Träna bort spänningshuvudvärken Image

Träna bort spänningshuvudvärken

Spänningshuvudvärk na een lange arbetsdag? Ingen fara! Naprapaten Maja Armandt geeft informatie over hoe huvudvärken werkt en hoe je je daarbij voelt.

Heeft u någon gång känt ett sug efter ett svettigt pass på gymmet, men i stället hamnat i soffan med ett tryckande och dunkande över pannan? Då har du med största sannolikhet upplevt hur det är att ha spänningshuvudvärk. Det kommer smygande och blir allt värre under dagen.

- Spänningshuvudvärk brukar kunna sitta mycket kring pannan, tinningarna och bakhuvudet och är en något lättare form av huvudvärk till skillnad från migrän. Migrän är en betydligt mer skarp och intensiv huvudvärk som kan sitta lokaliserat kring ena sidan av huvudet och ofta kring öga, säger Maja Armandt, legitimerad naprapat som arbetar på Naprapatiska institutet i Vasastan.

Spänningar i muskulaturen runt hals och nacke är nästan alltid orsaken till spänningshuvudvärk. Vaak is het vanligare att kvinnor drabbas, och stress och känslomässig press kan ofta vara en av bovarna. Als je gestrest bent, spänna axlarna och börjar andas ytligare. Als je niet tevreden bent over je "toppandas", kun je je volledig laten helpen door de middelen en de diafragma's die nodig zijn om je gezondheid te verbeteren. Dit kan ervoor zorgen dat je spänner både halsen och nacken.

- I vissa fall kan det även vara kopplat till hur du sitter eller rör dig på jobbet. Sitter du som en ostbåge hela dagarna med nacken framåtlutat mot skärmen och armarna framför kroppen hela tiden så kommer det bygga på spänningar i muskulaturen runt framsida axlar och nacke, säger Maja Armandt och fortsätter:

- Vår kropp är skapt för att röras på! En gång i tiden har vi varit jägare och sprungit, klättrat, kastat och krupit. Idag sitter vi betydligt mer stilla och många har bara armarna ovanför huvudet när de ska byta en glödlampa i taket. Det är inte konstigt att vi stelnar till och blir spända. Därför är det otroligt viktigt att vi skapar förutsättningarna för att kroppen får mycket och varierad rörelse om dagarna.

Lättare träning can hjälpa dig som har spänningshuvudvärk, om inte annat så är det ett sätt att varva ned både fysiskt och mentalt. Har du ett stillasittande jobb så är det bra att stretcha kroppen. En god natts sömn och att krypa ned i sängen i tid är viktigt för att vi ska bli mindre stresskänsliga och hinna återhämta oss. Maja Armandt rekommenderar geeft aan hoe je het beste een middag kunt doorbrengen om een lichte, frisse lucht te krijgen.

- Yoga, meditatie en andningsövningar kunnen een goed resultaat opleveren als je je spierspanning wilt verminderen, een rustige en kalme nacht wilt hebben en je stress wilt verminderen. Enligt många undersökningar känner sig allt yngre människor stressade idag. Als je stress ervaart als een bedreiging voor je fysieke en mentale gesteldheid, is dat een bedreiging voor je gezondheid.

5 tips om beter te worden in spänningarna:

  • Variatie! Neem een andere positie in en varieer met verschillende rörelser gedurende een aantal dagen.
  • Stretch är A och O för stela och spända muskler i nacke och axlar!
  • Om stress te verminderen: meditera!
  • Yoga för ökad rörlighet och för att minska muskelspänningarna.
  • Andas lugnt och testa andningsövningar för att motverka spänningar när du känner dig stressad.

SHOPPA HÄR: Alles wat je nodig hebt voor een yogapasset

LÄS MER: Enkel massage voor spierspanning