Välj skaljackan som passar dig! Image

Välj skaljackan som passar dig!

Vår manliga testpanel har gett sig ut i skog och mark iklädda några av säsongens mest populära skaljackor, så att du kan hitta rätt modell till nästa outdooräventyr.

Det här testet är från 2018, men här hittar du vårt nya test för herr och dam!

SHOPPA HÄR: Våra skaljackor för herr

Skaljackan is ett mångsidigt plagg och en riktigt bra investering för det ombytliga vårvädret. Det är det självklara plagget till och från jobbet, i skogen eller ute på fjället.

Om du är en roookie på skaljackor kan det vara bra att ha koll på det mest grundläggande. Membraan zit op alle vattentäta jackor en is een film die aan de binnenkant van ytmaterialets vastzit. Als je wilt weten hoe membraan is opgebouwd, moet je de jackan losmaken van olika mycket ånga (alltså svett från kroppen) och tål olika mycket vatten.

När det kommer till lager brukar man prata om två- och trelagers-jackor. Een tvålagers-jacka heeft yta plus membraan. In en trelagers-constructie zitten yta, membraan en een skyddande baksida die gelamineerd wordt tot een eindlaag. Fördelen med en trelagers-jacka är att den blir tåligare i och med att membranet skyddas bättre. En tvålagers-jacka andas generellt lite bättre. Fler tips inför ditt köp av skaljacka hittar du HÄR.

Scrolla ned för att ta del av testpanelens åsikter om några av våra mest populära modeller för att hitta en modell som passar dig och dina behov.

Haglöfs Eco BewijsHaglöfs_ECO_PROOF

Merk: Haglöfs

Model: Eco Bewijs

Aanschafprijs: 2 995 kronen

Finns i färgerna: svart

Wandafstand: 20 000 mm

Testpanelen säger:

Innan du klickar hem Eco Proof från Haglöfs är det viktigt att känna till tanken bakom jackan. Det är en skaljacka som är tänkt att belasta miljön så lite som möjligt genom att hålla så länge som möjligt. Materialet är delvis gjort av återvunnen polyester och flera av jackans komponenter är designade för att enkelt kunna repareras eller bytas ut. Met det här i bakhuvudet kan du bättre uppskatta den annorlunda känslan i tyget.

- Je kunt het materiaal op de juiste manier gebruiken, maar ook als je weet waar de mens vandaan komt. Den är inte lika följsam som exemeplvis LIM Proof Jacket och prasslar ganska mycket. Als je naar de miljöfördelen kijkt, en alles wat positief is, is dat het enige wat je kunt doen, is een test.

De jacks hebben een relatief nauwe pasvorm, dus als je ze tussen två storlekar legt, kun je ze met de hand uittrekken, ze hebben de neiging om onder de armarna in de knoop te raken. Flera testare uppskattade dock den slimmade passformen som ger en härligt smidig känsla ute i skogen.

Het ontwerp is absoluut compleet, maar het is nytänkande en annorlunda. Opgelet! Sidofickorna kan tot voorbeeld stängas med en tryckknapp men du kan ändå sticka ned händerna i dem från sidan - smart.

- Jätteskön luva! En del luvor kan nästan bli som mössor men den här är precis lagom. Däremot kan du inte ta av och på luvan när jackan är helzippad efersom dragkedjan går ganska högt upp över munnen. Å andra sidan ger det ett bra skydd när det är riktigt blåsigt, säger en kille i testpanelen.

Det lite sträva tyget ger en robust, schysst känsla även om det inte påminner om något vi tidigare sett på skaljackor. Het is heel smal, zodat je het risico niet loopt. De testpanelen tonen aan dat Haglöfs een andere, goede baan heeft met een functioneel en slim jack dat ook nog eens snäll mot miljön is. Hatten av, Haglöfs!

