Haglöfs Eco Proof Jacket – skapad för att kunna lagas Image

Haglöfs Eco Proof Jacket - skapad voor kunna lagas

Repareer het in een stellet om het zo lang mogelijk te laten duren. Dit is de basis voor Haglöfs nya prisbelönta skaljacka som du enkelt kan laga om den går sönder. Dit is alles wat je kunt doen om je beste skaljack te vinden.

Tänk dig en jacka som du kan fortsätta använda även efter att den blivit sliten på sina ställen. Als je de slipper te lang maakt om te slepen, kun je de slipper in de ställen leggen om de slipper te vervangen. Dit is een van de tanken op Haglöfs Eco Proof Jacket - een prisbelönt skaljack dat is ontworpen om te worden gedragen.

- En del av hemligheten är att välja ett visst material och andra komponenter som påverkar hållbarheten, men vi ville vrida det ett varv till och hitta smarta lösningar i själva designen som gör den mer hållbar, säger Jenny Kjellbom, kläddesigner på Haglöfs.

Haglöfs är ett märke som sedan länge håller en hög nivå när det kommer till hållbarhet. Stora delar av kollektionen är tillverkad i Bluesign-godkända material och att värna om miljö och natur är en del av Haglöfs DNA. Met Eco Proof Jacket tog designteamet ytterligare ett steg.

Det är en vattentät, fluorkarbonfri hardshelljacka med Proof Eco-membran och ett yttermaterial gjort av 52 procent återvunnen polyester. Både yttermaterialet, membranet och insidan som skyddar membranet är helt gjort i polyester, vilket är ovanligt när det kommer till skaljackor, men riktigt bra eftersom det gör jackan återvinningsbar.

SHOPPA HÄR: Spana in allla våra skaljackor från Haglöfs

Till och med dragkedjan är en speciell Bluesign-godkänd variant från YKK som specialtillverkas i Japan. Flera delar av jackan kan dessutom bytas ut om de går sönder - och dragkedjan är en helt ny innovation.

- Ett område som är särskilt utsatt på en skaljacka är frontdragkedjan. Det är ofta den som går sönder först och den är dessutom svår att laga själv eftersom sömmen måste tejpas för att behålla vattentätheten. Det unika med den här jackan är just dragkedjan, som är insydd på ett helt nytt sätt med dubbla slån på baksidan, förklararar Jenny Kjellbom.

Eco PROOF_I4A0556.jpg Eco Proof Jacket är den perfekta allroundjackan som funkar för de flesta aktiviteter och väder. Het is net zo goed te koop in een stan als in een vandring.

Många plagg slängs helt i onödan när endast en liten detalj gått sönder, som dragkedjan, och det här är ett sätt att reclaima lite av den lappa-och laga-kultur som tidigare var väldigt stark i Sverige.

- Als je de sleepkabel van Eco Proof Jacket loslaat, kun je hem enkelt själv loskoppelen van de telefoon met behulp van een symaskin om te zorgen dat Jackan zijn vattentäthet kan herstellen. Het enige wat je kunt doen is een nieuw raksöm vinden, snel een dragkedja en een nieuw raksöm vinden, zegt Jenny Kjellbom.

Jenny Kjellbom: "Het was een grote uitdaging voor het ontwerpteam om de verschillende onderdelen van de jackan te vinden, maar de plagget was net zo functioneel als de andere skaljackors.

- Je kunt en jacka helt utan features och justeringar, men någonstans står vår grund för funktionalitet. Bij elke jackor kun je gewoon huvan, nedtill, ärmsluten en så vidare.

Haglöfs Eco Proof isär därför en funktionell jacka medett klassiskt formspråk och många smarta detaljer som kan bytas ut och repareras.

- Den ska kunna repareras och repareras år efter år, så det är viktigt att den inte känns omodern om tio år. Vi försökte hålla ett klassiskt formspråk och färgsätta jackan i färger som inte blir omoderna. Dit alles om de kans zo groot mogelijk te maken dat jackan om 20 jaar in de tuin blijft.

Eco PROOF_I4A0850.jpgDragkedjan är entalj som designteamet är särskilt stolta över. Den ger också jackan en helt ny look jämfört med tidigare skaljackor.

Hoe lang kan het duren voordat de här jackan håller?

- Det är jättesvårt att säga och beror så klart på hur duvänder den, men vi har en tanke om 5-20 år och förhoppningsvis mer om du reparerar den och ger den kärlek. Om du återimpregnerar, tvättar och sköter den som man ska. Vi säger "Niet voor altijd, maar voor het leven".

Hoe kan ik dit veranderen?

- Det är en superbra allround-outdoorjacka. Je kunt deze gebruiken als je in de buurt bent, als je op straat staat of als je op zoek bent naar een beter uitzicht. Den klarar av att det hällregnar. Tyget är tåligt och nöts inte så lätt, vilket är ovanligt för ett polyestertyg.

Zijn er nog andere dingen die je extra kunt gebruiken?

- Tyget heeft een diamantvormige structuur die beter is dan de vlooien en andere skaljackors die in het algemeen een slät yta hebben. Det är ett väldigt robust tyg och det är sättet tyget är konstruerat på som skapar den här diamantformade looken.

Vad är ni särskilt stolta över?

- Als ontwerper is Jag självklart stolt över dragkedjelösningen, som Jag inte har sett hos någon annan leverantör. Det är lite vågat att göra en jacka som inte ser ut som en skaljacka brukar göra. Man undrar hur den kommer tas emot, om kunderna kommer uppleva att den är vattentät och så vidare. De ontwerper vindt het därför kul att jackan mottogs så väl!

Hos oss på Sportamore hittar du Eco Proof Jacket för dam i grått/blått och blått. På herrsidan hittar du Eco Proof Jacket i svart. Rekommenderat pris är 2 995 kronen.

LÄS MER: Därför är det viktigt med en hållbar skaljacka

LÄS MER: Zo tvättar du din skaljacka