Tipsen som får ned din tid i swimruntävlingen Image

Tipsen voor de start van een zwemloopwedstrijd

Sporten waarbij veel mensen zwemmen tot een miljoen en waarbij je de druk op je schouders kunt voelen. Maar wat kun je doen om te zwemmen!

För ett par år sedan pikade hajpen kring swimrun och allt fler gav sig ut på den äventyrliga tävlingen med en träningskompanjon. Zelfs om de hajpen te laten liggen, is er veel interesse in de tävlingen. Een van de mensen die het pladask voor sport beoefenen is atleet en Speedo-ambassadeur Oscar Olsson. Na een paar jaar als individuele triatleet was hij zo goed als zeker in staat om een wedstrijd te winnen. En het was geweldig om te zien hoe hij in Jönköping kon zwemmen, samen met Ted Ås.

- Jag är en lagmänniska och gillar att tävla med andra. Swimrun heeft een väldigt varm en vänskaplig gemeenschap die zich inzet voor en gebruik maakt van de tävlingsbanan. Oscar Olsson, die als träningschef van het O2tri Konditionscenter aan de slag is gegaan om ervoor te zorgen dat ner ett stort antal timmar i veckan på träning arbetar .

De kleine Oscar Olsson speelde een fotobolletje in het vrouwelijke jaar, en hij heeft zelfs een vertraging opgelopen bij de friidrottsträning in het 10-kamp. Als de långa distanser de tidigare fotbollslöpningarna avlöste, is het waarschijnlijk heel moeilijk om de jakten te försteren op de långa en de utmanande konditionstävlingar in alla former är det som tilltalar Oscar Olsson.

Hoe kan jag mig bäst inför sommarens swimruntävlingar?

- Om du inte har kört swimrun tidigare skulle jag tipsa dig att ta hjälp av någon som har lite mer erfarenhet och kunskap. Börja annars med att läsa på om tävlingsbestämmelserna och gå igenom banan noga innan tävlingsdagen. Det är viktigt att känna till hur och var långa löpningar och sträckor i vattnet kommer. Sedan är det viktigt att hitta rätt utrustning och att testa den på träningen.

Wat kan een team doen?

- Het is belangrijk dat je je niet laat afleiden door je team, maar dat je samenwerkt en communiceert met je team. Öva även på att hjälpa varandra att ta av våtdräkten i farten inför de längre löpningarna samt öva på i- och urgångar från vattnet. Träna till sist på att tävla! Om ni har möjlighet innan tävlingen skulle jag rekommendera er att träna på den riktiga banan ni kommer att köra på.

swimrun.jpgSwimrun is een wereldsport en in dagsläget kun je alles doen wat je nodig hebt in een werelds landschapskapet over een afstand van in totaal 75 kilometer, waarvan 10 kilometer in het bos, tot aan de tävlingar utomlands en Sveriges grootste lopp ÖTILLÖ. Foto: Jakob Edholm.

Hur ska jag lägga upp min träning fram till sommaren?

- Als alle mensen goed kunnen werken, kun je je beter afvragen welke mensen je nodig hebt. Träna sedan i liknande miljö och på samma distanser. Als voorbeeld kun je een korte tijdspanne nemen om de intervallers en kortere afstanden te overbruggen. Als dit een lange tijd duurt, kan ni een pas geven op tv tot een korte tijdspanne met mijncket löpning.

Waarom doe je het gewoon nu?

- Just nu håller jag på med uppbyggnadsträning som innefattar mycket fokus på styrka och distansträning. Allt som allt blir det mellan 15 till 20 timmar i veckan.

Simdelarna i tävlingen, hur jobbiga är de egentligen?

- De är inte så jobbiga som många tror. Als je een goede baan hebt, een dolme of een paddor, dan heb je een goede baan en een goede baan. Är det däremot extrema vågor och strömmar i vattnet kan simningen såklart bli utmanande.

Vad ska jag välja för våtdräkt till sommarens tävlingar?

- En anpassad våtdräkt för ändamålet som är lätt att springa i och har en flexibel överdel. Jag skulle säga att den ska ha en bra flytkraft upptill och vara tillverkad i ett tunt neopren från midjan och nedåt så att de är lätta att springa i. Ofta springer du större delar av loppet än du simmar, så det är viktigt att dräkten är skön och lätt att springa i. En sista fördel är om dräkten är lätt att ta av upptill under längre löpningar.

6 tips om een snelle oplossing te vinden:

  1. Doe extra moeite in de bergruimten om je våtdräkt goed te laten zitten. Den ska sitta tight och det ska i regel inte kunna uppstå några luftfickor i armhålorna eller ryggslutet.
  2. Onder sommartävlingarna är en våtdräkt med korta benlängder att föredra.
  3. Als je op een skor stuit, is het beter om een trailmodel te kiezen dat snabbbel is en waarvan je de lengte kunt aanpassen, of een ultralättmodel dat bekwaam is om mee te werken. Faktum är att inga skor är bekväma att simma i så det gör detsamma.
  4. Det är tillåtet att ha både dolme och paddlar när du simmar. En dolme är ett litet flytredskap som fästs kring benen som ger dig extra flytkraft och ser till att en större del av kroppen hamnar ovanför vattenytan när du simmar. Onder löpdelarna can du lätt fästa dolman kring benet eller på ryggen.
  5. Gebruik simglasögon voor maximale navigatie vanaf het vattnet.
  6. Test je uitrusting tijdens de zwemlesdagen zodat je weet dat alles goed zit op de plek waar het ska en het inget skaver zijn.

SHOPPA HÄR: Swimrun-tillbehör

LÄS MER: Swimrun-gidsen die je niet mag missen

LÄS MER: Världsmästaren i swimrun: Så tränar jag