Vett och etikett i längdskidspåret Image

Vett och etikett i längdskidspåret

Vasaloppscoachen Mattias Svahn vet hur du ska bete dig på längdskidorna för att få en så härlig åkupplevelse som möjligt.

Als je een rutinerad längdskidåkare bent die een kader heeft in de spåret of een nybörjare die een lager tempo aanhoudt, kun je de längdskidåkningens vett- och etikettregler gebruiken.

Mattias Svahn är en före detta elit-längdskidåkare som tävlat i långloppsvärldscupen. Tijdens deze dag rijdt hij Vasasvahn.se, coacht hij andere skidåkare tijdens de Vasaloppet en biedt hij zelfs een vallnings- en droogservice aan tijdens de loppet.

Mattias Svahns vett- och etikettips för längdskidåkare

Welke ruimte heeft u?

- Känner du på dig att du blir trött och inte orkar så mycket ska du hålla till höger. De snabbaste åker förbi i vänsterspår, zegt Mattias Svahn.

Heeft jag "ur spår!" geroepen när ska åka om?

- Nej, du måste visa hänsyn och samsas. Ska du åka förbi någon kliver du bara ut och går om. I synnerhet på motionärsbanan är det ett big no-no att ropa så. Det är inte skoj för den som drabbas.

Kan is er iets mis met de uppförsbackar?

- Ja, om du gör det vid sidan av spåret så att du inte saxar i det.

Är det okej att gå mitt i skidspåren?

- Nej, det är viktigt att veta, och lära sina barn, att man aldrig går i skidspår. Framförallt nu i landet där det inte är spår så ofta så är det viktigt att respektera att det är en skatebädd och en klassisk bädd som man varken cyklar eller går i.

Är min hund välkommen i skidspåret?

- Det finns ofta en del spår där det är tillåtet att ha med hund. Als de spår precies nydragna is en väldigt mjukt, kunnen hunden flera centimeter djupa gropar krijgen, en dat is heel goed, maar als de spår konstnö en stenhårt underlag is, krijgen hunden ook een stor påverkan. Men välj de spår där hund är tillåtet.

Hur åker jag nedför en backe på bäst sätt?

- Håll stavarna invid kroppen. Het is een jättemånga die in een händerna hopt en een stavarna 45 grader utåt doet en het is verleidelijk voor mensen die gebakken worden.

mattias
Följ Mattias Svahns längdåkningsföretag på Facebook för att ha koll på de senaste nyheterna! Foto: Privat

LÄS MER: Så köper du rätt längdskidor

LÄS MER :Rätt klädsel för längdskidåkning