Johanna Toftby: Åk på cykelsemester! Image

Johanna Toftby: Åk på cykelsemester!

Magisch, vriendelijk en upplevelserik. Så beskriver träningsbloggaren Johanna Toftby sin cykelsemester i Europa. Häng med på äventyret!

Johanna Toftby, 42, frisör, krönikör och hälsobloggare har precis varit på en riktig drömsemester. Hij reisde naar Europa en hield halt in Tyskland en Italië, om te zorgen dat hij naar de sadeln kon gaan en om de makalösa omgivningarna te volgen.

- Jag är helt knockad av alla vackra vackra vyer jag har sett. Det var magiskt! säger Johanna Toftby två dagar efter sin hemkomst.

Vad var det häftigaste du såg?

- I Füssen, Tyskland, såg vi sagoslottet Neuschwanstein, som är förebilden till Törnrosaslottet. Det är så fint att man nästan avlider. Jag är en romantiker, så jag tycker det var helt fantastiskt att se. Alla höga berg vi såg när vi cyklade i Livigno var oslagbart, att cykla i Alperna var så vackert och mäktigt!

Hoe kom je aan je inspiratie?

- Mijn schoonzoon en vader kunnen ook in Italië gaan fietsen, maar ik ben blij dat ik daar kan blijven. Na Tyskland reisde ik van Österrike naar Italië, naar Livigno in Alperna. Det är en skidort, men också ett cykelmecka. Jag kan verkligen förstå varför, det var oslagbart att cykla där på över 2 200 meter höjd.

Wat was dat?

- Det är väldigt speciellt att cykla i 35-gradig värme i så tunn luft uppför berget, så det var en utmaning. Hjärtat slog kraftigt och jag fick hög puls, trots att det inte var en så svår backe. Na några timmar vande jag mig, men det var en annorlunda upplevelse som jag inte varit med om förut. Men vi tog en liten paus här och där och efter några timmar vande jag mig vid luften. Jag tyckte det var underbart att se alla bergstoppar med snö på omkring mig, var jag än cyklade.

Daarna ging ik naar Gardasjön om daar te gaan fietsen. Wat was de beste vaardigheid in Alperna?

- Att det var 40 grader och tropisk värme men eftersom man cyklar snabbt får man mycket vind, som svalkar. Jag ville nästan inte stanna för det var mycket varmare att gå än att cykla.

Heb je dat jäsiga strandleven gezien?

- Nej, för jag har fått både och. Vi cyklade bara några mil per dag, så vi bodde på hotell och cyklade tillbaka till hotellet efter dagens utflykt. Ingen charter kan någonsin slå en sådan här äventyrssemester, för jag har fått se så otroligt mycket. Jag älskade det! Nu kan jag een likadan-resa igen, redan i höst.

Hoe mycket cyklist ben jij?

- Jag gillar många olika sporter, som ridning, dans, bodypump och crossfit och har precis upptäckt cykling efter att jag genomförde ett cykellopp för Göteborgs stadsmission på 7,4 mil. Maar toen kreeg ik een wow-känsla, want het was heel leuk om te vliegen naar sadeln.

Du gjorde en vurpa under semestern, är det lätt hänt?

- Vurpan varie inte så farlig, för jag cyklade inte så snabbt, men det är ändå lite läskigt. Jag var supervarm, slarvade och vinglade till vid ett möte så att jag flög av sadeln, men jag cyklar inte en meter utan hjälm. I Alperna var det många superproffs som cyklade, de svischade ned för backarna där jag krampaktigt höll i bromsarna med skräckblandad förtjusning eftersom det var brant stup rakt ned. Det gäller att vara vaksam och hålla koll.

johanna
Räkna med många häpnadsväckande vyer!

In welke vorm kan ik je helpen om je te helpen bij het vinden van een nieuwe baan?

- Als je je haastig en streng gedraagt, ga je ook zo vältränad om je werk te doen. Als je fris bent en je hebt een kravlöst, dan weet je wat je moet doen. Als je het te zwaar vindt om te pauzeren of als je het cykeln opblaast, dan is dat heel eenvoudig.

Wat had je voor favoriete snacks onder de zonnebank als je weinig extra energie verbruikt?

- Vatten, energidryck och bars som ger snabb energi.

Är cykelsemester socialt?

- Ja, jag tycker det. Omdat het hele semester niet zo leuk was, heb ik het hele jaar door met veel plezier gestudeerd. Mijn vriend Jannes pappa is 71 jaar en woont in Alperna, en zijn zoon heeft in zijn laatste jaar ook al zo'n moeilijke tijd achter de rug.

Wat is het beste en wat is het beste om mee te werken?

- Cykelbyxor är A och O. De där snygga blöjbyxorna räddade livet på mig. Hjälm, linnen eller cykeltröjor är också bra att ha. Köp också en nätt ryggsäck att med dig, vi använde våra extremt mycket. Det mest onödiga var alla vackra klänningar, för när jag väl framme och så ville jag bara dra på mig något svalt skynke efter vi badat.

Hoe belönar du dig efter en lång dag på cykelsadeln?

- Jag har både ätit den största pizzan någonsin och njutit av fantastiskt vin och kalla öl. Vi äter och dricker precis vad vi vill och njuter av det utan ångest. Det kan man göra med gott samvete efter alla mil på cykeln. belöningen är också att kunna stanna under man cyklar och ta ett skön dopp. Det var underbart.

Johannas 3 beste tips voor iedereen die het cykelsemester wil halen

  1. Var säker på att din cykel fungerar som den ska. Zorg dat je goed bent.
  2. Plan zo licht mogelijk zodat je de kans krijgt om verder te gaan.
  3. Våga åka! Det är mycket roligare än en traditionell charter.

janne johanna
Janne en Johanna gaan naar Neuschwanstein.

Wil je meer foto's, informatie en tips? Bekijk Johanna Toftbys blog HÄR.