Därför ska du äta efter träning Image

Wat doe je na het eten?

Als förbränningenras om du äter efter ett svettigt pass är inte bara felaktigt, det är direkt dumt att inte fylla på med energi efter träning. Näringsfysiologen förklar varför mat efter beweging är ett måste.

De flesta är ganska duktiga på att äta innan träning för att kunna ge allt, men många är betydligt sämre på att ge kroppen näring efteråt. Prioriteringen zijn veel te moeilijk, zegt näringsfysioloog Kristina Andersson.

- När du tränar bryter du ned kroppen och du bygger upp den genom att äta och vila. Du bryter inte bara ned muskler under tuff fysisk aktivitet, utan även immunförsvaret. Långsiktigt bygger träning också upp kroppen, men precis i samenspel med aktiviteten är du faktiskt mer infektionskänslig, säger hon.

Kristina Andersson wijst erop dat hon ständigt stöter på den här felaktiga uppfattningen om mat och träning, särskilt hos kvinnor som har en tendens att inte vilja "störa" träningen med att äta. Als je energie verbruikt, krijg je een andere oplossing.

- Jag har haft kunder som tror att de inte tål träning för att de blir förkylda hela tiden när de tränar. Det klassiska är att dra ned på maten samtidigt som man börjar träna på grund av den här konflikten i att man inte vill bygga upp sig.

Vad händer om jag tränar sent på kvällen och struntar i att äta efteråt?

- Je kunt er zeker van zijn dat je de beste förutsättningarna för träningspasset du har kört kroppen. Säg att du har tränat ett bootcamppass där du styrketränat, då har du inte hämtat hem effekten av din träning om du inte äter efteråt.

Kristina AnderssonNäringsfysioloog Kristina Andersson is kostexpert in het tv-programma Biggest loser och författare till många böcker och kost och hälsa. De laatste heter Eat clean - kokboken. Foto: Bianca Brandon-Cox/Massolit

Om effect te krijgen van je dagelijkse bezigheden, moet je ervoor zorgen dat je het juiste perspectief kiest. Als je wilt dat je je ontspant, vila, sova en återhämta dig är lika stora delar av din träning som själva motionen, menar Kristina Andersson. Däremot behöver du inte trycka i dig en banan och en bar innan du lämnat gymmet. Katarina Andersson rekommenderar vanliga motionärer att få i sig något inom en till två timmar efter avslutad aktivitet.

- Det är inte bara att lyfta tunga saker som gör att du blir stark. Det är tunga saker kombinerat med maten och vila, säger hon och fortsätter:

- Du bör lyfta blicken från själva träningspasset. Maten en sömnen fungerar som hävarmar som lyfter resultatet.

Wat kan ik doen voor een mat na een behandeling?

- Rent tekniskt så är det kolhydrater och protein du ska få i dig, men det finns ju med i en välbalanserad måltid. Als je bijvoorbeeld lax, quinoa en grönsaker eet, eet je ook koolhydrater en eiwitten. Mijn advies is om het matintaget zo te bereiden dat het snel klaar is, tijdens de lunch of na het eten. Als je in het vikt gaat zitten of als je in het vikten gaat zitten, kun je het beste naar een betere mat of kalorier gaan, dus zorg ervoor dat je het niet te snel opeet.

Als je niet weet hoe snel je het kunt doen, is het de laatste stap om dit geweldige förnuft te vinden. Als je intensief aan yoga doet, krijg je van nature evenveel energie als na een pittige CrossFit-pas.

- Om vältränade personer som tränar mycket går på en långpromenad behöver de inte tvunget äta efteråt, men för en individu som är otränad kan en långpromenad vara den personens tuffaste träning. Jag har jobbat med Biggest loser och för de individerna är det ett rejält träningspass att gå ut på en långpromenad, de är tunga och ska se det som ett träningspass.

hot yogaNa ett riktigt svettigt pass, zoals hot yoga, är det bra att dricka lite extra och salta maten.

Als je een pas hebt gedaan waar je veel plezier aan beleeft, bijvoorbeeld bikramyoga, wat moet je dan doen?

- När du tappar vätska och svettas så tappar du även salt och man brukar räkna 2,9 gram salt per liter svett, så det är ganska mycket. Na een tijdje pas drink je gewoon zout en kun je zout toevoegen. Het is ook mogelijk om de olika slakken te drogen die je kunt gebruiken, maar dat is niet alles als je in een slecht klimaat bent en je de rest van je dygnet niet meer kunt gebruiken.

Hoe gaat het met proteïnepulver, is dit het beste middel om het resultaat van transplantaties te verbeteren?

- Nej, du behöver inte något annat än vanlig mat. Det är verkligen min grundfilosofi. Ofta tolkas det som att jag är emot allt med tillskott. Dat is het enige, maar er zijn meer mensen die de tillskott omzeilen en meer. Als je in een jaar tijd eiwitten eet, kun je een proteintillskott vinden. Kroppen bevatten ook vitaminen, antioxidanten en mineralen. Als je je eiwitten niet uit je keukenpulp haalt, wat doe je dan als je je resten eet? Dan kan du lika gärna äta något som innehåller den näringen. Självklart can du använda proteinpulver om du vill det, men det är inte där det sitter. Det är inte proteinpulvret som ger dig träningsresultaten!

LÄS MER: Tortilla's op tv