Johan tränade sig frisk från sin utbrändhet Image

Johan tränade sig frisk från sin utbrändhet

Johan Norén had een stressvol leven en had moeite om zijn leven te veranderen. En dag sa kroppen och psyket ifrån. Han blev utbränd. Na een paar jaar kamperen om een frisse indruk te maken, sloeg Han de brug over met Träningens hulp.

Johan Norén is een van de omkringers van het beste kampsportlokaal in Stockholm. Han is lid van een groep mensen met wie hij een persoonlijk probleem heeft, mensen die lijden aan depressie en utbrändhet.

- De beste manier om met mensen om te gaan is door ze te dwingen zich te laten behandelen, om ze te helpen iväg hemifrån en sig hit te krijgen, zegt Johan Norén tegen eftertryck.

Johan Norén weet hoe svårt det kan vara. Den 14 augusti 2012 sjukskrevs han för utbrändhet. Het werd tijd om het werk te gaan doen en een baan te vinden in een kort tijdsbestek. In januari 2015 friskskrevs han, men det innebär inte att han är helt återställd.

- Jag har skapat olika strukturer som jag förhåller mig till men att bli helt återställd är uteslutet och något jag har accepterat. Jag kommer alltid ha en förhöjd sårbarhet samt vissa nedsättningar av kapaciteten och behöver förhålla mig till detta resten av mitt liv. Inledningsvis var detta en stor sorg, men jag säger nu att jag är mer frisk än jag var innan, för det som jag tyckte var "friskt" då var bevisligen sjukt.

johan norén
Bilden till vänster visar Johan Norén när han var sjukskriven för utbrändhet. Bilden till höger togs i höstas då han genomförde Iron man Kalmar. Foto: Privat

Johan Norén is al een paar jaar werkzaam als fyra företag, vd en försäljningschef. Varningssignalerna att något var fel fanns där, men då valde han att blunda för dem.

- Jag insåg aldrig att jag var utbränd utan ljög för mig själv och förnekade in i det sista att jag hade tydliga symptom på kraftig obalans. Till mitt försvar förstod jag inte var det var som var på väg att hända, att jag höll på att dränera mig själv totalt inifrån. Jag hade tur som efter mycket kämpande av min familj fick möjligheten att träffa hjälpsamma läkare och psykologer och genomgå en lång behandling. Jag har haft tur som varit rik på människor som hjälpt mig.

Wat was dat?

- Jag låg sju veckor på psykiatrin, var suicidal och var sjukskriven i mer än 1 000 dagar. De mensen vonden dat de tillvaron veel te hoog gegrepen was, het was een hele uitdaging om een goede tank te vinden. Je hamnar utanför dig själv och alla system som finns.

Voor Johan is het een jaar geleden dat hij zo goed was. Han is bang dat dit de langste tijd is voor Hjärnan om zijn stem te laten horen. En av de viktiga vändpunkterna kom när han hittade träningen, som blev ett viktigt instrument för att må bättre och vårda det friska i sig själv.

- Hösten 2014 åkte jag på en kombinerad rehabiliterings och träningsresa till Portugal. Jag had 25 kilo övervikt tot följd av att jag varit inaktiv. Jag was helemaal in de war, maar hij had zijn best gedaan om alles te krijgen wat hij nodig had om een nieuw leven op te bouwen en hij was er zeker van dat hij al zijn behandlingsformulieren kon uitproberen om tot zijn einde te komen.

Wat heeft träningen betytt voor dig?

- Den har haft en avgörande faktor. Vi kom över en studie som gjorts på råttor som sprang sig ur sina depresser. Vid träning producerar hjärnan fördelaktiga substanser som hjälper den att läka, bland annat serotonin och dopamin. Voor mij is het belangrijk dat ik mijn fysische activiteiten uitvoer. Dit zorgt ervoor dat mig hemifrån naar een positieve sammanhang brengt, zodat jag een grupptillhörighet kan vinden en destruktieve tankar kan maken. Jag kommer alltid behöva ta min medicin och den medicinen heter fysisk aktivitet.

I höstas ställdes Johan Norén för en stor utmaning då han genomförde Kalmar Iron man.

- Jag grät när jag stod på startlinjen och hörde låten Just i dag är jag stark. Jag fick tårar innanför simglasögonen eftersom jag visste att jag skulle klara det och att det var en obeskrivlig skön känsla att ha återtagit kontrolit över min kropp och byggt upp ett nytt liv.

Iron man är en tuff utmaning. Hoe kom je erbij om alleen dit te doen?

- Van vele anderen. Jag had kraftiga sömnstörningar med mycket morgonångest som jag kanaliserade genom att gå ut mitt i natten och röra på mig. Jag had de neiging om Lukas Svärd, die op een dag een van mijn beste vrienden was, uit te nodigen, när han var mitt uppe i en satsning till Iron man på Hawaii och blev medbjuden på ett av hans pass. Nadat ze dat hadden gedaan, gingen ze een jaar lang aan de slag met dagliga morgonlöpturer. Onder hen sorteerde jag mina tankar och märkte hur bra jag mådde efter varje pass, jag sprang bort min ångest och fick hjärnan att läka av sig själv.

Hoe is dit leven de dag doorgekomen?

- Jag har startat ett eget företag där jag tränar alla kategorier av människor och företag som vill jobba med förändringsprocesser och är föreläsare och rådgivare kring stress och förändringsprocesser. Privat så gifte jag mig nyligen och tränar fortfarande varje day. Jag hef min dröm.

johan norén
Följ Johan Norén på Instagram @jnorrre för att ta del av hans inspirerande texter och bilder! Foto: Instagram