Fälttävlan är ett hästjobb för Pontus Hugosson Image

Fälttävlan är ett hästjobb för Pontus Hugosson

Pontus Hugosson är inte bara en av deltagarna i Bonde söker fru, han är också en skicklig ryttare som tävlar i fälttävlan.

Årets sötaste bonde i Bonde söker fru, de 25-åriga Pontus Hugosson uit Kungsbacka, is beter in staat om te vertrekken na het kärleken. Tävlar i fälttävlan, till example. Fälttävlan består inte bara av terrängridning, utan även disciplinerna hoppning och dressyr. Hans väg dit har inte varit speciellt lång, han är född in i en riktig hästsportfamilie, eftersom hans mamma också tävlat i fälttävlan, hans moster ridit i juniorlandslaget och hans pappa ridit i landslaget i många år.

Wat wil je nu doen met je vader?

- Om naar svenska elittävlingar te gaan. Det har varit ett glapp i hästmaterial för min del nämligen. Det tar lång tid att få fram en fälttävlanshäst, eftersom den behöver ha så många starka sidor. Jag har unghästar men just now är det lite oklart vad jag kommer ha nästa år. Je kunt maar beter een aantal mensen bij elkaar brengen, zegt Pontus Hugosson.

Kan du inte köpa en färdig häst?

- Det är lite mer komplicerat en så. Als je een färdig fälttävlanshäst wilt maken, is dat heel moeilijk omdat het zo lang duurt voordat je het kunt oplossen. Sedan kan jag inte bara en ta en häst i hagen och köra på, utan man måste kvala upp en häst. Det är inte helt lätt att få det att klaffa, det händer att du lägger ned många år på en häst utan att den går hela vägen.

Är du rädd i sadeln någon gång?

- När jag väl är ute och tävlar är jag aldrig rädd, för är du det kan du inte agera på rätt sätt. Däremot har det ju hänt när jag är ute och provgår en bana i terrängen att jag undrar hur fan det ska gå till att ta sig över ett visst hinder, men det vänder man sedan när man är ute och rider.

Ben je een adrenalinejunkie?

- Ja, det är klart att den tendensen finns. Både hos mig, mina bröder och min pappa. Vi är lite galna men jag är någonstans införstådd med att det är dumt att ta onödiga risker. Met dit in gedachten heb ik een beetje adrenaline, zodat ik mijn kracht en rol kan opvoeren, zoals bijvoorbeeld met een motorfiets.

Heb je een förståelse för folk som är rädda för hästar?

- Absoluut, dat heb ik. Hästar is een hel vetenskap. Jag heeft respect voor djuren, ook om ervoor te zorgen dat ze goed op hun individuen kunnen passen, maar ik ben er helemaal klaar voor om te zorgen dat mensen hun problemen kunnen oplossen. Det händer olyckor av olika typer som självklart kan vara skrämmande.

pontus hugosson
Det återstår att se om Pontus Hugosson hittar kärleken.

Wat is het probleem?

- Det är faktiskt en hel del, men det varierar mellan olika perioder. Bij vintern en våren is det een hel del fys, bij sommaren tar jag det lugnare och kör mest underhållsträning. Maar nu is alles anders dan fitness en balansträning. Jag har även spelat en del innebandy och hockey på skoj bara för att hålla igång. Dessutom jag sprungit Toughest OCR två år in Malmö. Det loppet är i början av maj och har varit ett bra mål för mig att träna mot. Det är kul eftersom det loppet är på Ribersborg, där jag sedan är med hästarna och tävlar i augusti.

Heb je iets gevonden?

- Nee, ingen fystränare. Mijn eerste test komt van een andere kant, het is de snelste test die ik heb gedaan.

Tränar du någonsin för detta utseendes skull?

- Nej, utan i så fall mer för min mentala hälsa, jag gillar att känna mig fit.

Vilka märken gillar du på träningskläder?

- Bijvoorbeeld Off season, Under armour en Skins. Mina löparskor kommer från Adidas, och de har jag klickat hem på Sportamore faktiskt.

Hoe viktig is din utrustning för dig när du rider?

- Jag har faktiskt lagt ned lite tid framförallt på min egen utrustning när jag rider. Jag använder gärna utrustning som är tänkt för andra sporter, som träningskläder och goggles som är tänka för motocross. Nu börjar ridsportmärkena komma ikapp, men de har varit väldigt sega med funktionsmaterial tidigare.

Är det viktigt för dig hur du ser ut när du rider?

- Nej, visst spökar man ut sig lite mer när det är hoppning eller dressyr, då behövs kavaj och skjorta. Jag är inte så förtjust i det men jag är okej med det.

Hoe is de matvanor ut?

- De är inget vidare. Verkligen inget att hurra för. Det har funnits bättre tider.

Ingen kvarg till frukost för din del?

- Nej, nej, nej, herregud. Maar ik ben er zeker van dat het goed is dat je geen tijd hebt om te praten over de dingen die niet goed gaan, maar over de dingen die wel goed gaan. Jag är inte stolt över mina matrutiner för jag borde äta mer och ha fasta tider, men det har varit för intensivt nu för mig. Jag kan inte svara på vad jag äter en vanlig dag, men det är ganska enformigt och nästan alltid samma sak. Men tacos är alltid populärt!

Vad äter du framför Bonde söker fru?

- Speciale ingrediënten. Om det står en godisskål eller chips på bordet så äter jag självklart, men jag skulle aldrig ställa dit snacksen själv.

Hoe kan ik dit op tv zien?

- Det är två saker som är konstigt. Voor de eerste ben ik er helemaal van overtuigd dat ik mijn longen uit mijn lijf moet eten. Voor het andere ben ik helemaal van plan om mig te zien tussen andere vinklar. Det är nytt för mig, men jag antar att det bara är att vänja sig?

bonde söker fru
Bonde söker fru går på onsdagar klockan 20.00 på TV4.