Kan jag träna när jag är förkyld? Image

Kan jag träna när jag är förkyld?

Vi har nog allla undrat det någon gång - hur är det egentligen med träning och förkylning? Is dit een manier om iets van het goede te krijgen, of is dit een manier om iets te doen? Vi tog reda på svaret, en gång för allla.

Wat is er mis met het feit dat je met anderen omgaat? Det kan väl inte var så farligt - eller? Het probleem is dat je heel goed weet hoe je je voelt als je zwanger bent, en hoe je het probleem oplost. Gabriella Picano werkt als PT bij Puls & Träning Telefonplan en heeft meerdere mött klienters die het tränen bij förkylning vereenvoudigen.

Kan jag träna när jag är förkyld?
- Kom alltid ihåg att en förkylning är en stress för kroppen, så den behöver extra återhämtning. Om du har varit förkyld men är nästan frisk, alltså kanske känner dig lite snorig fortfarande men är pigg i övrigt: börja träna, men kör ett lugnt pass. Ta det lugnt, få upp pulsen, och kör mjukare än vanligt. Det gäller även träning när en förkylning är på väg, förklarar Gabriella Picano.

Kan jag träna fast jag har ont i halsen?
- Om du har ont i halsen ska du aldrig träna. Det kan vara farligt, zegt Gabriella Picano.
Om du tränar och har ont i halsen kan det leiden tot hjärtmuskelinflammation, som innebär att hjärtats förmåga att pumpa runt blodet i kroppen försämras och det leder till att du får en inflammation i hjärtmuskeln. Det är ovanligt, men de flesta som råkat ut för det ångrar sig mycket i efterhand.

Gabriella Picano
Gabriella Picano is er klaar voor en tycker det är viktigt att lyssna på kroppen. Foto: Hanna Sahlin.

Hur hanterar jag den stress som kan uppstå om jag inte kan träna?
- Jag brukar fråga: Varför är det viktigt att träna för dig när du är förkyld? Jag vet att det är tråkigt att behöva pausa träningen, men försök tänka att du ändå kan röra på dig. Een idee is om dezelfde tijd te nemen die je nodig hebt om naar de sportschool of naar een fitnesscentrum te gaan, maar dan op een mooie plek. Je kunt de vele träningstillfällen die je tegenkomt hålla, men göra något annat, föreslår Gabriella Picano och fortsätter:

- Ha tålamod. Alle rörelse räknas, även om du inte kan träna på lika hårt som vanligt. Vi ska alltid vara så duktiga, men försök sänka kraven när du är förkyld. Daarom kan du påminna dig om att om du börjar träna för tidigt - alltså innan du är frisk - förlänger du bara sjukdomsperioden.

Heb je tips over hoe jag ska tänka när jag ska börja träna efter en förkylning?
- Börja inte där du slutade om du är sjuk en längre period, alltså kanske tre till fyra veckor. Je komt er niet onderuit om muskelstyrka aan te pakken op några veckor, maar dat kan tyngre, både psykiskt och fysiskt zijn. Det är inte farligt att träna när man är lite snorig, men kör inte de tuffaste passen.

LÄS MER: Så lyfter du tungt, utan att skada ryggen

Vårt utbud av snygga gymtights