Vilken storlek ska jag ha på mina löparskor? Image

Welke opslagruimte heb je bij mijn löparskor?

Het is superviktigt om de juiste opslagplaats te vinden voor je löparskorna! Här är Sportamores löparexpert Charlotte Arvered storleksguide för löparskor.

Olika tillverkare av löparskor gör samma skostorlek olika stor. Det betyder att du kan ha storlek 39 i Nike, 39,5 i Asics men 38 i New Balance. Dit is precies wat je zoekt voor elite Charlotte Arvered, die ook werkt voor Sportamores löparambassadör.

Wat voor verhaal heb je bij mijn löparskor?

- Enda sättet att veta är att prova, eftersom tillverkarna av löparskor inte är överens om hur stor en viss storlek ska vara. Ofta går det att välja samma storlek som du hade sist från ett visst märke, men inte alltid. Storlekarna kan sig skilja sig mellan olika skomodeller, trots att de är från samma leverantör.

Is er iets mis mee als je een magazijn in een van de vele löparskor met sneakers gebruikt?

- Het gaat erom hoe moeilijk het voor je is om in een vanliga skor te komen en hoe moeilijk het voor je is om een löparskorna te vinden. Jag har samma storlek i sneakers och i löparskor, men det är för att jag vill ha lite luft även i vanliga skor. Een manier om ervoor te zorgen dat de mens meer volume krijgt in de opslagruimte van gympen en sportschoenen is om ervoor te zorgen dat de gebruiker geen risico's loopt met blåsor en blånaglar. Det är dock viktigt att skorna inte är för stora så att fötterna glider runt i skorna, det kan också orsaka blåsor, säger Charlotte och fortsätter:

- Generellt brukar man säga att man ska minst en halv centimeter kvar i utrymme vid tårna när man står upp. Det är då viktigt att du utgår från din största fot, eftersom fötterna sällan är exakt lika stora. Om det är stor skillnad på fötterna kan du lägga i en sula i skon där foten är mindre.

Charlotte KarlssonFölj Charlotte Arvered på Instagram för att få en daglig inspiration och löpglädje!

Hoe kan een löparsko op foto's zitten?

- Passformen och komforten är bland det viktigaste för en bra löpupplevelse. Het is belangrijk dat je goed in je vel zit, dat je je goed voelt in je vel en dat je je goed voelt in je vel, maar als je je niet goed voelt in je vel, loop je het risico dat je je niet goed voelt. Mellanfoto's kunnen ook stöd av skon zijn, maar het is beter om olika varumärken och modeller te testen, omdat de vissa är bredare än andra is. Jag tycker också att det är viktigt att ovandelen av skon inte trycker för mycket fram på tårna, det kan orsaka obehag och blånaglar trots att det är rätt storlek och du har utrymme framåt i skon.

Kan jag foto's maken inuti skon när jag springer?

- Ja, jag föredrar att kunna röra foten i skorna. Het moet snel gaan en het moet instabiel zijn.

Wat is er mis met het feit dat je in een liter liter löparsko springt?

- Räkna med obehag! Stor risk för blåsor och blånaglar, vilket gör att det inte är är skönt att springa.

Wat moet je doen als je op zoek bent naar een veilige plek?

- Samma sak som om du har för små skor. Halkar foten runt i skon kommer du troligen få skavsår och blåsor på fötterna. Jag rekommenderar att du tar på dig strumpor som du brukar springa i, knyter ordentligt och testar skorna noggrant inomhus innan du sticker ut i dem. Als je in het stopcontact springt, kun je een terugslag krijgen, dus doe er ned några minuter over om te zorgen dat het terugkomt.

Så skiljer sig skostorleken hos olika märken

Storlekarna nedan är de som Charlotte Arvered (vanligtvis 39) och hennes sambo (vanligtvis storlek 43 ½) har på sina löparskor från olika märken. Kanske kan de hjälpa dig att hitta rätt storlek på dina nästa löparskor.

  • Nike

Herr: 10,5 VS / 44,5 EUR

Dam: 8 US / 39 EUR

  • Adidas

Herr: 10,5 VS / 44,5 EUR

Dam: 7,5 US / 39 ⅓ EUR

  • Saucony

Herr: 10 US / 44 EUR

Dam: 8 US / 39 EUR

  • Asics

Herr: 10 VS / 44 EUR

Dam: 8 VS / 39,5 EUR

  • Hoka One

Herr: 10,5 VS / 45,5 EUR

Moeder: 7 US / 38 ⅔ EUR

  • Nieuwe Balans

Herr: 10,5 / 44,5 EUR

Dam: 7,5 VS / 38 EUR

SHOPPA HÄR: Alla löparskor

LÄS MER: Is löpning bättre än styrketräning?