Charlotte Kallas bästa tips för längdskidåkaren Image

Charlotte Kallas beste tips voor jonge kinderen

Wat is een probleem met de utrustningen? Ontdek de beste tips van Charlotte Kallas voor het vinden van een kind.

Als je je kind wilt helpen, ben je rolt, svettigt en meditativt... maar je kunt er ook voor zorgen dat je meer frustrerende dingen tegenkomt. Det kan kallt, skidorna kan krångla och spåren kan vara undermåliga. En som lyckas betydligt bättre än de flesta av oss med längdskidåkningen är förstås superstjärnan Charlotte Kalla.

Vilka är de vanligaste teknikmissarna ute i spåret?

- Als je een baan hebt die tot het uiterste gaat van tyngdöverföringen, dan is dat de beste manier om vana en balans te vinden. En förutsättning för att få fäste är att du orkar stå på en skida i taget och inte har tyngdpunkten mitt i. Du måste också hitta timingen för att trycka ned skidans spann och få ned fästzonen ordentligt, säger Charlotte Kalla.

Hoe kommer jag dit?

- Acceptera att det är en krävande sport rent tekniskt och öva. Träna ofta i stället för att köra långa mastodontpass sällan. Lägg bort stavarna! Kör du utan stavar måste du utmana dig själv och lägga hela tyngden på en skida i taget, och då kan du hitta den där diagonalen man är ute efter. Het is heel belangrijk dat je de rullskidor gebruikt, want dan kun je het beste alle kanten op gaan om je te helpen bij het vinden van de juiste plek. Het is voor iedereen een hele klus om een nieuwe technische oplossing te vinden. Jag var på ett danspass i lördags och då blev jag supertrött av att få ihop koordinationen, och likadant är det förstås för folk som inte är vana vid skidtekniken.

Charlotte Kalla De beste tips van Charlotte Kallas om de beste en beste schoolkidåkare te worden, zijn om te werken met tyngdöverföringen zodat je kunt blijven zitten. Foto: IBL.

Vad har du för utrustningsråd till en vanlig motionär?

- De beste tips zijn om een skidor te kopen die langs dig en din åkförmåga komt. Skidorna måste vara anpassade för din längd och vikt, så att du inte hyr, lånar din sambos skidor eller ljuger om din åkförmåga och erfarenhet i butiken. Det gör bara att du får ett par skidor som du inte klarar av att trycka ned, och då blir åkningen inte lika rolig.

Skins eller vallskidor, vad tycker du att en vanlig motionär ska välja?

- Det beror helt på intresse. Als je geïnteresseerd bent in een val, kun je een heel jaar lang een upplevelse maken op een skinsskidor. Als je geïnteresseerd bent of als je het niet weet, tycker jag definitivt skins. Tidsbrist är är oftast det största hindret, då tycker jag det är bättre att man får komma ut och flåsa en halvtimme på skins än att det inte blir något skidpass alls.

Wat heb je voor tips voor kalla tår en händer?

- Jag brukar ha överdragshandskar utanpå mina handskar, och det funkar bra. Dan kan je een klein beetje vet in je staven hebben, net als de mensen die je in je hand hebt. När det gäller tårna ska jag erkänna att mina tävlingspjäxor inte är de varmaste, motionärspjäxor är varmare och sen finns det skoöverdrag att ta på som brukar hjälpa ganska mycket. Värmesockor och sulor kan också väldigt effektivt.

Wat moet je doen als je frituurt in ansiktet?

- Jag brukar ha en buff uppdragen i ansiktet och glasögon för att skydda ögonen mot kyla. Als het heel moeilijk is, kan je ook een masker op je hoofd zetten met een filter dat je beschermt tegen schadelijke stoffen, maar dat kan je niet doen als je niet weet hoe je het moet doen. På tävlingar är en räddning att ha kinesiotejp i ansiktet för att minska kyleffekten som fartvinden skapar.

Welke tijd is het beste voor een lange zwangerschap?

- Jag älskar att åka i november när den första snön kommer, den har verkligen sin tjusning, både på dagarna i det härliga ljuset och på eftermiddagen när man får ta sig ut med pannlampa. De beste tijd is van maart tot april, wanneer de ljuset verandert en de mens kan genieten van de natuur en de verkligen njuta.

Wat doet u in Zweden?

- Overal! Jag är så imponerad över att det finns längdspår överallt där det finns snö i Sverige. Als het een beetje snik is, kan je het ook verkligen. Längdskidåkning på fjället är magiskt! Jag tycker det är mysigt att åka i Tornedalen där jag kommer ifrån, Gällivare och Idre har fantastiska spårsystem och i Sundsvall kan man få fantastisk åkning nära stan. Östersund är en underbar vinterstad med fjällen, och Bruksvallarna är ett paradis. Överlag är det riktigt bra åkning i de svenska fjällen oavsett om det är vid Riksgränsen i norr, i Jämtlandsfjällen eller ännu längre ned i landet.

SHOPPA HÄR: Vårt utbud av längdskidor

LÄS MER: Längdskidåkning utan armvärk - så gör du

LÄS MER: Så ska du klä dig när du åker längd