Bli en miljöhjälte och börja plogga Image

Bli en miljöhjälte och börja plogga

Wil je een miljökämpe? Kan plogging, hetvenska fenomeen att plocka skräp medan du joggar, vara svaret!

In 2050 zal er meer plastic in de wereld zijn, en dan zal er meer plastic zijn (ja, dat is niet waar)! Fortsätter vi att skräpa ned planeten som vi gör riskerar 99 procent av allela fiskmåsar att ha fått i sig någon typ av plast genom livet, men det här är bara en liten del av de problem som drabbar oss om nedskräpningen fortsätter. Erik Ahlström, hoofd van de föreningen en folkrörelsen Plogga, is de enige die het probleem heeft opgelost.

- In het begin, toen ik aan het pendlingscyklade was tussen Nacka en Östermalm in Stockholm, zat ik opgescheept met verschillende soorten skräp die op de gatorna te vinden waren. Samma skräp kunde ligga flera veckor utan att någon verkade bry sig så jag började plocka upp det, säger Erik Ahlström och fortsätter:

- När jag sedan tog med mig mina trail-polare på skräpjakt såg jag att även de blev smått beroende. Plogga triggar rörelseglädje och skapar en uppsjö med endorfin och adrenaline. Ren, maar ren met een doel.

Wat is ploggen?

Plogging, eller att plogga, is een fenomeen dat Erik Ahlström in 2016 heeft bedacht. Het gaat om het combineren van löprundan en plocka skräp van marken. Met en ren värld och ett hållbart samhälle som mål hjälper Plogga människor att starta plogging-grupper världen över. Idag finns det i nästan allla länder, på allla kontinenter världen över.

- Det hela började som en rörelse här i Sverige med målet att förändra omgivningen och vanorna vid nedskräpning. Sverige is er helemaal klaar voor. Verscheidene dagen slängs 2,7 miljoen cigarettfimpar på gatorna, och vi bor totalt 10 miljoner här, säger Erik Ahlström och fortsätter:

- Tillsammans can vi skapa en positiv, global miljöförändring och det känns underbart!

Zelfs als de mens als enskild persoon zijn handen in de lucht kan steken, is het de grootste kans dat deze fantastische miljonförörderingsresultaten oplevert. HÄR can du se hur när det ploggas i Indien.

Wat is ploggen?

Begreppet plogging är kort och gott en sammansättning av orden "plocka" och "jogga" och syftar på att plocka skräp under joggingrundan. Begreppet framkom av Ploggas Carina Svenssons göteborshumor.

PloggingWil je dit Plogga-evenement organiseren? Neem contact op met HÄR voor meer informatie. Op de foto staan Erik Ahlström en Carina Svensson.

Så blir plogging din nya grej

Någon som kör plogging varje dag är löpcoachen Ida B Olsson, även kallas queen över mysjogg. Ze springt om de natuur en haar omgeving te leren kennen. Maar het is heel moeilijk om te ontdekken dat hon även en miljökämpe is.

- Det behöver inte vara så stort och seriöst. Jag plockar skräp varje gång jag ser något under en löprunda. Det är lite kul, för jag har alltid plockat skräp när jag springer, redan innan det fick ett roligt namn, säger hon och fortsätter:

- Det är inte så att jag springer med ljus och lykta, men jag skulle aldrig springa förbi något och låta det ligga kvar. Het enige dat ik leuk vind is snytpapper.

Hoe kom je daar aan, rent praktiskt?

- Als je in een staander springt, is dat een groot probleem, want dan vind je een oplossing die je kunt gebruiken. Als je in een staander springt, is het slim om een klein stuk plastic te gebruiken om al het skräp te verwijderen, zodat je het in je hand kunt houden.

Löpcoachen Ida B Olsson is ook een ideaal löpgrupp med barn. Självklart har hon också introducerat de för plogging.

- We gingen met z'n allen naar het strand, hadden een handvat en plastafels bij zich en gingen naar het strand.

Ida B OlssonLöpcoachen Ida B Olsson skulle aldrig kunna springa förbi skräp på löprundan utan att plocka upp det!

Kör du plogging även under lopp?

- Ja! I somras när jag körde Swimrun med en vän såg jag tre olika gel-flaskor på marken. Det är sådana som du får energi av som någon förmodligen tagit på vägen och sen dumpat. Jag kände på en gång att jag måste stanna och plocka upp dem. Men vi var mitt ute i ingenstans och det fanns ingen soptunna så jag visste inte var jag skulle göra av dem, säger Ida B Olsson och fortsätter:

- Min kompis sa att jag sinkade tiden när jag försökte komma på en lösning, men jag kunde inte lämna skräpet. Det slutade med att vi lite senare mötte ett par som satt på picknick som vi sprang fram till och frågade om de had en påse. De tog i stället hand om skräpet så att vi kunde fortsätta med vårt lopp.

SHOPPA HÄR: de beste manieren om te winkelen

LÄS MER: 3 tips om het beste uit sommarlöpningen te halen