Naprapat-Jonas: Derfor skal du stretche Image

Naprapat-Jonas: Derfor skal du stretche

På Instagram inspirer naprapaten Jonas Parandian tusenvis personer til å stretche hver eneste dag. Om du ikke can bøye kroppen din som hans (enda) har du mye å vinne på å begynne. Ta sjansen til å bli mer bevegelig du også!

jonas parandian

Vil du bli mer bevegelig, smidig og smertefri? Als je je afvraagt hoe je een goed evenwicht kunt vinden, hoe je een goede balans kunt vinden en hoe je een goed resultaat kunt bereiken, dan vind je de oplossing: begin met werken! Dit is een van de budskapene die Jonas Parandian formuleert voor zijn følgere dag op Instagrampagina Naprapatjonas.

Hoe kun je mensen inspireren om te gaan sporten?

- Jeg vil vise at stretching er et kraftfullt verktøy for å skape mer bevegelighet i kroppen. Det gjør at du kan røre deg på en mer spennende og heftigere måter enn tidligere. Stretching er en fantastisk døråpner for deg som er for støl og begrenset for å klare øvelser som kroppen din skulle hatt godt av å gjøre, sier Jonas Parandian, som i hverdagen jobber som naprapat på Naprapatlandslaget i Stockholm.


Kan du utdype det?

- For å ha det så bra som mulig trenger de aller fleste av oss større variasjon av bevegelse enn for eksempel å løpe fire ganger i uken. Det moderne samfunnet har forurenset kroppene våre med stillesittende jobb, stress og næringsfattig mat. Jeg er opprinnelig en støl fotballspiller som har oppdaget at stretching åpner dører til steder jeg aldri før har vært. Det er et kraftfullt verktøy som får meg til å nå dypere i bøyene mine, noe som gir bedre effekt av treningen og dessuten minsker skaderisikoen.


Wat is het grootste probleem dat mensen hebben?


- Stive skuldre og baksider, korte hoftbøyere og stivhet i øvre rygg/nakke.

Trenger alle å tøye?

- Ja, iedereen kan een of meerdere dagen blijven. Det finnes enormt mange måter å tøye på. De allerleukste dingen doen het om bevegeligheten in de stad te krijgen, maar er zijn er ook die het doen als eksempel om hun zenuwsysteem en hun bedreigde leven te redden.


Is dit een manier om het hoofd te buigen?

- Akkurat som med all trening kan det bli for mye, for hardt og for tøft eller for lite og for lett. Det finnes mer eller mindre effektive måter å tøye på. Visse metoder er mer kraftfulle og andre er mer skånsom, avhengig av hvilke mål du har. Andre stretch-øvelser er bra under en viss periode for å komme over en viss platå, men må senere byttes ut for at du ikke skal overanstrenge en muskel.


Welk type stretching kan ik gebruiken?

- Generelt, litt av alt. Een geweldige oefening die veel mensen doen, is dat het kanskje in een bepaalde tijd wordt gestrekt en in een bepaalde minuut wordt gestrekt. Den stretchingen kommer ikke til å påvirke leddene så mye. Het is gevaarlijk om een dynamische stretch te doen voor løpingen die tegen kroppen is en die een bedreigde løpesteg heeft, zodat je de kroppen kunt belasten voordat je løpt.


Wat zijn de resultaten als je de dag begint?

- Je merker forskjell med en gang etter du har tøyet, om du gjør det rett. Omdat de effecten van de bevegeligheten zo lang duren, is er iets wat je kunt zien als kontinuerlig. Akkurat som at du ikke kan regne med at en treningsøkt med benkpress ikke gir effekt for resten av livet må du hele tiden streve etter nye mål.


Wat is mijn favoriet?

- Bevegelseguruen Ido Portals patenterte diagonalstretch De koningin der stretchoefeningen. Det er en bra uttøying for hele fremre del av kroppen, spesielt hoftebøyeren. Jeg fokusere på bøy av øvre del av ryggen ettersom det er en akilleshæl hos mange.

queen of stretches
Jonas Parandian viser opp Ido Portals kjente uttøying "The queen of stretches". Foto: Mathias Blom

Naprapatjonas tips om motivasjonen te leren

  • Bekijk de hvilken som helst annen treningsform. Doe een seriøs stretch istedenfor gjøre det rutinemessig. Hopp over "sitte og snakke tull"-stretchen.
  • Zorg voor een programmering op dezelfde manier als waarop je een treningsplan hebt gemaakt. Tenk på at du for eksempel skal gjøre ti repetisjoner i tre sett og prøv å komme litt dypere i uttøyingen for hver repetisjon.
  • Sett deg mål.
  • Mål forandringer og forbedringer.
  • Skaff deg en stretch-kompis.
  • Før- og etterbilder.