De vanligaste gymskadorna – och hur du undviker dem Image

De beste sportscholen - en hoe u ze kunt vinden

Att träna kan bli en smärtsam historia. I allla fall om du drabbats av en överbelastningsskada. Sjukgymnasten Dave Long vertelt over de beste sportschoenen in de sportschool - en wat je moet doen om beter te worden.

gymskador
Om du inte utför styrkeövningarna på ett korrekt sätt kan det i värsta fall leda till att du får ont.


Det kommer ständigt nya träningstrender och mängder av träningsprogram finns lättillgängliga på internet. Een regelbundet aanvragen is goed voor iedereen, maar als je een regelbundet aanvraagt, kan dat leiden tot een skador. Dave Long, sjukgymnast och arbetsterapeut med över 30 års erfarenhet av idrottsskador både i Sverige och USA, berättar att de vanligaste skadorna bland idrottsaktiva är överbelastningsskador i olika former. Du kan känna igen en sådan skada genom att det gör ont att trycka på området, eller muskeln.

- En överbelastningsskada uppstår när den belastade muskeln brister. Det börjar som mikroskopiska brister i senan. Behandlar du inte muskeln, kommer proteinet ut i vävnaden och orsakar irritation och inflammation. Det är därför du får ont, zegt Dave Long.

Beror överbelastningsskador på att jag tränar fel, eller för ofta?

- Både och. Väldigt många av skadorna, oavsett om du tränar på elitnivå eller motionsnivå, beror på felaktigt träningsupplägg. Du tränar fel och för mycket. Skadorna har dessutom krupit ner i åldrarna, numera kommer även barn och ungdomar in med överbelastningsproblematik.

Vi svenskar gillar att röra på oss, och är snabba på att haka på nya träningstrender. Dave Long vertelt dat de trend om barfotaskor te gebruiken, gepaard gaat met een verandering in foto-, onderbens- en knaagproblemen. Han heeft ook gemerkt dat de huidige crossfittrenden överbelastningsskador på axlar och knän, skador som uppkommit av för tunga lyft med fel teknik. Er is nog een andere knop die ervoor zorgt dat je de juiste skadefri en fokusera kunt gebruiken om de kroppen te pakken te krijgen.

- Ha ett bra träningsupplägg. Je ziet er heel goed uit en je hebt een aantal basisfuncties, maar alles wat je doet is heel flödig. Och lagom är bäst, så är det, zegt Dave Long.

Han rekommenderar också att göra stretchning till en del av din uppvärmning eftersom en mjuk och smidig muskel är svårare att skada.

- I övrigt handlar det om att ha en rimlig gräns för hur mycket du belastar kroppen, pressa den inte för ofta eller för mycket. Verschillende muskelgrupp behöver minst 24 timmars vila. Als je de kroppen in een pas zet, wordt dit een waarschuwing als je naar binnen gaat. De laatste tijd is het erg trendy om te gaan met actieve återhämtning - om op måndag, onsdag en vrijdag te gaan winkelen en om op tisdag en torsdag te gaan winkelen. Maar je kunt het ook op een andere dag doen, met een mooi upplägg.

stretch
Als je je uitstrekt, heb je weinig spieren.

Wat is er mis met de kroppen als je de träningarna wilt combineren?

- Träning är kataboliskt, vilket innebär att du bryter ner kroppen vid träning. Vid vila bygger du sedan upp och förstärker muskler, senor, ben ja, hela kittet. Ger du inte kroppen den vila den behöver leder det till slut till en överbelastning och regelrätta skador som gör att du inte återhämtar dig helt och hållet.

Gör det ont när du tränar?

smärta

Dave Long geeft tips over hoe je je moet gedragen.


  • Lees meer over dit träningsupplägg en lägg om det.

  • Avlasta området som gör ont. Det säger sig självt, är något överbelastat så ska du inte belasta det mer.

  • Håller smärtan i sig trots att du lagt om träningen och låtit det utsatta området vila? Vraag hulp aan en sjukgymnast.

  • Zorg ervoor dat je de tijd niet vergeet en dat je de tijd niet vergeet, want dan vind je det inga hinder för att du ska bli helt återställd.

HÄR geeft u meer informatie over David Long.