Vilka vinterskor ska mitt barn ha? Image

Vilka vinterskor ska mitt barn ha?

Hoe weet je dat het dag is voor vinterkängor tot in de schuur? Vilket är det varmaste materialet, och måste skon vara vattentät? Vikings produktexpert heeft een antwoord op alle vragen over hoe småttingarna kan reageren op temperaturen.

När temperaturen börjar dala och promenaden till förskolan eller skolan börjar kännas krispigare än tidigare är det dags att plocka fram vinterskorna. Eller? En is het de eerste dag dat je de barnen byta skor naar de verschillende varianten brengt?

- Det är väldigt individuellt när barnet börjar frysa om fötterna, och när du som vuxen fryser och tycker det är dags. De beste tips zijn dat de barnet börjar met "övergångsskor" när skolan börjar, alltså kängor som är vattentäta men som inte är lika grova som vinterskor. Det kan vara en bra riktlinje att byta till vinterskor när frosten kommer, i mitten eller slutet av oktober. Barnet behöver inte vinterkängor av det tjockaste slaget i augusti och september, säger Johan ElvstrandViking.

Vad för egenskaper bör leta efter när jag ska köpa vinterskor till barnen?

- Det viktigaste är att skon är vattentät och att den andas. Skon bör vara varmfodrad och ha en bra sula med bra grepp. Både för hållbarheten och för att barnet ska kunna springa runt utan att halka. Reflexer är också jättebra, till exempel på hälkappan eller tån. Een groot voordeel is dat je kunt focussen op het isoleren van värmen in het skelet.

Hoe weet je welke storlek er in deze schuur te vinden is?

- Je kunt de foto's van de schuur bekijken. De beste tips zijn om de schuur op te bergen in een vägg met hälen in de väggen en een papper onder de foto te leggen. Dra streck där stortån slutar, och mät sedan pappret. Bij de vinterkängor rekommenderar vi att du lägger till 15-20 millimeter i växtmån.

viking-sled-group.jpg
Vattentäta vinterskor är ett måste, så att barnets fötter hålls torra (och därmed varma) hela dagen.

Måste vinterskor vara vattentäta?

- Ja, det tycker jag. Blir du blöt om fötterna fryser du, det vet man ju själv även som vuxen. Hela dagen blir förstörd om du tvingas gå runt med blöta fötter. Het is een goed idee om te kijken hoe blot en fuktig het is in verschillende klimaten onder het vinterhalvåret.

Vilket är det bästa materialet på vinterskor till barn?

- En välfodrad Gore-Tex-känga is het beste. Gore-Tex staat garant voor een goede pasvorm. Je weet wat je wilt, dat is goed voor de kwaliteit. Jag anser att det är värt att lägga några eventuella extra hundralappar på kvalitet.

Vilka vinterskor är varmast?

- Det är ju individuellt till viss del. Mijn persoonlijke mening is dat een goede en goede vinterkänga bäst is. In stället för att skon sitter för tight mot foten kan du välja en bredare sko, som gör att det kommer in luft som hjälper till att isolera värmen. Onder riktigt kalla dagar är ullstrumpor ett jättebra sätt att hålla fötterna extra varma och torra.

Kan jag tvätta vinterskor?

- Ja, de flesta vinterkängor från Viking går att tvätta på 30 grader i maskin. De skor som klarar tvätt har en specialmärkning. När du ska torka skorna rekommenderar vi att ställa dem upp och ner på en värmekälla, till exempel en skotork som torkar inifrån och ut. Je kunt ook de ned papper stoppen in een skorna die in de fukten zit, zodat je de skorna kunt laten bewegen.

Is er geen ander kemiska materiaal in het Vikingskor dat verleidelijk kan zijn voor een barnet?

- I Vikings vinterskor finns inget material som är farligt för människor. Vi följer allla europeiska regler och begränsningar som finns inom EU-förordningen REACH.

LÄS MER: Bäst i test - vinterskor för barn

SHOPPA HÄR: Vårt vintersko-utbud från Viking