Vihreä proteiini - näin se toimii!
Kasvisperäisen ruokavalion suosio kasvaa, mutta monia huolestuttaa, saako siitä riittävästi proteiinia. Tässä kaikki mitä sinun tulee tietää vihreistä proteiininlähteistä.
Oletko pohtinut siirtyväsi kasvispitoisempaan ruokavalioon, mutta kaikkien tarvittavien ravintoaineiden saanti huolestuttaa? Toki sinun tuleekin miettiä hieman enemmän, jos siirryt vegetaariseen ruokavalioon, mutta oikeastaan kyse ei ole sen vaikeammasta asiasta kuin vihreiden proteiinien valitsemisesta eläinperäisten sijaan. Huoli seuraa siitä, jos ei tiedetä, mikä proteiini oikeastaan on, The New green protein -kirjankirjoittanut Therese Elgquist sanoo.
- Proteiini merkitsee monelle samaa kuin lihakset ja tiedetään, että sitä tarvitaan kylläiseksi tullakseen. Jossain menee kuitenkin kieroon. Emme tiedä, mitä proteiini tekee ja paljonko sitä tarvitaan. Moni uskoo, että pitää syödä paljon proteiinia, sillä moni yritys rikastaa ruokaansa proteiinilla. Jos ei ole kiinnostunut ja lukee vain otsikot, menee suurin osa tiedosta ohi suun, hän selittää.
Kirja on tarkoitettu avuksi kaikille, jotka haluavat syödä kasvisperäisesti, oli kyse sitten yhdestä päivästä viikossa tai pysyvästä ratkaisusta. Kirjasta löytyy niin reseptejä kuin tietoa ravintoarvoista sekä siitä, miten yhdistää eri proteiineja toistensa kanssa.
Mitä minun tulisi huomioida proteiinin saannin suhteen, jos syön vegaanisesti?
- Proteiini on kehon rakennusaine, se rakentaa ja korjaa kaikkia soluja ja entsyymejä, hormonisysteemiämme sekä immuunipuolustuskyämme. Mutta jotta proteiinia voisi käyttää, on tärkeää saada riittävästi energiaa. Jos syöt salaattia ja vihanneksia, on sinun syötävä enemmän saadaksesi kaloreita yhtä paljon kuin mitä saisit kanasta tai perunasoseesta. Jos energiatasosi ovat koko ajan liian alhaalla, ei proteiinia voi käyttää solujen korjaamiseen (eikä lihasten kasvattamiseen), vaan kaikki energia menee selviämiseen. Tärkeintä on syödä riittävästi ja monipuolisesti. Therese Elgquist op ruokakirjailija sekä stylisti. Inspiroidu hänen resepteistään @plantbasedbytess.
Niin kauan kuin et urheile ammattilaisen tavoin ja treenaa neljästi päivässä on lähes mahdoton kärsiä proteiininpuutteesta. Mutta on hyvä tietää, että on olemassa erilaisia proteiinin lähteitä.
Kasvisperäisen ja eläinperäisen proteiin ero on, että eläinperäinen proteiini sisältää kaikkia tärkeitä aminohappoja eli tärkeitä rakennusaineita, joita saamme ruoasta. Aminohappoja op kaikkiaan 20 ja yhdeksää niistä keho ei osaa itse valmistaa.
- Kasvisperäisessä proteiinissa ei ole, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, riittävän suuria määriä tärkeitä aminohappoja. Jos kuitenkin syöt monipuolisesti erilaisia kasvisperäisiä proteiininlähteitä, saat niitä riittävästi. Viljat, esimerkiksi kaura, yhdistettynä palkokasveihin antavat riittävästi proteiinia. Niitä ei tarvitse myöskään nauttia samalla aterialla. Jos syöt kaurapuuroa aamiaiseksi ja hummusta lounaaksi saat päivän aikana erilaisia aminohappoja.
Mitä jokaisen treenaavan vegaanin kannattaisi syödä?
- Palkokasveja! Niitä voi yhdistellä tuhansilla eri tavoilla. Voit paahtaa kikherneitä, tehdä papuhöystöä, sekoittaa niitä salaattiin tai tehdä eväsleivän. Pähkinät ja siemenet ovat myös hyviä proteiininlähteitä. Myös kvinoa ja durra ovat superhyviä, ne voi vain keittää ja lisätä salaattiin. Soija on myös hyvä ja sisältää todella mainiota proteiinia.
Mitkä kolme ovat omia suosikkejasi kasvisperäisen proteiinin lähteeksi?
1. Tattari
- Pidän tattarista todella, joko raakaruokana tai esimerkiksi puurossa. Sitä voi lisätä myös smoothieihin, jolloin se tekee koostumuksesta tahnamaisempaa. Paahdettu tattari toimii kuorrutteena niin aamiaispuurossa kuin päivällissalaatissa. Se on mainio, kokonaisvaltainen proteiininlähde.
2. Kvinoa
- Toinen superhyvä proteiininlähde. Se on helppo keittää ja sitä voi käyttää niin pihveissä, salaateissa kuin wrapeissa.
3. Kaakao
- Yksi salainen suosikki on kaakao. Se ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen proteiinista puhuttaessa, koska emme syö sitä niin isoja määriä. Mutta aina mukava tietää, että voit saada proteiinia myös suklaapalloja ja muita herkkuja nauttiessasi.
Kiinnostaako sinua tietää lisä muista proteiininlähteistä vai kaipaatko kenties uusia vegaanisia reseptejä? Therese Elgquistin uuden kirjan löydät TÄÄLTÄ.
LUE LISÄ: Pitäisikö sinun syödä enemmän proteiinia?
LUE LISÄÄ: Gluteeniton mutakakku ilman sokeria