Beastbarzz ger styrketräning en helt ny innebörd Image

Beastbarzz ger styrketräning en helt ny innebörd

Står du och stampar på samma ställe och vill få extra fart på träningen? Dan is street workout een goede sport voor iedereen. Vi har träffat Beastbarzz som tar träningen till högre höjder.

Street workout-gruppen (eller familjen som de själva kallar sig) Beastbarzz känner du kanske igen från Talang 2018 där de fick tre av fyra ja från juryn och gick vidare till semifinal. De groepen zijn begonnen met Dana J Star, Daniel Flefil en Malin Jansson. Bara ett par månader senare, efter ett halvårs träning med gruppen, anslöt Douglas Ekermark och Emil Langley.

- Vi kör en sport som kallas street workout där vi främst tränar inför olika typer av tävlingar. Onder en tävling visar du upp både dynamiska och statiska element och kombinationer av flera rörelser på exempelvis en stång och så får du poäng beroende på hur svårt det är och hur snyggt du gör det, säger Daniel Flefil.

SHOPPA HÄR: Träningskläder för honom

Street workout is een fysieke activiteit die het vaakst wordt beoefend in een utomhusparkeerplaats of in een speciale fitnessruimte. Rörelser som räknas in under kategorin kan vara allt ifrån handstående på stång till volter. Beastbarzz, op wiens Instagram-konto je HÄR aanklikt, heeft veel gedaan aan street workout in groepsverband, en dat was onder Talang. I vanliga fall är det ens egna prestation som står i fokus. Trots det finns det ingen konkurrens bland medlemmarna, som däremot har lite splittrade åsikter om vem som egentligen är bäst. Daniel is bereid om zijn eigen naam te geven en Malin is er helemaal weg van.

- Om vi tittar resultatmässigt så är det just nu Dana, han har tidigare varit svensk mästare. Och bland tjejerna är det ju jag, säger Malin Jansson och skrattar.

Hur ser ett vanligt träningspass ut?

- Vi börjar alltid med 30-45 minuters uppvärmning med rörlighet, lite styrka och förbereder exempelvis handleder. Sedan kör vi två timmar freestyle. Dana J Star zegt: "Nadat je je styrka hebt uitgesleten, heb je een grote kans om te ontdekken waar je heen kunt gaan.

Hur ska jag börja träna för att kunna göra det ni kan?

- Om te beginnen moet je kijken op welke plek je bent en hoe je de träningen na de träningen kunt gebruiken. Maar je kunt ook een aantal basisoefeningen doen, zoals armoefeningen en pull-ups. Het is heel goed om eerst de grundstyrkan te doen en daarna de svårighetsgraden op de övningarna, aldus Daniel Flefil.

Douglas Ekermark fyller i:

- Handstående är en ganska generell övning, men det är någonstans där du börjar. Det sätter press på axlar, handleder och höften samtidigt som det utmanar din kontroll över kroppen. Als je sig stå på händer uitbrengt, krijg je meer mycket.

Hoe lang duurt het voordat je de styrkan kunt gebruiken?

- När jag började för lite mer än två år sedan kunde jag inte göra en enda pull up. Het enige dat jag kon doen, idag har jag lärt mig på två år, och det är främst styrkan som jag har tränat upp. Jag had kroppskontrollen med mig från när jag tidigare var cheerleader. Alles hangt af van de vraag hoe dedikerad je bent en hoe mycket tid je lägger ned på att bli bättre, aldus Malin Jansson.

Spana in filmen för att se hur ett vanligt freestyle-pass för Beastbarzz kan se ut!

Vad är ett vanligt misstag folk gör när de vill börja med street workout?

- De flesta stressar med att "jag vill komma igång NU". Maar dat is nu niet het geval, dat is niet het geval bij drie maanden of een jaar. De testar att köra en pull-up men klarar inte det, testar igen två veckor senare med samma resultat. Självklart går det inte om du inte kontinuerligt övar. Doe bijvoorbeeld een routine test met drie pasjes. Ik heb alles gedaan om spieren en armspieren te trainen, zegt Daniel Flefil.

Hoe vind je het om mig te trainen?

- De flesta skador är överansträngningar i muskler och det handlar om att du kör samma övning eller rörelse för många gånger utan att ta hand om muskeln eller tränar upp din rörlighet innan, säger Malin Jansson.

Douglas Ekermark fyller i:

- Det gäller att träna smart. Våga utmana dig själv men också att göra det på ett smart sätt, med rätt förutsättningar. Börja med enklare versioner av just den rörelsen och jobba därifrån så att du inte ger dig på det värsta på en gång.

Wat zijn de beste tips voor iedereen die aan straattraining wil doen?

- Våga tävla! Tävlingar ger en chans att utvecklas eftersom du vet att du måste prestera när tävlingen äger rum. Har du ingen tävling inplanerad och inte är så bra på att sätta upp egna mål så kommer det vara svårt att nå dem. Utan ett konkret mål kan du inte lägga upp någon plan och ta stegen för att komma dit, säger Emil Langley.

LÄS MER: Gymmet - bästa platsen att bli ditt bästa jag

LÄS MER :3 äventyr du vill uppleva i sommar

SHOPPA HÄR: Träningskläder för henne