Peak Performance Noordelijke JasPeak_northern

Kleding: Peak Performance

Model: Northern Jacket

Aanschafprijs: 3 495 kronen

Finns i färgerna: svart och blått

Gemiddelde dikte: 23 000 mm

Testpanelen säger:

Tack vare Gore-Tex Active ger Northern Jacket ett pålitligt skydd mot både intensiv väta och vind utan att du känner dig för instängd. Det här är ett toppenval för dig som planerar att ge dig ut på många utomhusäventyr i ostadigt väder.

- De tejpade sömmarna gör att jag känner mig trygg i den här jackan. Det känns verkligen som att den håller för riktigt rejält busväder. Als je een klassisk skaljacka hebt in een model dat niet zo moeilijk is en je niet zo snel kunt pakken als de knapste väger någonting, säger en kille.

Storleksmässigt är den mitt i prick med en jämn känsla och en tightare fit längst ned. Hela jackan känns genomtänkt och designad efter devisen "less is more". Du får precis så mycket funktion som man vill ha av en skaljacka i en avskalad, stilren design. Het lijkt erop, en dat gebeurt ook als je naar Peak gaat, dat de hoge prijs een suverän kvalitet heeft.

- Det är de små detaljerna, typ ett skönt mjukt tyg intill hakpartiet och en redig hängögla, som motiverar ett lite högre pris. Sedan är det ju en grymt clean och snygg skaljacka. Den här kan jag ha på stan men också ute i skogen när det är lite halvruggigt väder, säger en kille i testpanelen.

Jackan is veelzijdig, dus je kunt hem altijd gebruiken om hem te vinden in een princip året runt i många år framöver. Liten brasklapp för att det inte finns några ventilationskanaler, utan du måste öppna jackan för att få luft när kroppstemperaturen stiger. Den sitter tightare längst ned och kommer inte släppa ut så mycket luft när du rör dig.

2117 of Sweden 2117_Götene

Merk: 2117 van Zweden

Model: Götene

Rekommenderat pris: 1 795 kronen

Finnen: svart

Wandoppervlak: 20 000 mm

Testpanelen säger:

När testpanelen drar på sig den här trelagers-jackan förs tankarna spontant till cykelmode. Det ger tydligare associationer till löpning och annan aktiv utomhusträning än friluftsäventyr.

- Det känns mer som en löparjacka än en skaljacka och det beror både på känslan i tyget och neondetaljerna. För mig gör den ljusgula dragkedjan att den påminner lite om en reflexväst, säger en testare.

Als gevolg van de combinatie van flera olika neonfärgade detaljer en de lichte tveksamma, is er een testpanelen rätt nöjd med Götene. Det finns flera lite ovanliga inslag på jackan som uppskattas! Bröstfickan går till exempel diagonalt och är triangelformad inuti vilket känns lite spännande. Sidodesignen gör det dessutom smidigt att dra ned dragkedjan. Een andere coole inslag is meshkanten på insidan av luvan som gör att den kan dras åt precis intill ansiktet. Med andra ord noll risk för att find tar sig in.

- Jag gillar att det finns lufthål under armarna för bättre ventilation, men det hade gärna kunnat sitta lite meshtyg på insidan av hålen. Nu is de hål rätt igenom, säger en kille i testpanelen.

Het magazijn ligt achter en je kunt het beste naar binnen gaan, zodat je een strakke lijn hebt over het oppervlak van de testbank.

En annan accentfärg hade dragit upp designbetyget och gett en bättre helhetskänsla. Maar op het hoogste punt is er een enkel en veilig skaljack voor cyberkling, skogsturer en andere utomhusakiviteter, wat resulteert in een lichte snällare prijs die samenvalt met de övriga jackor in het testgedeelte.

SHOPPA HÄR: Vandringsbyxor voor fjällturer

LÄS MER: Bäst i test: Tunna dunjackor voor honom

LÄS MER :Tretorns nya regnjacka är snäll mot miljön