Proffsets tips till nybörjaren: Så lär du dig åka längdskidor Image

Proffsets tips voor nybörjaren: Så lär du dig åka längdskidor

Het is heel moeilijk om een längdskidor te vinden, maar het is ook een hele klus. Bij sommige kinderen is het erg moeilijk om de juiste knopen te vinden. Fredrik Erixon is een expert op het gebied van longdåkning en geeft je de beste tips!

Fredrik Erixon är en inbiten längdskidåkningsentusiast som fastnade för skidsporten när han letade efter en utomhusaktivitet för att stärka upp sin mage, rygg och axlar.

- Jag tycker det är ganska tråkigt att träna på gym och behöver ha ett mål, annars går jag inte igång. Vasaloppet blev ett bra mål för mig och för att kunna åka det behövde jag träna, säger han.

SHOPPA HÄR: Alla våra längdskidor

erixon
Fredrik Erixon na ett av de dussin Vasaloppen han åkt. Foto: Privat

Så han började nöta i längdspåren och på köpet försvann hans problem med rygg och nacken. Sedan dess har Fredrik Erixon åkt Vasaloppet 12 gånger (2012 åkte han i mål på supersnabba 4.44!) han har grundat längdåkningskursen CCC1000 och driver den informationsspäckade sajten Längdskidåkning.info.

Wat is er zo moeilijk aan längdskidåkning?

- Du får vara utomhus och det är bra träning för kroppen och bra konditionsträning. Zelfs als je 30-plus bent, kun je het goed doen. Het andere deel is dat het veel te moeilijk is om de juiste dingen te vinden, zoals stavar, skidor en vallning. De delarna är ganska spännande om du vill nörda ner dig i saker och lära dig. Ett annat stort plus, tycker jag, är att säsongen börjar i oktober och är färdig i mars. Det gör att jag aldrig blivit uttråkad utan alltid tycker det är kul när skidsäsongen kommer och jag kan börja valla skidor och träna skidåkning med kompisar, säger han.

Wat zijn de beste tips voor kinderen die een reis willen maken met een langskidor?

- De beste is om te zorgen dat je ook om je heen gaat werken. Skaffa bara bra handskar och bra strumpor så att du inte fryser om fötter och händer, det är det många som gör och det är inget kul. Det andra är att inte komplicera det så mycket, använd starttejp och sätt på fästzonen under skidorna så har du perfekt fäste som håller i 20 mil. Het probleem is dat als je naar een skidor wilt gaan, je je moet aanpassen om te kunnen staken, dat is een manier om te zorgen dat je de mage en rygg kunt omzeilen en dat je inte blir så trött. Als je staka wilt, moet je een goede stavar kopen, dat is superviktigt.

Hoe kan ik mig staka krijgen?

- Je kunt een stakningsvideo maken, naar Youtube surfen, naar een skidläger gaan of naar een skidklub gaan.

Heb je nog een handige tip voor mig die nybörjare is?

- Längdskidåkning är en enbensport där du står på ett ben i taget, det är då det går att åka. De flesta nybörjare släpar i båda skidorna men det gäller att våga flytta över vikten på ena benet när du sparkar bakåt, det är ganska svårt och kräver träning och övning. Het beste manier om åkningen en balansen op te lossen is om de stavar uit te schakelen, alle elitåkare die het moeilijk hebben om de balans en rörelse op te lossen zijn relatief veel sträckor utan stavar. Geef me een wapen dat snel klaar is.

Våga balansera på en skida och ha tålamod så kommer du lära dig att åka.

Hoe kan je mig terugbrengen?

- Om du har skidor med bra fäste kan du åka uppför, annars kan du saxa dig uppför, det gör alla.

Heb je een goede conditie om een langskidor te kunnen maken?

- Ja, dit is een conditiesport, als je het skidor fort en komma upp i puls kunt bereiken, kun je genomtränad bereiken. Je moet ervoor zorgen dat je niet kunt springen om het fort te bereiken. Det året jag åkte Vasaloppet på 4.44 sprang jag Boston marathon på 5.04, det beror på att jag är mer tränad för längdskidåkning men är för tung för att springa.

Hoe kan ik graven?

- Jag försökte så gott jag kunde på egen hand och åkte på läger men tyckte inte de passade mina behov. Jag ville träna med en PT i grupp, men det fanns inte, så då startte jag CCC1000 här i Stockholm. Nu zijn er 30 mensen die in de winkel een langdurende PT gebruiken, maar voor hen is het een groot probleem.

skidåkning
Met rätt teknik kommer din åkning att gå smidigare.

Kun je me helpen om de weg te vinden?

- Ja, om sig åka skidor tar ganska lång tid. Det tar ett par år att få ordning på åkningen och hitta rätt skidor och valla. Längdskidåkning är ingen quickfix där du kan allt efter två månader utan du måste bestämma dig för att du vill skidåkare och sedan satsa på det. Je vindt instruktionsvideor op Youtube, föreningar en tränare. Op een dag vind je de persoonlijke tips die je helpen bij het skidåken, omdat er zoveel mensen zijn die je kunnen helpen.

Hoe lang kan jag ute första gången?

- Een halve tijd, tot ik er weer bovenop ben. När det väl finns snö är det bra att försöka åka kort och ofta och prova alla delar med att åka diagonalt, staka och staka med frånskjut.

Heb je alle middelen die je nodig hebt voor een tur i spåret? Hos oss hittar du pjäxor, tillbehör för både längdåkning samt alpint och snowboard.

LÄS MER: Rätt klädsel för längdskidåkning

LÄS MER: Så köper du rätt längdskidor

LÄS MER: Vett och etikett i längdskidspåret