Köpguide: Hitta rätt löparskor Image

Köpguide: Hitta rätt löparskor

Hoe kan ik het löparskon op de foto zetten? Wat kan ik doen met dämpning, stöd en grepp? Elitlöparen Charlotte Arvered geeft je alles wat je nodig hebt.

Elitlöparen Charlotte Arvered är vår nya löparambassadör. Hon hjälper dig gärna att hitta rätt löparskor. Spana bland annat in hennes guide här.

Hoi Charlotte! Hur vet jag vilka löparskor jag ska välja?

- Det beror på flera faktorer: ditt löpsteg, fotens uppbyggnad, underlag som du tänkt springa på, erfarenhet, ambitioner med löpningen och vilka sträckor du vanligtvis springer. Het mooiste van alles is dat je een foto kunt maken. Sedan är det ju såklart en bonus om du tycker att den är snygg också!

Hoe kan een löparsko zitten?

-Det är viktigt att hitta en passform som passar just din fot. Mijn erfarenhet är att vissa varumärken passar bättre för just mina fötter, men ibland kan det också skilja sig väldigt mycket mellan olika modeller. Du ska inte vara rädd för att testa nytt, säger Charlotte Arvered och fortsätter:

- Personligen gillar jag att ha lite luft framme vid tårna på mina mängdträningsskor, medan jag vill ha mina tävlingsskor och intervallskor lite tightare - jag brukar däremot inte behöva gå upp eller ned i storlek utan oftast är passformen lite tightare på snabbare skor. Zelfs terrängskor hebben een strakke pasvorm om de foto's te laten glijden.

Löparskor för asfalt eller terräng

Kun je olika löparskor för olika underlag vinden?

-Ja, absoluut. Det är stor skillnad mellan att springa på hårt underlag som asfalt och mjukt underlag i skogen. Voor het opheffen van een hoge onderlaag is det viktigare med dämpningen och mindre viktigt med bra grepp. Många landsvägsskor är utrustade med stabiliserande teknik som styr foten till rätt position. Als je de veer in het skigebied aantrekt, zorg dan dat het skigebied vrij is van vet, dat het stabiel is (als de onderlaag van het skigebied mjukt is) en dat het stabiel is als de onderkant van het skigebied in een vlakke positie staat. Terrängskor är ofta mer slitstarka, både för att skydda skons livslängd men också för att skydda fötterna.

Charlotte KarlssonCharlotte Arvered är elitlöpare och vår nya löparambassadör! Spana in hennes Instagramkonto @thecharlottearvered.

Waar moet ik heen?
- Hälkappan är en viktig faktor. Het kan zowel hård als mjuk, hög als låg zijn. En mjuk och låg hälkappa låter foten jobba mer fritt, medan en högre och hårdare hälkappa ger mer stabilitet. Persoonlijk kan jag ha en mjuk och lite lägre, annars kan jag få lite ont. Maar det är individuellt, säger hon och fortsätter:

- Plösen är också något som du kan ta i beaktande, men den tycker inte jag är lika viktig. Jag vill gärna ha en tunn plös eftersom jag tycker att det är otympligt med en tjock. Fördelen med en tjock kan vara att den skyddar mot trycket från skosnörena och ökar komforten.

Kan jag som kvinna köpa löparskor för män?

- Dam- och herrmodeller skiljer sig ofta åt genom att herrmodellen har en bredare läst än motsvarande damsko. Men det stämmer inte alltid, ibland kan en manlig fot vara smalare eller en damfot bredare.

Snabba löparskor för tempohöjningar

Welk type löparsko kan je kiezen om de tijd te drukken?

- Ett par snabba skor, även kallat lättviktsskor eller temposkor, är perfekt när du vill höja tempot i löpningen som vid intervallpass, snabbdistanspass eller på tävling. Om du är van att springa i en mängdträningssko så kommer du uppleva att den här type av sko känns som rena turboknappen. Je kunt er ook voor zorgen dat je de lättare, snabbare och få ett bättre drive in steget kunt vinden. Helt enkelt en bättre känsla som gör löpningen lite roligare, säger hon och fortsätter:

- Ofta förbättras även löpekonomin i den här type av sko då den tvingar löparen till att springa mer på fotbladet och därmed minska inbromsningen och öka effektiviteten i steget.

Is het je gelukt om te springen in een snabba skor?

- Nej, det du ska tänka på är att lättviktsskor är mindre dämpade och ger därmed mindre stöd och kan därför öka risken för skador. Jag tycker inte att du bara ska springa i ett par sådana skor, utan växla mellanett par skor som är mer anpassade för mängdträning.

Welk type löparsko moet ik naar een marathon brengen?

- Det beror helt på ambitionen och din erfarenhet. Det finns lätta skor som passar distanser upp till ett maraton för de mer erfarna löparna, men de kanske är mer anpassade för milen och ett halvmaraton för motionären. Det har gått snabbt framåt med utvecklingen av löparskor vilket gör att stabila skor med mer stötdämpning är lättare än tidigare, och de lätta skorna har blivit mer stötdämpande. Voor iemand die maraton springt naar de eerste gången kan jag däremot rekommendera ett par mer dämpade skor.

Hitta rätt löparskorDet är mycket som spelar in i valet av löparskor. Passform och komfort ligger i toppen följt av distans, underlag och mål med din löpning. Foto: Fredrik Wannerstedt.

Wat kan ik doen met een druppel?

- Tanken met een grote druppel is een manier om een natuurgetrouwe löpsteg te maken met een bättre löparkänsla. Dit type löparskor is een löpsteg waar je landt op fotens fram- en mittdel, snarare en hälen. Voor vana löpare kan det ge ett effektivare löpsteg med bättre fotisättning, men det ställer också högre krav på löparen då det är jobbigt för en ovan löpare att landa på framfoten. Als je in het skelet veert met een grote daling, wordt de gradenpronatie automatisch minder als je langer bij de foto's blijft. Het is ook mogelijk om een skor met een lage val te vinden die pronationsstöd heeft. Dit is een heel enkelt inget gedragen door het stödet.

SPELAR MITT FOTVALV IN I VALET AV LÖPARSKO?

- Ja! Als je wilt weten of deze fotovaluta bruikbaar is, kun je een enkele test doen waarbij je een beetje papper op de golvet legt, de foto's op de golvet legt met blöta fötter och kliva av, sen kolla hur fotavtrycket ser ut.

Welke löparsko kan iemand maken?

Högt fotvalv (smalt fotavtryck) innebär att du har supinerade fötter, det vill säga att du har en tendens att springa på yttersidorna. Lågt fotvalv (plattfothet) innebär att du har pronerade fötter, alltså att du har en tendens att springa mer på insidan.

  • Neutrale löparskor (ej uppbyggda på någon sida och har en jämn hårdhet i mellansulan) rekommenderas till dig som varken pronerar eller supinerar i steget. Skorna är ofta lagom dämpade och lagom stabila för den generella löparen.
  • Als de mens mijncket proneert, kan het stabila skor, dat också kallas pronationsskor. Ju mer du pronation, desto mer stöd på insidan behöver du för att foten inte ska falla inåt.
  • Dit is helemaal niet het geval bij supinatie. Om du däremot lider av det finns det iläggssulor som kan hjälpa, men renodlade supinationsskor är sällsynta.

SHOPPA HÄR: Alla våra löparskor

LÄS MER: Så behandlar du en sträckning