och statiska övningar andra hälften. Een dynamisch proces kan ervoor zorgen dat je een nieuw trucje uithaalt in de stagnatie, een van de vele snurken.

- Als je op een stången gaat staan, kun je några gånger, vilar, tänker en gör om doen.

840x630xMalinMalle_Rehbandspotlight_streetworkout-1024x768.jpg.pagespeed.ic.-G99LSHRT9.jpgHandledsskydd är ett måste för Malin när hon tränar.

Welke spieren zijn er nodig om het träningsformulier te kunnen gebruiken?

- Jag kan bara utgår från mig själv och då är det rygg, axlar och core som har utvecklats mest. Det är egentligen hela överkroppen.

Wat vind je van het type skydd när du tränar?

- Handledsskydden från Rehband använder jag varje träning eftersom jag står mycket på händer och hänger. De ger inte jättemycket stöd, vilket är bra. Jag gillar inte handledsstöd som är stenhårda. De ger ger bra med värme och skyddar handlederna när man snurrar och så där. Ik ben bang dat ik elleboogmouwen moet gebruiken die stöd zijn voor mijn armbanden. Det är extra skönt med värme och support runt armbågarna.

Wat heb je voor tips om streetworkout te testen?

- Jag hade ju tur att min pojkvän höll på med det här och en annan kompis. Het is heel goed als je in je eentje een lichte training doet. Annars skulle jag säga Youtube. Daar vind je talloze tutorials die je helpen.

Heb je tips voor een goede workout, zodat je een goede workout kunt doen?

- Als je hemma en tittar på något, lagar mat eller borsta tänderna bent, kun je de huk in stället gebruiken om een zitplaats te vinden of om te trainen. Försök att se varje tillfälle då du inte gör något till en möjlighet att få in någon typ av träning.

Je hebt meer dan één favoriet op Instagram. Waarom wil je dat er meer dan één op Instagram komen?

- Åh den här frågan, haha. Jag hoppas på att det är för att jag är inspirerande. Want dat is wat ik wil. Om anderen te inspireren zodat ze zich bij jou kunnen aansluiten en om te zorgen dat de mens het goed doet. Man måste inte gå till gymmet och göra squats eller axelpressar, du kan göra annat för att bli stark.

Malin Streetworkout.png

Malin Jansson tipsar om tutorials på Youtube för att få inspiration till övningar, men du kan också följa hennes Instagramkonto @malinmallejansson där hon postar videos på olika trick och övningar.

Hier kun je zien wat er allemaal gebeurt bij Rehband.

LÄS MER: Steg för steg - så lär du dig gå på händer

LÄS MER :Därför ska du träna med wristwraps