Isabella är Sveriges starkaste tjej Image

Isabella är Sveriges starkaste tjej

Isabella von Weissenberg har ett VM-silver i styrkelyft och världsrekord i knäböj. Ze vertelde dat ze 15 timmar in veckan wilde styrketräna.

I klassisk styrkelyftning, eller "powerlifting" som det heter på engelska, tävlar du i att lyfta så mycket vikt som möjligt - utan utrustning - i tre olika lyft: bänkpress, knäböj och marklyft.

Isabella von Weissenberg zag al drie en een half jaar lang dat ze van haar sport hield en dat het haar niet uitmaakte hoe ze haar sport beoefende. Ze had aldrig vikter of tränat in någon större utsträckning, maar nadat ze had gesport in een sportschool in Göteborg, waar ze zich vermaakte en haar sociale contacten aansloot, was ze er helemaal klaar voor.

- Jag stod framför spegeln varje dag och tränade med en kvast, kollade på YouTube och lade mycket tid på det. Jag blev helt förälskad i de här grejerna, berättar hon.

Met behulp van een persoonlijke tränare, die hon träffade av en slump i receptionen på gymmet, utvecklade hon sin teknik och blev väldigt bra, väldigt snabbt.

- Jag zag het helemaal zitten dat Jag zo stark was, maar toen hon zei dat Jag dat was en dat hij dat van anderen wilde horen, begon Jag dat te doen.

Na några månader blev vikterna så pass tunga att PT:n på gymmet inte kunde passa henne längre. Isabella von Weissenberg "trillade in" på styrkeklubben som låg närmast hennes hem, tränade intensivt och ett halvår senare tävlade hon för första gången.

Wat is er gebeurd met de eerste keer?

- Det var hemskt. Haha! Riktigt hemskt. Jag was helt grön i ansiktet, det var inte roligt. De här tävlingarna tar ju tre timmar ungefär och det sista man gör är marklyft. Als jag zijn energie had gebränt, was hij en urblåst ballong, säger hon och förklarar att det var första gången hon tävlade i någonting överhuvudtaget.

Isabella von WeissenbergFörra året tog Isabella von Weissenberg världsrekord i knäböj i sin viktklass.

Förväntningarna, både från henne själv och andra, var skyhöga och hon "ville vara bäst från början". Tävlandet kändes jobbigt och hon har kämpat en del med prestationsångest, särskilt inför stora internationella tävlingar. Inan VM 2015 kände hon en enorm press från sig själv och andra.

- De meeste mensen zijn geïnteresseerd in de manier waarop ze hun ervaringen kunnen delen met anderen, wat een enorme uitdaging is voor iedereen die hier komt.

Het laatste wat ik heb gedaan, is mijn zenuwen overwinnen en mijn mening geven over wat er in mijn hoofd omgaat. Hon har övat mycket på visualisering och har en daglig rutin där hon visualiserar hur det ska gå och kännas under en tävling.

- Jag mådde så pass dåligt över det här att jag var tvungen att bestämma mig för om det skulle vara roligt, eller om jag skulle lägga ned. För det är inte värt det om det inte är roligt, jag får ju inte betalt för min idrott.

"Jag blir så lycklig av att hålla på med det här"

I dag tränar hon ungefär 15 timmar i veckan. Hetgene dat hennes vardag het meeste opleverde, is een kravet på återhämtning. Om hon gör något så simpelt som att gå på stan innan en träning så försämras resultatet.

- Om jag ska träna på kvällen så utgår jag från det hela dagen. Sömnen och maten, mentalt att jag behöver tänka vad orkar jag med egentligen.

Kun je direct naar ut en de klub gaan in Fredagar?

- Nej, inte varje fredag i allla fall. Haha!

Hoe kom je aan een skador?

- Lieren op kroppen is nummer één. Det kräver erfarenhet att känna "i dag tar vi det lugnt". Sova mycket är väldigt underskattat. Jag ligger inte på något kaloriunderskott utan äter ordentligt. Uppvärming kan jag bättre på, haha, men det är också väldigt viktigt. Jag gör ganska mycket hållfasthetsträning, träning som jag gör specifikt för att hålla kroppen i god kondition.

Wat is er mis met slakken?

- Het kan van alles zijn, van ryggresningar om genomblödning in ryggen te krijgen tot het vinden van een minimum aan basövningar bij een zeer lange viker, tot het tränar lättare onder perioder om kroppen te laten groeien en te laten groeien.

Nu är det tre och halvt år sedan du började med styrkelyft, vad är den största förändringen mellan Isabella då och nu?

- Jag blir så lycklig av att hålla på med det här, så hela min livskvalitet har ju ökat av att få göra något jag älskar och är bra på, något jag kan utvecklas inom och utmana mig själv med. Het is een fantastisch känsla dat je allemaal in je leven kunt vinden.

Styrkelyftningen har stärkt henne både fysiskt och mentalt.

- Jag har tagit mig igenom svåra perioder genom att sätta mål och arbeta mig upp till dem. Jag har åtadkommit har jag gjort med hjälp av arbete till största delen, så klart talang också, men det har gjort att jag har blivit stark i mig själv på ett helt annat sätt.

Isabella von WeissenbergVoor Isabella von Weissenberg is styrkelyftning hetzelfde als mycket mindfulness of fysisk träning.

Van man tot vrouw tot jongere

Styrkelyftning har tidigare inte varit en sport som intresserat särskilt många tjejer, men Isabella von Weissenberg tror att det börjar förändras.

- På SM förförra sommaren var det fler tjejer än killar som ställde upp för första gången. Det har verkligen exploderat de senaste åren.

För henne är styrkelyftning mer än bara en sport. Det är ett sätt att vara närvarande, utmana sig själv och kanalisera alla känslor. Alla tankar om vad som förväntas av henne, hur hon ska vara och vad hon ska göra försvinner när hon tränar.

- När jag lyfter är jag i en harmonisk känsla, även om det inte ser ut så. Het is heel handig om al die moeilijke dingen te doen die je niet kunt doen. Det är lite mindfulness, jag är oerhört närvarande i stunden när jag lyfter, säger hon och forsätter:

- Genom mitt liv har jag aldrig hittat en sådan superbra kanal för känslor och energi som jag tycker att styreklyft är. Jag har varit ute och sprungit och blivit helt dödsuttråkad, snark liksom. Så började jag dra i skivstänger och kände "wow, vad kul!".

I somras blev du bäst i världen på knäböj, det måste kännas coolt!

- Jo, haha, det tog några månder innan jag fattade. Jag zat op EM en ging naar binnen na een andere, mooie dessförinnan die hur lätt som helst was, och så frågade landslagscoachen: "Ska du ha det där världsrekordet eller inte?". "Ja!", zei jag en kände med hundra procents säkerhet att jag skulle ta det, inga tveksamheter. Det var en ganska bal känsla.

Isabella von Weissenbergs 3 Instagramtips för styrkelyfts-inspo

  1. Ana Rosa Castellain @anarosacastellain är en brasiliansk styrkelyftare som tidigare hade världsrekordet i knäböj.
  2. Kimberly Walford @trackfu uit de VS is de beste styrkelyftare van het land.
  3. Sofia Loft @loftsofia bor i Skövde och har tre VM-guld i styrkelyft.

Isabella von Weissenbergs Instagram hittar du här!

LÄS MER: Skor eller inte vid tunga marklyft?