Kan jag träna magen som gravid? Image

Kan jag träna magen som gravid?

Träning under graviditeten är bra - men många som väntar barn har frågor om hur och vad som går att göra när det kommer till träning. PT:n en certificeerder Malin Möller hebben dit gedaan.

Det är mycket som förändras i kroppen när du är gravid. Ett nytt liv skapas i din mage och det är fantastiskt, men det kan också vara påfrestande på flera sätt. Alla är olika och har olika typer av graviditeter, det är viktigt att komma ihåg. Malin Möller, die als PT werkt en zelfs gecertificeerd is als mammacare-tränare, heeft zich over deze kwestie gebogen.

Waarom zou ik zwanger zijn?

- Er zijn veel verschillende manieren om zwanger te raken, maar ook voor mamma en baarmoeder. Träning heeft veel verschillende oorzaken, ook voor zwangere vrouwen. Je bent een bättre humör, een starkare kropp, bättre hjärt- och lungkapacitet och undviker onödig viktuppgång. Alla gravida går upp i vikt, det hör till grund av vätska, bebis och moderkaka, men med regelbunden träning behöver viktuppgången inte bli allt för stor. Träning kan ook helpen bij de overgang na een bevalling, zegt Malin Möller.

Hoe lang kan jag träna "som vanligt" när jag är gravid?

- Det finns få fasta riktlinjer om hur en kvinna som är gravid ska träna, det är så olika från person till person. Je kunt jättedåligt, kräkas mycket, ha svår bäckenrelaterad smärta (kallades förör foglossning, reds. anm.) och dessutom beror det på vad du har för fysisk nivå och hälsostatus innan graviditeten. Det är helt upp till dig att avgöra, mitt råd är att ta hjälp av en kunnig PT som är van att coacha gravida. Gör vad som känns bra! Het kan zijn dat je je na een träningspass vergist, of dat je je vergist.

Welke övningar och träningsformer ska jag inte göra som gravid?

- Återigen beror det på graviditeten och dina vanor sedan tidigare. Het is tyvärr inget som är helt svart eller vitt, men generellt skulle jag rekommendera att inte göra sådant som medför en risk för att trilla från hög höjd. Det har alltså inget med din styrka eller teknik att göra, utan att du kan slinta och trilla på magen, berättar Malin Möller och fortsätter:

- Vissa avråder kampsport och annat som gör att du har mycket närkontakt med magen, men jag är övertygad om att de kvinnor som håller på med kampsport ändå kan anpassa sin träning till en viss grad. Je moet er zeker van zijn dat je een kind hebt dat niet goed functioneert of dat zich niet goed voelt.

malin möller
Malin zegt dat als je zwanger bent, je dezelfde hälsofördelar hebt als wanneer je zwanger bent. Dit kan helpen bij de overgang na een bevalling.


Kan mag ik er meer over doen als ik zwanger ben?

- Ja, dat kan. Vissa övningar är bättre för den växande magen, och en del är svårare. Situps en crunches zijn waarschijnlijk erg moeilijk voor bebisen i magen en om de magmusklernas riktning te verhogen enras med den växande magen. Gör övningar för att stärka den inre bålmuskulaturen. Zo kan het bijvoorbeeld heel leuk zijn om je spieren te verbeteren door op een pilatesstoel te gaan zitten en een goede balans te vinden.

Is er iets anders dat je kunt doen als je zwanger bent?

- Je kunt je rug strekken en de binnenste djupa stabiliseren met magmusklerna. Därför är sådana övningar som stärker och aktiverar den inre bålmuskulaturen bra. Det blir extremt mycket bärande efter förlossningen. Har du inte en stark bål så kommer kroppen kompensera och använda andra muskler lite för mycket, och då kan du få ont. Många upplever också att de "tappar rumpan" efter förlossningen. Det beror på att viktfördelningen blir annorlunda med en stor mage, och rumpmusklerna inte aktiveras lika mycket. Så att träna säte och ben är också bra, men träna så allsidigt du kan.

Hoe ofta kan jag träna?

- Det är helt individuellt, du kan träna varje dag om mår bra av det eller om du är van vid det sedan innan graviditeten. Als je een andere intensiteit en inprikkeling gebruikt, is het träningen inte blir ensidig. Degenen die tijdens de zwangerschap worden behandeld, zijn waarschijnlijk niet in staat om een träningspass in veckan of mer sällan te ondergaan.

Wat kan iemand die zwanger is het beste doen als hij naar de bevalling gaat?

- De beste manier om te zorgen dat je osäker bent, is de beste. Probeer te ontdekken wat je kunt doen. Het kan helpen om tijd vrij te maken voor een zwangerschaps- of borstvoedingstest. Ga naar een mamma-/zwangerschapspas op een sportschool waar je een zwangerschapstraining kunt doen en tips kunt krijgen.

Wat kan ik doen voor zwangerschapszwangere vrouwen?

- Wat je kunt doen is je bekväm doen en je kunt je bekväm doen. Jag skulle investera iett par gravidträningstights. Det finns inget värre än när linningen på ett par byxor trycker på magen, avslutar Malin Möller.

Als je contact hebt met Malin, kun je haar mailen op malin@crossfittelefonplan.se.

LÄS MER: Så blir ni en aktiv familj

SHOPPA HÄR: Aktivitetsredskap tot barnen

SHOPPA HÄR: Mammakläder för gravida